Traseul complet al flăcării olimpice, de la Bucureşti la Braşov, în zece ore

Traseul complet al flăcării olimpice, de la Bucureşti la Braşov, în zece ore

Primatul Braşovului a preluat torţa olimpică de la Atena. FOTOeyowf2013.ro

Torţa va poposi la Predeal, Râşnov şi Braşov, unde a va fi expusă la Casa Căsătoriilor până în 17 februarie când începe oficial Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE). Braşovenii, dar şi turiştii vor putea veni să o admire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Flacăra olimpică va pleca duminică dimineaţa din Bucureşti şi va avea prima oprire la Predeal în jurul orei 14.45. Asta dacă DN 1 nu va fi sufocat de maşinile turiştilor care vin pe Valea Prahovei. În zona pârtiei Clăbucei flacăra va fi preluată de către doi sportivi care o vor aduce în alergare pe stadionul de lângă Piaţă. Pe acest stadion, începând cu ora 14.00 va începe un spectacol de muzică şi dansuri populare.

„Prezenţa acestui Festival pe teritoriul României, în staţiunile noastre montane, este un plus de imagine şi un bun motiv să demonstrăm că pârtiile noastre pot găzdui competiţii internaţionale. Este o mândrie pentru staţiunea Predeal să fie gazdă pentru două dintre probele sportive din cadrul FOTE, snowboard şi schi fond, şi sper ca acest eveniment să atragă un număr cât mai mare de turişti“, a spus Liviu Cocoş, primar al oraşului Predeal.

Voltaj va concerta la Râşnov

Flacăra va porni apoi spre Râşnov unde va ajunge în jurul orei 15.45. Torţa va fi adusă în alergare de Constantin Vlădea, în vârstă de 90 de ani, decanul de vârstă al schiorilor din România, care i-o va înmâna primarului Adrian Veştea, care, la rândul său, o va preda campionilor râşnoveni Iulian Pâtea şi Diana Salman. Atmosfera va fi apoi întreţinută de Voltaj.

„Pentru prima data în România avem o astfel de bază de sărituri cu schiurile. Pe viitor, pe Valea Carbunării, vor exista competiţii de mare anvergură şi sperăm să avem cât mai mulţi sportive pe podium. Pentru FOTE, torul este pregătit“, a precizat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Torţa va fi expusă la Casa Căsătoriilor

Flacăra va pleca apoi spre Cheile Grădiştei (Fundata) unde va ajunge la ora  16.50. După o scurtă ceremonie, torţa olimpică va porni spre Braşov unde va ajunge la 18.00 la Casa Armatei. La Primăria Braşov, torţa va fi preluată de fosta sportivă Romica Pop-Dâmboianu, care va continua tradiţia aprinderii flăcării olimpice în cadrul unei ceremonii speciale.

Protagonista acestui moment solemn împlineşte în acest an 94 de ani, este braşoveancă şi a fost campioană naţională la patinaj artistic până în 1942. Romica Pop-Dâmboianu este fiica Mariei Popp De Lemeny, prima campioană la patinaj artistic a României, în 1913 şi prima braşoveancă participantă la o olimpiadă - cea din 1936 de la Garmisch Partenkirchen - Germania.

„Evenimentul repre­zin­tă unul dintre cele mai im­por­tante momente în istoria sportului românesc şi înţelegem pe deplin sentimentul de împlinire pe care o asemenea onoare îl poate aduce. FOTE va contribui semnificativ la conştientizarea importanţei spor­tu­lui, în special în rândul generaţiei ti­nere“, a spus George Scripcaru, primarul Bra­şo­vului.

O săptămână plină de concursuri

Festivalul Olimpic al Tineretului European este cea mai mare competiţie organizată vreodată în România după Universiada din anii 80. Competiţia la care participă peste 900 de concurenţi se desfăşoară în perioada 17-22 februarie. Competiţiile se vor desfăşura în Braşov (hochei pe gheaţă), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj viteză pe pistă scurtă şi patinaj artistic), Predeal (snowboard şi schi fond), Râşnov (sărituri cu schiurile) şi Fundata Cheile-Grădiştei (biatlon).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: