FOTO Lucrările de la ZOO Braşov se apropie de final. Noua grădină se va deschide în primăvara lui 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările sunt în toi la ZOO Braşov. FOTOAndrei Paul

Până acum s-au finalizat principalele două mari atracţii: bucătăria furajeră şi casa cu ocol. Au fost extinse şi ţarcurile pentru animale, la unele dintre ele mai fiind încă puţin de lucru. ZOO Braşov va mai avea şi un planetarium, un observator pentru păsări, un lac modern amenajat, dar şi terase şi locuri de joacă pentru cei mici.

La finalul lucrărilor grădina se va întinde pe 10 hectare mai mul decât dublul suprafeţei pe care o avea în momentul în care a fost închisă pentru renovare. Investiţia se ridică la 30 de milioane de lei, din care 22 de milioane sunt la Ministerul Mediului.

„Este vorba în primul rând de o schimbare de concept, de la o simplă grădină zoologică unde poţi vedea nişte animale, la un spaţiu de agrement şi instruire. Cred că Grădina Zoologică Braşov va deveni cea mai frumoasă şi cea mai vizitată grădină zoologică din România. Ne-am propus să atragem foarte mulţi copii, iar cu dotările pe care le vom avea, ei vor putea să petreacă aici chiar şi o zi întreagă, împreună cu părinţii sau cu colegii din clasă, să vadă animale sălbatice sau cum se îngrijesc animalele domestice, exact ca într-o gospodărie ţărănească. Ar putea chiar să ţină şi unele ore de la şcoală sau de la grădiniţă aici“, a declarat primarul George Scripcaru.

Pe lângă ţarcurile clasice cu animale, un punct de atracţie al grădinii zoologice va fi „Casa cu ocol" - o clădire nouă, construită în specificul arhitecturii rurale din zona Rucăr - Bran, foarte asemănătoare cu o gospodărie ţărănească şi unde se vor adăposti animale şi păsări domestice (găini, raţe, curci, gâşte, prepeliţe, bibilici, iepuri, nutrii, ovine, cornute şi porcine). Clădirea planetariului şi un loc de joacă special pentru copii le vor oferi micuţilor şi posibilitatea de a organiza diferite evenimente sau orele de botanică, zoologie şi geografie. Clădirea planetariului va adăposti şi un spital veterinar, birourile angajaţilor grădinii zoologice şi o cofetărie.

Spitalul veterinar va oferi servicii şi animalelor braşovenilor şi va permite accesul inclusiv din exterior, pentru a proteja animalele din grădina zoologică de posibilitatea contactării unor boli. Spitalul va avea cameră de gardă, sală de aşteptare, cabinete medicale şi va oferi consultaţii preliminare, cabinete de tratamente, radiologie, ecografie veterinară (inclusiv pentru animale de talie mare), cabinet de chirurgie, cabinet de ortopedie, maternitate veterinară.

Spaţii extinse sau spaţii noi pentru animale

Majoritatea animalelor din grădina zoologică vor beneficia de un spaţiu extins, dar care va păstra o parte din dotările existente (de exemplu, bazinul de apă din ţarcul urşilor). Lucrările vor aduce şi elemente de siguranţă suplimentare, pentru a evita eventualele accidente ale vizitatorilor. Barele padocurilor vor fi înlocuite cu un material transparent, la fel ca şi o parte din adăposturile animalelor, astfel încât vizitatorii să le poată observa. La finalul proiectului, grădina se va întinde pe zece hectare, faţă de 4,5 hectare înainte de demararea proiectului.

Peste 100.000 de vizitatori anual

Grădina Zoologică Braşov găzduieşte în prezent aproximativ 760 de animale, păsări şi reptile, din peste 60 de specii. În anul 2011, grădina a primit 124.131 de vizitatori plătitori de bilet, realizând venituri de aproximativ 520.000 de lei.

Descriere proiect:

1. Urşi - extins spaţiul existent pe versantul sudic păstrând ca bază gropa cu apă

2. Cerbi, căprioare - se construieşte amplasament nou pe versantul sudic

3. Lei şi tigri - mutaţi în actualul perimetru al livezii de meri ; amenajare nouă şi construirea unui tunel-coridor, acoperit cu pământ înierbat, realizat cu scopul hrănirii animalelor, acordării asistenţei sanitare, precum şi a vizualizării animalelor;

4. Vulpi, iepuri, jderi - se extind ţarcurile şi se fac coteţe noi

5. Păsări - vor fi mutate în voliere noi, amplasate atât pe versantul sudic cât şi pe cel nordic

6. Maimuţe şi babuini - extins ca spaţiu şi reabilitarea construcţiei din zidărie

7. Lupii - vor fi mutaţi la intrarea în grădină lângă jaguari şi tigrii.

8. Mistreţii vor fi mutaţi lângă căprioare, unde este acum amenajat spaţiul pentru nutrii. Se vor construi coteţe individuale din structură de lemn rotund.

9. Lacul existent populat cu specii exotice - se curăţă şi se igienizează

10. " Casa cu ocol " - clădire nouă, construită în specificul arhitecturii rurale, zona Rucăr - Bran; casă tipică, funcţiunile gospodăreşti fiind dispuse în jurul unei curţi interioare; adăposteşte animale şi păsări domestice: găini, raţe, curci, gâşte, prepeliţe, bibilici, iepuri, nutrii, ovine cornute şi porcine. Suprafaţa construită 187,21 mp şi ţarcuri 1336,60 mp

11. Spaţiu de joacă pentru copii - spaţiu construit nou - în care copii sunt supravegheaţi, pot petrece într-o atmosferă deosebită timpul liber sau îşi pot organiza diferite evenimente, excursii organizate de instituţii sau se pot desfăşura orele de botanică, zoologie sau geografie.

12. Corp intrare planetariu, spital veterinar, birouri, punct de alimentaţie publică (cofetărie), spaţiu de joacă supravegheat pentru copii cu următoarele funcţiuni:
- supraveghere şi control (taxare) acces
- punct de alimentaţie publică
- planetariu - prezentarea şi vizionarea unor filme privind viaţa animalelor, iniţierea grupurilor de copii în scopul ocrotirii speciilor de animale rare şi a animalelor în general

13. Spital veterinar - cu acces bilateral din exteriorul incintei grădinii zoologice, în vederea protejării fitosanitare a animalelor existente în interiorul zoo.

14. Anexa la spitalul veterinar - este amplasată în extremitatea sudică a corpului şi cuprinde: un garaj cu 5 boxe, inclusiv remiza PSI şi vestiar personal. Boxele sunt prevăzute cu acces pentru autoutilitare de transport pentru aprovizionare cu hrană şi furaje şi pentru curăţenie.
Suprafaţa desfăşurată 3124,82 mp, regim de înălţime P+E+M

15. Corp păsări exotice şi reptile - se realizează prin extinderea actualului pavilion care este într-o stare necorespunzătoare supraetajării. Va fi demolată şi reconstruită pe aceleaşi dimensiuni, extinderea triunghiulară din spate fiind realizată pe structură din metal, stâlpi, grinzi, planşee, cu un luminator pe structură metalică şi geamuri termopan.
Suprafaţa desfăşurată 1200 mp, regim de înălţime P+E

16. Bucătăria furajeră - construcţie nouă ce are ca scop prelucrarea centralizată a hranei necesare fiecărei specii în parte existente în zoo. Suprafaţa construită 189,90 mp, regim de înălţime P.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite