FOTO Cele mai frumoase locuri de vizitat iarna în Braşov. Peisajele superbe surprinse în masivul Postăvaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabana Postăvaru este locul unde puteţi experimenta marea alpină. FOTOArhivă.
Cabana Postăvaru este locul unde puteţi experimenta marea alpină. FOTOArhivă.

Masivul Postăvaru, peisajele din Fundata, Prăpăstiile Zărneştiului, dar şi cascadele îngheţate sunt perfecte pentru o plimbare de iarnă.

Masivul Postăvaru este locul perfect pentru privelişti superbe de iarnă. Dacă ajungi în vârful masivului Postăvaru, parcă ai ajuns deasupra lumii şi poţi vedea în toată splendoarea lor Munţii Bucegi, dar şi Poiana Braşov. Iarna este recomandat să urcaţi cu telecabina. Dacă ajungeţi în Postăvaru, faceţi un popas şi la cabana cu acelaşi nume, care este cea mai veche din România.  iar dacă te afli acolo e imposibil să nu faci un mic popas la Cabana Postăvaru.

Cabana Postăvaru este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă. La acea vreme a fost singura clădire din Poiană, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană. 

De pe belvederea din faţa cabanei ai o panoramă impresionantă şi vezi unele dintre cele mai înalte puncte ale Munţilor Carpaţi, precum şi întreaga Ţară a Bârsei. Tot de aici poţi avea parte şi de un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină": norii coboară, înconjurând piscul muntelui, iar cei ce privesc au impresia că sunt deasupra lumii. De o privelişte deosebită ai parte şi de pe geamul camerelor cabanei.

Chiar în anul inaugurarii cabanei, a trecut pe acolo scriitorul Mihail Sebastian care câţiva ani mai târziu a publicat romanul „Accidentul" a cărui acţiune se petrece în cea mai mare parte în zona cabanei. Împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise cu multă exactitate şi farmec, iar numele SKV este menţionat în cuprinsul cărţii de zeci de ori. 

Localitatea cu cel mai curat aer din România

Comuna Fundata din Judeţul Braşov este situată la 1360 de metri altitudine şi este străjuită de Munţii Bucegi, pe de o parte, şi de Munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte. Aici este cel mai curat aer din ţară, lucru dovedit şi de o staţie meteo, aflată chiar în vârf de munte, care măsoară puritatea aerului. 

Oriunde priviţi, la Fundata, veţi vedea culmile munţilor. Odată ajunşi la Fundata trebuie neapărat să vă opriţi şi să admiraţi peisajele superbe, încă virgine. O plimbare pe uliţele comunei braşovene vă va încărca cu energie şi veţi simţi imediat efectele aerului curat.

Oamenii care trăiesc aici spun că nu ar da nici în ruptul capului Fundata pe confortul unui oraş mare. Aerul de munte îi ţine sănătoşi pe localnici, fapt dovedit şi de media de viaţă, de peste 80 de ani, care este mai mare decât cea din marile oraşe. Oamenii de 80 de ani se simt încă tineri, iar mulţi dintre ei nici nu-şi arată vârsta. Chiar dacă viaţa la munte nu e totuşi una uşoară, localnicii sunt fericiţi că trăiesc într-un adevărat paradis natural.

Din Fundata, se pot face şi drumeţii montane în Bucegi, Leaota, Moieciu de Sus, Cheia sau în Piatra Craiului. Unele trasee nu sunt deloc uşoare şi, înainte să plecaţi la drum, trebuie să vă echipaţi corespunzător şi să cereţi informaţii la Primărie, unde există şi hărţi turistice speciale, care vă arată traseele marcate şi pe cele destinate doar celor experimentaţi într-ale muntelui.

Locul de naştere al schiului fond

La Fundata a luat naştere şi schiul fond din România. Aici, în 1930, principesa Ileana, fiica reginei Maria, a început să organizeze cursuri de schi pentru copii, iar la 23 februarie 1930, a avut loc şi prima competiţie de schi fond. La Fundata, toată lumea ştie să schieze, deoarece iarna este grea şi zăpada foarte mare. În trecut, oamenii se deplasau mai mult pe schiuri, pentru că drumurile nu erau asfaltate şi nu exista nicio altă posibilitate de transport. În anii ’50, lotul naţional al României de schi fond era alcătuit exclusiv din sportivi din Fundata şi din Şirnea – satul învecinat. Astăzi, la Fundata există singura bază privată de schi fond şi biatlon din România. A fost creată la Cheile Grădiştei de Ovidiu Gârbacea, care a fost şi el schior de performanţă. Baza a fost testată prima dată la Festivalul Olimpic al Tineretului European din februarie 2013. Baza a pus Fundata pe harta mondială a schiului fond şi a biatlonului. Aici s-a antrenat de mai multe ori echipa feminină de biatlon a Ucrainei, campioană olimpică la Soci (Rusia), din 2014.

La Fundata, care este situată la 50 de kilometri de Braşov, se poate ajunge pe DN 73, Braşov-Râşnov-Bran-Moieciu de Jos-Fundata. Turiştii care vin din Capitală pot ajunge la Fundata fie prin Braşov, fie prin judeţul Argeş, prin Rucăr. 

Prăpastiile Zărneştiului

Prăpastiile Zărneştiului, locul perfect pentru o plimbare

Piatra Craiului este una dintre cele mai spectaculoase zone din ţară. Frumuseţea şi sălbăticia locului au făcut ca Prăpăstiile Zărneştiului să ajungă şi platou de filmare. Aici s-a înfruntat Mărgelatul şi trupele arnăuţilor în Drumul Oaselor şi tot aici s-au filmat şi scene din Cold Mountain. Zona a fost platou de filmare şi pentru un videoclip al trupei Rammstein. 

Prăpastiile Zărneştiului sunt o mare atracţie pentru amatorii de escaladă. Zeci de trasee sunt amenajate în pereţii defileului. Cel mai lung are 115 metri. Prăpăstiile Zărneştiul fac parte din Rezervaţia Piatra Craiului, una dintre cele mai frumoase din România. Zona este ca un defileu străjuit de stânci înalte şi străbătut de un drum şerpuit. În unele zone, stâncile de pe cele două laturi ale drumului par că se ating, fapt care face plimbarea să fie una spectaculoasă.

Dacă ajungeţi la Braşov nu rataţi nici cascadele îngheţate. Canionul 7 Scări, dar cascada La Chişătoarea din Moieciu de Sus oferă imagini superbe, practic o sculptură natural în gheaţă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite