FOTO Cetăţile Braşovului au fost scoase la lumină

FOTO Cetăţile Braşovului au fost scoase la lumină

Cetatea Braşov şi-a recăpătat frumuseţea de odinioară FOTO.Dan Suciu.

Veritabile obiective turistice, cetăţile care datează de secole au avut nevoie de reparaţii majore. Urmează acum şi o promovarea pentru atragerea turiştilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cetatea Braşovului a devenit din nou vizibilă, iar seara este luminată. Primăria a tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului. În ultimii 20 de ani, Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele.

În jurul Cetăţii există o promenadă, pentru ca turişti să se poată bucura de privelişte, iar în interior sunt amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului.

Cetatea Teutonilor va fi renovată

Consiliul Judeţean Braşov a alocat în 2011 4,9 milioane de lei pentru Cetatea Feldioarei. În perioada ei de glorie, cetatea medievală avea ziduri puternice, dar acum, monumentul este doar o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, care este acum astupată, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă. Cetatea a fost construită, în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni înainte ca acestea să se retragă din Transilvania.

Primele reabilitări după trei decenii la Făgăraş

Cetatea Făgăraşul a fost şi ea lăsată în paragina. Acum, după 35 de ani de la ultimele lucrări impunătorul monument, a primit o a doua şansă. Se reabilitează Corpurile de Gardă Nord şi Sud, dar şi turnul porţii aflat deasupra bolţii de intrare în cetate. Consiliul Judeţean a alocat bani 3 milioane de euro pentru reparaţii. Pentru ca întreg obiecivul turistic să fie reabilitat ar fi nevoie de 40 de milioane de lei. Edilii vor să facă chiar o casă a căsătoriilor în cetate.

Cetatea Făgăraş satează de şase secole şi are 66 de încăperi pe cinci niveluri. A fost construită pentru apărare, dar după al doilea război mondial a devenit puşcărie.

„Între anii 1948-1960, în Cetatea Făgăraşului, a existat una dintre cele mai temute închisori pentru deţinuţi politic. Cifra exactă nu se ştie, dar se pare că la Făgăraş au fost închişi între 600-1.000 de deţinuţi politic. Nu se ştie exact nici câţi au murit, fiindcă erau înmormântaţi pe ascuns", spune Gheorghe Dragotă, directorul Muzeului „Ţării Făgăraşului".

Cetatea Râşnov, record de turişti

Şi cetatea Râşnov a fost reabilitată şi modenizată. Un milion de euro au fost investiţi în 2011 la cetatea Râşnov din bugetul primăriei oraşului. Un proiect care va aduce şi mai mulţi vizitatori este cel legat de centrul istoric al Râşnovului, care va fi modernizat şi va avea un pasaj subteran cu o sută de locuri de parcare pe două nivele, iar parcarea va fi gratuită.

Totul se realizează cu bani europeni şi cu fonduri de la primăria Râşnov. De asemenea în următoarea perioadă oamenii vor ajunge pe cetate cu un lift, ce va avea o capacitate de transport de 700 de persoane pe oră. Cetatea Râşnov are 200.000 de turişti pe an.

 

 

Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă

Imagini din aceeasi galerie
  • Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă
  • Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă
  • Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă
  • Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă
  • Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă
  • Colecţia de suflet a lui Gheorghe Samoilă
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: