FOTO Cum arată cea mai mare pictură murală a Braşovului. Are 160 de metri pătraţi şi spune în imagini istoria medievală a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictura prezintă istoria medievală a Braşovului în imagini. FOTOSimona Suciu.
Pictura prezintă istoria medievală a Braşovului în imagini. FOTOSimona Suciu.

Pictura murală a fost realizată pe zidul Mănăstirii Franciscane care se deteriorase foarte mult. Poate fi admirată de braşoveni şi turişti în Piaţeta Sfântul Ioan.

Până la înălţimea de 3,5 m, zidul Mănăstirii Fraciscane a fost renovat şi pregătit pentru pictat. A fost organizat şi un concurs şi s-a ales cea mai bună lucrare. La competiţie au participat 18 artişti, iar câştigător a fost desemnat Lucian Sandu Milea. Anul viitor, în etapa a doua a proiectului, urmează să fie pictat zidul de la înălţimea de 3,5 m până in partea superioară.

La realizarea picturii murale Lucian Sandu Milea a colaborat cu Ana Toma. Lucian Milea este originar din Bacău, dar a studiat la Liceul de Artă din Braşov. A fost impresionat încă de atunci de arhitectura Braşovului, iar acum a avut ocazia să transpună totul în cea mai mare pictură murală a urbei. Opera de artă, care are 160 de mp, reprezintă practic istoria medievală a Braşovului în imagini. Se pot distinge toate cele şapte bastioane, dar şi breslele care au făcut din Braşov unul dintre cele mai mari centre comerciale de acum câteva secole. Au fost alese mai multe forme geometrice pentru ca lucrarea să îmbine stilul vechi cu cel nou. Realizarea picturii a durat aproape două săptămâni, iar artiştii s-au luptat destul de mult cu ploaia.

Galerie de artă în aer liber

Proiectul „Artă şi poveste murală“ a fost realizat de Asociaţia Carpaterra şi este finanţat de Primăria Municipiului Brasov cu suma de 77.750 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 97.750 de lei. 

Pictura prezintă istoria breslelor Braşovului

„Proiectul nostru este unul cu implicare socială, care şi-a propus promovarea artei urbane şi a artiştilor care fac acest lucru. Povestea clădirii Mănăstirii Franciscane devenise tristă, era într-o stare tristă de degradare, iar acum noi o readucem la viaţă, îi dăm culoare şi o înfrumuseţăm. Este cea mai mare lucrare de artă murală din interiorul cetăţii Braşovului aproximativ 160 mp. Aceasta cu siguranţă va deveni o lucrare de referinţă pentru acest tip de artă. Totodată, prin acest proiect am lansat conceptul Kurte. Sub umbrela Kurte ne dorim să realizăm şi alte picturi pe alte clădiri sau pereţi din interiorul oraşului nostru“, a declarat managerul de proiect de la Asociaţia Carpaterra, Cătălin Cantor.

Braşovenilor le place lucrarea

Braşovenii, dar şi turiştii care au trecut prin Piaţa Sfântul Ioan s-au declarat impresionaţi de lucrare. „Este foarte frumoasă. Arată mult mai bine decât pereţii scorojiţi care erau înainte. Cu toţii avem nevoie de artă, iar Braşovul poate deveni un oraş al culturii“, a spus Maria Cristea.

„Este foarte frumos. Îmi plac foarte mult culorile, se potrivesc foarte bine. Parcă sunt la o galerie de artă. A fost o idee foarte bună, sper ca pe viitor să fie mai multe iniţiative de acest gen“, a spus Marius Nistor. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite