FOTO Marile Uzine ale Braşovului au fost demolate pentru a face loc mall-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina Hidromecanica a fost demolată. FOTOAdevărul.
Uzina Hidromecanica a fost demolată. FOTOAdevărul.

Hidromecanica şi Tractorul au fost rase de pe faţa pământului. În locul lor vor răsări, mall-uri, blocuri şi locuri de distracţie. Un alt mall se va construi şi pe terenul fostei uzine Fartec.

Uzina Hidromecanica a fost ştearsă de pe harta Braşovului. Pe terenul ei, de 40.000 de metri pătraţi, care este chiar în Centrul Civic se vor construi clădiri de birouri şi un hipermarket Cora. Uzina mai are acum doat o hală la periferia Braşovului. Aici mai lucrează 180 de angajaţi faţă de 6.000 câţi erau în anii de glorie.

Uzina a fost înfiinţată în 1880. Angajaţii lucrau în ateliere de turnătorie fontă şi prelucrări mecanice. În clădirea „Hidromecanica s-au fabricat primul autobuz şi primul strung românesc, în anii 50.

După Revoluţie, soarta uzinei Hidromecanica şi a miilor de angajaţi a început să atârne de un fir de aţă, societatea fiind privatizată în două rânduri. Aşa se face că, după ce a fost cumpărată de diverşi acţionari, uzina s-a stins încetul cu încetul.

Primul pas a fost făcut în 2001, când uzina a fost cumpărată de societatea Alexander & Co SRL Braşov, privatizare care s-a dovedit a fi un eşec. A doua privatizare a uzinei a avut loc după numai patru ani, când fabrica a fost cumpărată de omul de afaceri Lucian Nicolae Gârbacea, care a deţinut 50,9% din acţiuni, un alt acţionar semnificativ fiind SIF Transilvania cu 45,21%.

Cu trecerea anilor, declinul uzinei Hidromecanica era tot mai evident. Astfel s-a ajuns ca, după ce în 2009, cifra de afaceri a companiei era de 9,4 milioane de lei şi pierderile de 14,8 milioane de lei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov să scoată la licitaţie platforma Hidromecanica.

Pentru achiziţia terenului de circa 40.000 metri părtaţi, reţeaua belgiană de hipermarketuri Cora a plătit 13 milioane de euro.

„ Ar fi trebui menţinută uzina asta şi să se caute proiecte. În schimb a fost distrusă. Braşovenii vor să lucreze şi să aibă locuri de muncă", mărturiseşte Dumitru Miron, prim-vicepreşedintele Sindicatului Hidroforţa, cu o vechime de peste 30 de ani în uzina braşoveană.

Proiect imobiliar de 60 de milioane de euro

În locul uzinei Hidromecanica va răsări în proiect imobiliar. Halele au fost demolate, iar în 2015 Cora va deschide  magazinul de la Braşov, care va fi amplasat pe fosta platformă industrială. Pe lângă hipermarket în zonă se vor construi şi un hotel cu 14 etaje, galerii comerciale cu patru etaje, imobile cu birouri şi locuinţe de trei sau patru etaje. În subteran, pe două niveluri, vor fi amenajate peste 1.200 de locuri de parcare, iar o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi va fi zonă verde. Investiţiile se ridică la 60 de milioane de euro.

Demolarea uzinei Tractorul, o rană care nu se vindecă

Uzina Tractorul a fost cea mai mare din Braşov, după Steagu Roşu, actual Roman SA. Uzina a luat fiinţă în 1925 şi a fost iniţial fabrică de avioane numită IAR Braşov. În 1946 ruşii au confiscat utilajele ca despăgubiri de război, iar uzina a fost orientată spre fabricarea de Tractoare. În anul 1990, uzina Tractorul avea 23.000 de angajaţi, iar după 1990, a intrat într-un lent proces de privatizare.

Uzina Tractorul a fost închisă în 2007, după ce a intrat în lichidare judiciară. Mai avea doar 1.900 de angajaţi. Flavus Investiţii a câştigat licitaţia pentru preluarea platformei industriale, care se întinde pe 120 de hectare şi valorează 77 de milioane de euro.

O mică fărâmă din vechea industrie de la Tractorul se mai păstrează în trei făbricuţe, care au în jur de 360 de salariaţi. „A fost dureros să munceşti o viaţă într-un loc şi să vezi cum totul se face bucăţele. E o rană care nu se vindecă niciodată. De exemplu, înainte de a se închide Tractorul, noi am solicitat la Primărie Planul Urbanistic Zonal şi am fost asiguraţi că va rămâne zonă industrială, dar acum, apar cartiere rezidenţiale“, spune, dezamăgit, Gheorghe Apostu, fostul lider sindical de la Tractorul care a lucrat o viaţă în uzină.

Coresi ShoppingCenter în locul uzinei

Construcţia la Coresi Shopping Center a început deja şi se va finaliza în 2015. Va fi cel mai mare centru de distracţii din Transilvania. Se vor amenaja un hipermarket Auchan cu o suprafaţă de vânzare de 13.000 m² şi o galerie comercială cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 m² . O zonă de petrecere a timpului liber şi de distracţie va fi deschisă pe o suprafaţă de 5000 m² la etajul centrului comercial şi va cuprinde un cinema multiplex şi o zonă destinată restaurantelor cu specific divers. Oferta parcului comercial va fi completată de restaurantele drive-in, de zona dedicată bricolajului, zona pentru reparaţii şi întreţinere auto şi de o benzinărie, care vor crea desigur atractivitate. Va fi consteruită şi o parcare de 3.000 de locuri.

Nici fabricile private nu au mers la Braşov

FARTEC SA a fost prima uzină privată din Braşov înfiinţată în 1991. Era specializată în producţia de produse din cauciuc şi avea 1.600 de angajaţi. După anul 2.000 a început declinul, iar în 2006 uzina a intrat în faliment. Mai avea atunci doar 400 de angajaţi şi datorii de 691 de miliarde de lei vechi. Fiscul a executat silit clădirile, terenurile şi utilajele societăţii.

Polonezii de la Echo Investment au cumpărat terenul de patru hectare cu 24 de milioane de euro, în urmă cu trei ani. Pe locul fostei fabrici Fartec SA se va ridica Mall-ul Korona. Centrul comercial va avea o suprafaţă totală de 12.000 mp cu 38.000 mp suprafaţă închiriabilă, 130 de magazine, un centru de bowling, săli de cinema şi 1.300 de locuri de parcare. Proiectul este anunţat pentru 2015.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite