FOTO 20 de elevi au reconstituit din lut cetăţile judeţului

FOTO 20 de elevi au reconstituit din lut cetăţile judeţului

Elevii au muncit zile la rând pentru realizarea cetăţilor. FOTOfacebook.

Pentru ca totul să iasă ca la carte, elevii au studiat atent toate detaliile, ai vizitat toate cetăţile şi au învăţat tehnica modelajului în lut înainte să se apuce de treabă.

Elevii de la Colegiile Andrei Şaguna, Grigore Antipa, Honterus şi Şcoala din Sânpetru au luat lecţii de la meşteri în domeniu şi s-au pus pe treabă. O cetate din lut se construieşte la fel ca una reală. Se imită totul de la pietricele şi până la configuraţia zidurilor, astfel că înainte să se apuce de treabă elevii au vizitat cetăţile şi au studiat atent planurile fortificaţiilor. Părintele din Sânpetru le-a oferit şi un atelier unde au muncit cu coţii. Realizarea unei cetăţi a durat cam 4-5 zile.

Elevii au reuşit să reproducă perfect Cetatea din Cristian, Biserica din Sânpetru, Biserica din Hărman, Ceatatea Prejmer, Bisericile Fortificate din Ghimbav şi Codlea, dar şi cetatea teutonilor din Fledioara. Elevii nu vor să se oprească aici. Vor să mai facă reproduceri şi după alte cetăţi şi să le expună pe toate la Muzeul de Istorie.

„Părintele Klein ne-a oferit un atelier în Sînpetru, unde elevii au lucrat, cu făcăleţul, cu degetele. Totul e realizat de ei, cu multă răbdare şi migală. Nu ne aşteptam, au făcut o pasiune pentru acest proiect, lucrau cîte doi la o cetate, se luau la întrecere. Astfel că, în şapte zile au realizat şapte cetăţi. Obiectivele proiectului au fost atinse: elevii au învăţat să aprecieze valorile locale, să cunoască mai bine istoria, să deprindă un meşteşug şi să valorifice timpul liber printr-o activitate utilă şi interesantă“, spune Daniel Petrule, director adjunct la Colegiul Antipa şi iniţiatorul proiectului, citat de monitorulexpres.ro. Proiectul „Aventuri în Ţara Bîrsei“ a fost sprijinit de Fundaţia Edu For All şi finanţat de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: