Fostul director Romarm, Dan Tache, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu

Fostul director
Romarm, Dan Tache, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru
instigare la abuz în serviciu

Dan Tache a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu. FOTOMediafax

Dan Tache a fost acuzat alături de directorul societăţii Carfil Braşov, filială a Romarm că a atribuit preferenţial unei firme private mai multe contracte. Sentinţa dată de Tribunalul Braşov nu este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dan Tache  a fost acuzat de instigare a abuz în serviciu şi condamnat de Tribualul Braşov la 3 ani de închisoare cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Aurel Velţan, directorul Carfil acuzat de abuz în serviciu şi Daniel Liliac, administratorul firmei private care a primit contracte preferenţialeacuzat de complicitate la abuz în serviciu.Inculpaţii trebuie să plătească împreună peste 700.000 de lei societăţii Carfil pe care au păgubit-o. 

„În baza art. 132 din L 78/2000 raportat la art. 297 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal condamnă pe inculpatul Velţan Aurel, la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 5 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, g Cod penal pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Condamnă pe inculpatul Tache Dan, la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 5 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, g Cod penal pentru comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Condamnă pe inculpatul Liliac Daniel, la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b Cod penal pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Obligă inculpaţii în solidar să plătească părţii civile SC CARFIL SA cu sediul în Braşov str. Zizinului nr. 119, jud. Braşov suma de 733.773,95 lei despăgubiri. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare“, se arată în sentinţa Tribunalului Braşov.

Contracte atribuite ilegal

Dosarul  penal a vizat mai multe contracte încheiate ilegal pentru a favoriza o firmă privată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:  „În perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa inculpatului Tache Dan, director general al Romarm SA, şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Liliac Daniel - administrator la SC Gold Trans Tur SRL, inculpatul Velţan Aurel, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a ROMARM), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsă publicitate, lipsă cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsă proces verbal al comisiei de selecţie a ofertelor). De asemenea, inculpatul Velţan Aurel a întocmit şi alte înscrisuri în vederea perfectării acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate)“

Toate contractele aveau ca obiectiv igienizarea unor hale din Braşov contaminate cu substanţe toxice. Acsete contracte fie nu au fost executate niciodată, fie lucrările au fost de mântuială, iar compania Carfil a fost păgubită cu 770.857,26 lei.

Procurorii au mai găsit un alt contract suspect încheiat în favoarea aceleaşi firme condusă de Daniel Liliac. Aurel Velţan a încheiat un contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung şi o maşină de filetat, pentru preţul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Liliac Daniel, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenţiei organelor judiciare, după efectuarea percheziţiei la sediul Carfil SA, contractul fiind reziliat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările