FOTO Cum luptă autorităţile cu poluarea. Căruţa cu staţie mobilă de măsurare a calităţii aerului de la Codlea: „Îţi vine să râzi sau să plângi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O imagine hilară care înfăţişează o staţie mobilă de măsurare a calităţii aerului montată pe o căruţă a devenit virală.

GALERIE FOTO

Imaginea apărută marţi, 19 noiembrie, pe o reţea de socializare, a fost realizată în municipiul Codlea din judeţul Braşov şi, potrivit celui care a postat-o, echipamentul a fost montat la cererea Primăriei Codlea.

Un activist de mediu a comentat pe pagina sa de socializare referitor la acest subiect: „Staţia mobilă de măsurare a calităţii aerului a APM Braşov, amplasată zilele acestea în Codlea, unde face măsurători la cererea Primăriei. Caii sunt plecaţi să ducă datele. Râdem noi, dar România e pe cale să plătească amenzi uriaşe UE pentru nerespectarea obligaţiilor referitoare la măsurarea calităţii aerului în zonele locuite, iar locuitorii marilor oraşe au mari probleme de sănătate din cauza poluării aerului şi lipsei de măsuri pentru creşterea calităţii acestuia”.

Un alt internaut, atent la detalii, a mai observat: „Căruţa este doar structura pe care a fost legată staţia mobilă respectivă. Ce este trist este faptul că cele două module sunt învechite şi au senzori din 2002. Realitatea este că statul român nu a finanţat dotarea Agenţiei de Protecţia a Mediului cu aparate performante, în timp ce comisarii Gărzii de Mediu identifică noxele cu nasul”.

„Căruţa nu este a noastră, este a Primăriei“

Şeful Gărzii de Mediu Braşov, Mircea Paraschiv, a confirmat reporterului „Adevărul” amplasarea staţiei mobile în apropierea societăţii Silnef, o iniţiativă găsită de comun acord cu Primăria Codlea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului: „Potrivit procedurii, staţiile sunt în administrarea Agenţiilor pentru Protecţia Mediului. Ele au laboratoarele care pot face deplasările şi eventualele analize în teren. De comun acord, cele trei instituţii au mers în zonă şi au amplasat staţia, încercând să respecte condiţiile tehnice: respectiv să fie un pic ridicată de la sol, specialiştii de la APM ştiu cum s-o plaseze, iar din punct de vedere al impactului, în urma consultăriilor cu Primăria, a fost amplasată într-un loc în care se consideră că ar fi probleme. Deci există această staţie amplasată acolo”.

Echipamentul a fost poziţionat în zonă în urmă cu o săptămână şi va rămâne „cât va fi necesar”. Rezultatele vor fi făcute publice la final: „O vom ţine cât mai mult. Că există o coincidenţă între montarea staţiei acolo, şi întreruperea activităţii... tot ce se poate. Dacă acţiunea noastră presupune un mediu mai curat, iar noi suntem chiar şi pe post de sperietoare, înseamnă că ne facem datoria. Vrem ca toţi agenţii să funcţioneze, dar în condiţii legale. O vom ţine acolo cât vom considera de cuviinţă. Acelaşi lucru îl vom face şi în alte zone”, ne-a mai precizat cms.şef Mircea Paraschiv.

Aceeaşi sursă ne-a confirmat şi faptul că societatea vizată a primit până acum două amenzi în sumă de 100.000 de lei - una în luna februarie şi cealaltă în ultima lună.  

Cât despre căruţă, şeful Gărzii de Mediu Braşov a spus că a văzut şi el acea imagine cu staţia mobilă amplasată pe o căruţă.

„Am văzut şi eu acea imagine. Este reală. Soluţia tehnică nu aparţine Gărzii de Mediu. Când o vezi, într-adevăr, îţi vine să râzi sau să plângi. Motivaţia tehnică este, însă, că ea nu poate fi lăsată la sol, pentru că în momentul analizei se produc nişte turbioni, pe o parte aspiră, şi atunci riscă să stârnească praful şi să intre în instalaţie, iar rezultatele nu o să mai reflecte realitatea. Aceasta este explicaţia tehnică. Din punct de vedere al dotărilor... căruţa nu este a noastră, este a Primăriei! Până la urmă, trebuie să ne descurcăm cu ce avem la îndemână. Mulţi au râs de mine când le-am spus că mă duc la mirosuri după nas. Păi, dacă nu am altceva la îndemână!”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Braşov.  

„E limpede - o soluţie ecologică, atât de transport cât şi de dispozitiv de amplasare”

Revenind la reacţiile din mediul online, majoritatea sunt extrem de glumeţe pe tema acestui subiect: „E limpede - o soluţie ecologică, atât de transport, cât şi de dispozitiv de amplasare. Conform bunelor practici şi metodologiilor internaţionale în domeniu. Pe de altă parte, cât de încredere sunt măsurătorile pe care le va face bazat pe respectarea procedurilor standard de amplasare, montare şi operare. Aş fi curios să văd acel manual/ghid”, a comentat un internaut. 

Repliciile nu au întârziat să apară, de la: „Dacă stai logic s-o gândeşti, ăla care a avut ideea s-a gândit la toate! Nu ştiu dacă e de râs, sigur rezultatele vor fi neviciate de surse de poluare extra...”, la „Datele vor fi scrise pe tăbliţe cerate şi stocate în triptice de lemn rânduite cu numere romane. Salutăm şi autorizaţia de construcţie a căruţei, refolosire...”; sau de la: „O să râzi, dar pare un concept ”peace” pentru un proiect de artă modernă. Cred că nu ai înţeles viziunea artistului”, la: „Păi zic că e mobilă, nu că ar fi de mare viteză”. 

În concluzie: „Realitatea depăşeşte ficţiunea”, în „România pitorească”, motiv pentru care unii au dorit să afle: „Dar cu calul ce au făcut?”, sau „Cu ce au dus-o acolo? Cu doi boi?” şi dacă „invenţia” - „Este din secolul ăsta?”.

Primăria comunică doar în scris

Iniţiativa montajului ar fi lăudabilă, dacă punerea ei în practică n-ar fi o soluţie de secol XIX. Am încercat să contactăm administraţia locală pentru a afla mai multe detalii. Persoana către care am fost îndrumaţi, responsabilă în relaţiile cu presa, ne-a solicitat, fiind „extrem de ocupată”, să comunicăm în scris.

Doar că, după ce a înţeles ce dorim şi anume să aflăm: dacă Primăria Codlea a făcut o solicitare de amplasare a unei staţii mobile pentru măsurarea calităţii aerului, în ce condiţii, şi cui aparţine iniţiativa legată de căruţă, ne-a transmis următorul răspuns: „Bună ziua, vă rugăm să adresaţi solicitarea dumneavoastră pe emailul... (primăriei - n.r.) pentru a ajunge la compartimentul de specialitate din cadrul U.A.T Codlea care va formula un răspuns competent”.

Scandalul particulelor cancerigene de la Codlea

Dincolo de glumele din online, scandalul poluării în Codlea - Braşov a izbucnit după ce autorităţile locale au descoperit în luna octombrie că în aer se regăsesc particule cancerigene, iar nivelul de poluare a atins cote alarmante, care „depăşeau şi de cinci ori limitele”. 

La sesizările localnicilor, speriaţi de mirosul tot mai greu şi de fumul din oraş, viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Cîmpeanu a cumpărat un dispozitiv de măsurare a calităţii aerului. Iar rezultatele înregistrate au întrecut orice imaginaţie. 

Ulterior, s-a anunţat că un aparat similar a fost instalat pe clădirea Primăriei. Doar că, potrivit şefului Gărzii de Mediu Braşov, Mircea Paraschiv, echipamentul respectiv nefiind omologat, datele generate nu puteau constitui probe. 

Lucrurile au mers atât de departe încât oamenilor li s-a cerut să nu mai iasă din casă, dacă nu sunt obligaţi. Pe pagina proprie de socializare, consilierul cu atribuţii de viceprimar, Erwin Albu, a postat mai multe mesaje alarmante - avertismente în care se explica gravitatea situaţiei şi solicita localnicilor să-şi limiteze „expunerea în aer liber”. 

Chiar şi specialişti au declarat că oamenii nu ar mai trebui să iasă din casă date fiind valorile înregistrate. Autorităţile au pornit o vânătoare de „poluatori” promiţând că vor fi luate măsuri. S-au dat amenzi, iar în mediul online au apărut mai multe clipuri cu acţiuni ale Primăriei şi Poliţiei pe această temă, precum şi filmuleţe cu posibilii poluatori şi tot felul de declaraţii, mai mult sau mai puţin politice.

Administraţia din Codlea pare să comunice mai bine în mediul online, de unde am aflat că la finele acestei luni, pe 30 noiembrie, Primăria Codlea va organiza un „Maraton civil” în care cetăţenii „neafiliaţi politic” sunt invitaţi să se implice în grupuri de lucru în parteneriat cu administraţia. 

„Politicienii au destul spaţiu de exprimare şi parazitează deja orice întrunire publică, pe când cetăţenii care doresc să se implice civic nu au prea multe pârghii momentan la dispoziţie”, a explicat scopul organizării acestui eveniment consilierul cu atribuţii de viceprimar pe pagina sa de socializare. Primul dintre domeniile abordate este chiar protecţia mediului. Pe scurt, li se cere localnicilor să vină cu soluţii în războiul cu poluarea din oraş.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite