FOTO Cetatea Făgăraş reabilitată cu 20 de milioane de lei, fonduri europene

FOTO Cetatea Făgăraş reabilitată cu 20 de milioane de
lei, fonduri europene

Cetatea Făgăraş are o istorie de peste 600 de ani. FOTOSimona Suciu.

Banii europeni vor fi folosiţi pentru reabilitări, dar şi pentru amenajarea unor ateliere meşteşugăreşti permanente. Vor fi construite două poduri mobile şi se va amenaja fostul şanţ de apărare al cetăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Făgăraş a lansat licitaţia pentru a găsi un constructor care să se ocupe de lucrări. Sunt acceptate să participe firme specializate în restaurarea monumentelor istorice. Ofertele sunt aşteptate până în 29 ianuarie, iar investiţia se ridică la 20 de milioane de lei. Lucrările vor începe în gară şi vor dura doi ani şi jumătate.

Banii europeni vor fi folosiţi pentru reabilitări, dar şi pentru amenajarea unor ateliere meşteşugăreşti permanente. Vor fi construite două poduri mobile şi se va amenaja fostul şanţ de apărare al cetăţiiDe asemenea cu ajutorul finanţării vor fi curăţate zidurile cetăţii pe care s-a adunat pământ.

Cetatea Făgăraş a avut în 2016 130.000 de vizitatori. În ultimii cinci ani numărul de turişti a crescut exponenţial datorită investiţiilor făcute de autorităţi.Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

Acum doi ani a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea. 

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. „Cetatea Făgăraş este un obiectiv încărcat de istorie şi este minunat că în ultimii ani a fost pusă tot mai mult în valoare. Aici au fost celebrele baluri medieval ale Doamnei Stanca, dar fortăreaţa este cunoscută mai mult pentru rolul negativ pe care l-a jucat în anii comunismului. Aici a fost o închisoare comunistă de temut, dar este bines ă ne asumăm istoria“, spune Vasile Corteanu, istoric.  Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi. Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00.  

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările