FOTO Drăguşul, supranumit şi satul Zmeilor, cel mai frumos sat din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Drăguş s-au păstrat cu sfiinţenie tradiţiile populare. FOTOArhivă.
La Drăguş s-au păstrat cu sfiinţenie tradiţiile populare. FOTOArhivă.

Drăguşul, aflat la 90 de kilometri de Braşov, a fost desemnat în 2013 cel mai frumos sat din România. Localitateaeste supranumită şi satul Zmeilor.

Satul braşovean a fost declarat în 2013, Cel mai frumos sat din România, într-o competiţie organizată de Asociaţia Cele mai frumoase sate din România şi o companie aeriană. Au fost selectate 10 sate din toată ţara, iar Drăguşul a câştigat. Istoria, atracţiile Drăguşului şi o galerie foto au fost fi incluse într-o broşură şi vor fi văzute de peste un milion de turişti care merg cu avionul.

Turiştii care ajuns la Drăguş pot vedea casele vechi specifice Ţării Făgăraşului, biserica din secolul al XVIII-lea, dar şi cea mai veche moară cu pietre din zonă. În plus, sătenii oferă şi cazare în casele lor. Vizitatorii iubitori de munte pot face drumeţii în Munţii Făgăraşului. Există un traseu marcat care duce până la Coliba lui Remus (denumită după un cioban), la 1.650 de metri înălţime. Aici există un refugiu amenajat şi se poate înnopta. La Drăguş, turiştii se pot întâlni cu cojocarul satului care i-a făcut cojoc lui Ceauşescu şi Iona Ţiriac, dar şi cu ultimul fierar din Ţara Făgăraşului.

Labirintul din lanul cu porumb

Turiştii care ajung vara la Drăguş pot vizita labirintul din lanul de porumb. Aici, poveştile şi basmele populare prind viaţă, şi pe aleile înguste vă puteţi întâlni cu Ileana Cosânzeana, Făt Frumos, Zmeul sau cu Baba Cloanţa. Labirintul Poveştilor de la Drăguş este un ecoparc într-un lan de porumb prin care îţi poţi croi drum doar dacă ai cultură generală. Se întinde pe trei hectare, iar o călătorie prin labirint se transformă într-o aventură fascinantă în lumea poveştilor.

image

Labirintul constă într-o reţea de alei, trei piaţete şi o piaţă circulară amenajate în interiorul lanului. La intersecţia aleilor, există indicatoare cu câte o întrebare despre cultura generală rurală. Fiecare întrebare are două sau mai multe variante de răspuns. Sub fiecare răspuns se află câte o săgeată, iar răspunsul corect indică direcţia cea bună a drumului. Labirintul se deschide în luna august şi poate fi vizitat până în luna octombrie. Intrarea este liberă.

Pârtie de schi şi Aventura parc

Drăguşul oferă şi distracţii moderne turiştilor care ajung în zonă. Vara, vizitatorii se pot distra la Aventura Parc, deschis în acest an de un investitor privat. Parcul este situat în mijlocul pădurii şi îi aşteaptă pe turişti să exploreze traseele la înălţime, să se dea cu tiroliana şi să înveţe tainele tirului cu arma sau cu arcul. Turiştii care folosesc panoul de căţărare, parcurg traseele la înălţime sau aleg tiroliana vor plăti 15 lei.

Cei care vor să deprindă tirul cu arma vor plăti între 10 şi 30 de lei, în funcţie de numărul de bile folosite. Cei care aleg tirul cu arcul vor plăti 15 sau 25 de lei, în funcţie de numărul de săgeţi folosite. Un tur de 30 de minute la minigolf costă 25 de lei.

image

Iarna, turiştii pot schia la Drăguş. Aici a fost inaugurată o pârtie în 2009, pentru care s-au investit un milion de euro. Aceasta este de talia Pârtiei Bradul din Poiana Braşov, cu aceleaşi dotări, însă cu costuri mult mai scăzute. Domeniul schiabil este dotat cu telescaun, tunuri de zăpadă şi chiar şi instalaţie de nocturnă. Cei care nu au schiurile la ei nu trebuie să îşi facă probleme, deoarece există şi un centru de închirieri, unde preţul pentru un echipament complet variază între 30 de lei, pentru adulţi, şi 20 de lei, pentru copii. Totodată, pentru patru urcări cu teleschiul, turiştii nu trebuie să scoată din buzunar decât 10 lei. Cazarea este mult mai ieftină decât în staţiunile renumite. Puteţi găsi o cameră dublă la pensiune cu doar 90 de lei pe noapte. În plus puteţi evita aglomeraţia din marile staţiuni.

Pionierul satelor din România

Satul Drăguş a devenit cunoscut încă din 1929 şi a devenit practic emblema tuturor satelor româneşti. „Atunci, o echipă de 80 de specialişti conduşi de profesorul Dimitrie Gusti au realizat la Drăguş prima serie de monografii rurale, primele campanii de cercetare experimentală şi primele 12 cărţi referitoare la viaţa socială a satului din România, dar şi primul film documentar sociologic din lume. Atunci, Drăguşul nu devenea numai cel mai studiat sat din ţară, ci şi cel mai reprezentativ sat românesc în lume. Tot atunci a fost culeasă şi melodia care avea să devină mai târziu «Cine iubeşte şi lasă» a MarieiTănase“, spune Nicolae Marghiol, preşedintele Asociaţiei Cele mai frumoase sate din România.

Cum ajungem la Drăguş

Comuna Drăguş este situată la poalele Munţilor Făgăraş, la 24 de kilometri de municipiul Făgăraş şi la doar nouă kilometri de Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Accesul se face pe E68 dinspre Făgăraş spre Sibiu.

Drăguşul este un sat enigmatic ale cărui poveşti se pierd în negura timpului. Oameni liberi până în secolul al XIV-lea, drăguşenii şi-au inspirat numele satului din legendele Ţării Făgăraşului, legende cu draci, zmei sau balauri. Chiar denumirea săsească a localităţii,
Drackendorf, înseamnă satul zmeilor.

Se spune că localnicii erau mari povestitori şi inventau tot felul de legende menite să sperie cotropitorii. Oamenii spuneau că, noaptea, zmeii şi balaurii îi vor ucide pe cei care vor încerca să intre neinvitaţi în sat. În plus, se spune că dracii îi luau pe cei care încercau să fure.

Astăzi, Drăguşul este un sat cu peste 2.000 de suflete, cochet, curat, care a ştiut să păstreze neatinse tradiţiile româneşti autentice. Casele vechi au fost recondiţionate, dar nimic din arhitectura specifică Ţării Făgăraşului nu a fost distrus. Toate casele au pe faţadă o cruce, un semn despre care se spune că protejează familia şi aduce noroc.

Pe aceeaşi temă:

Oraşele în care merită să trăieşti în România

FOTO VIDEO 10 motive să vizitezi Braşovul în weekend. Oraşul oferă de la privelişti care îţi taie respiraţia la poveşti medievale şi un adevărat regal culinar

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite