Fermă ilegală de urşi, făcută în ogradă. Proprietarul, mai tare decât legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urs la Sanctuarul Libearty. FOTO: Asociaţia MIlioane de Prieteni
Urs la Sanctuarul Libearty. FOTO: Asociaţia MIlioane de Prieteni

De mai bine de 15 ani, autorităţile nu sunt capabile să salveze urşii pe care un arădean îi ţine în gospodăria sa, în cuşti în care libertatea de mişcare a animalelor lipseşte cu desăvârşire. Garda de Mediu, Poliţia şi alte instituţii par să se sperie mai mult de deţinătorul urşilor, decât de animale sau de lege.

Deşi legea precizează în mod expres că o persoană fizică nu are dreptul să deţină animale sălbatice din specii protejate, între care se numără şi ursul brun, Garda de Mediu Arad spune că nu poate lua nicio măsură împotriva unui locuitor al judeţului care are doi urşi în captivitate. 

Asociaţia Milioane de Prieteni încearcă de mai bine de 15 ani să elibereze animalele, însă autorităţile spun că nu se poate încearcă în fel şi chip să paseze vina pentru lipsa de acţiune. 

Sesizările legate de condiţiile în care erau ţinuţi urşii au curs de-a lungul timpului, însă, în ciuda acestora, cel care deţine animalele nu a fost deranjat niciodată prea tare de reprezentanţii autorităţilor, astfel că şi-a văzut, liniştit de treabă. 

Nici măcar un film publicat de jurnalişti din Franţa, care demonstra că bărbatul creşte urşi pentru a-i vinde, nu a reuşit să sensibilizeze Poliţia, Garda de Mediu şi celelalte instituţii care au atribuţii în această speţă şi să le determine să facă ceva. 

Controale degeaba 

Primul control acasă la arădean a avut loc în 9 iulie 2007. Chiar dacă proprietarul urşilor nu avea autorizaţie de deţinere a acestora, tot ce s-a putut face la momentul respectiv a fost să i se ceară acestuia să facă demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei. Încă de prima dată, autorităţile s-au dovedit extrem de timide în aplicarea legii. 

A urmat un alt control, în 6 aprilie 2011, când s-a constatat că animalele sunt deţinute legal şi au condiţii optime de viaţă. În 22 februarie 2017, bărbatul avea 6 urşi, după cum s-a constatat în urma altui control. Deţinătorul animalelor ceruse, cu 6 ani mai devreme, să fie recunoscută gospodăria lui ca menajerie sau grădină zoologică. Abia la controlul din 2017 s-a constatat că este imposibil. În 2016, bărbatul ceruse Ministerului Mediului informaţii despre cum ar putea vinde animalele către o grădină zoologică şi spunea că exclude posibilitatea ca aceşti urşi să ajungă la Asociaţia Milioane de Prieteni. 

În 27 iunie 2019 a avut loc un alt control. Din 6 animale, mai existau doar două iar bărbatul a spus că două au murit, iar alte două le-a dat cuiva, dar nu a putut prezenta niciun document. 

Cu toate acestea, nu s-a întâmplat nimic, iar după ultimul control, deşi legea interzice deţinerea de animale sălbatice de către persoanele fizice, Garda de Mediu Arad spune că nu poate face nimic pentru preluarea animalelor. „Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti”, sună răspunsul Gărzii de Mediu Arad. 

„Este un răspuns care nouă ni se pare de-a dreptul ireal, ni se pare că sfidează legile ţării, ni se pare că sfidează bunăstarea animalelor, ni se pare că sfidează absolut orice ar putea să însemne o evoluţie a acestei ţări în ce priveşte bunăstarea şi protecţia animalelor”, a comentat vicepreşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, Paula Ciotloş. 

Bărbatul a cumpărat doi urşi încă în 1992, când legea nu interzicea aceasta, însă, acum, deţinerea animalelor de către o persoană fizică este ilegală. Acum, bărbatul are o ursoiacă de 29 de ani şi puiul ei, care, între timp, a ajuns adult şi are 15 ani. 

Legile din România, aplicate de autorităţi după cum le convine 

„Ei, bine, această persoană deţine doi urşi şi a deţinut, la un moment dat, chiar şapte, fără autorizaţie, fără absolut nimic, dar, pentru că are animalele sunt înregistrate la DSVSA şi acestea au carnete de sănătate şi pentru că le-a cumpărat pe vremea când era legal, le poate deţine în continuare, în opinia celor de la Garda de Mediu Arad. Deci, nu ştiu cum se aplică legile acestei ţări de către anumite instituţii şi de către anumite persoane. Am fi şi noi curioşi să înţelegem de ce nu se pot lua măsuri în acest caz, am fi şi noi curioşi să înţelegem motivele pentru care de-atâţia amar de ani acei urşi au rămas acolo, în acel loc total nepotrivit pentru ei”, a mai spus Paula Ciotloş. 

Reprezentanta asociaţiei care administrează şi Sanctuarul Libearty de la Zărneşti spune că nu îşi doreşte ca urşii să ajungă neapărat la sanctuar, dar aceştia trebuie să se poată bucura de libertate şi să scape de condiţiile improprii din gospodăria din judeţul Arad.

Paula Ciotloş mai spune că autorităţile nu iau nicio măsură, deşi există un filmuleţ făcut de jurnalişti francezi care s-au dat drept cumpărători şi au negociat cu arădeanul tranzacţionarea unui patruped. Proprietarul urşilor a fost de acord să vândă un exemplar pentru 12.000 de euro, aşa cum se poate vedea pe filmarea care a fost prezentată la momentul respectiv de mai multe posturi de televiziune naţionale şi din Franţa. 

Trauma trăită de animale din cauza chinurilor la care sunt supuse rămâne toată viaţa

De-a lungul timpului, arădeanul a încercat diferite tertipuri pentru păstrarea animalelor. La un moment dat, el a încercat să obţină documente că ar avea o grădină zoologică, însă singura specie din gospodăria sa care putea fi prezentată publicului era ursul, dar nimeni nu putea vizita „stabilimentul”, deoarece acesta se afla pe proprietatea familiei, astfel încât coteţul în care trăiesc urşii nu a putut fi încadrat la grădini zoologice.

Cei doi urşi trăiesc într-un spaţiu impropriu, de doar 80 de metri pătraţi, însă Garda de Mediu Arad a ajuns la concluzia că au suficientă libertate de mişcare, deşi un urs care nu este captiv parcurge chiar mai mult de 100 de kilometri pe zi. Cum latura cuştii are 9 metri, urşii ar trebui să o parcurgă de peste 11.000 de ori pe zi.

Astfel, nici nu este de mirare de ce urşii care ajung în rezervaţia Libearty fac şanţuri – de obicei sub formă de cerc, deoarece în cuştile în care sunt ţinuţi înainte de a ajunge la sanctuar se învârt în cerc – deşi au câteva sute de hectare la dispoziţie în care să se mişte. Trauma trăită, însă, în perioada în care au fost în captivitate se vindecă foarte greu sau, de multe ori, deloc. 

Reacţia Mediului

„Adevărul“ a solicitat ministrului Mediului, Apelor şi Pădurii, Tanczos Barna, un punct de vedere legat de această situaţie, însă acesta a spus că nu are nicio informaţie despre caz.

În schimb, un angajat al Gărzii de Mediu Braşov spune că ştie de mulţi ani de această situaţie şi a aflat că ar fi vorba de un interlop care a pus şi un afiş pe poartă în care îi ameninţă pe cei care vor să îi ia urşii.

Dacă este să ne luăm după reacţia autorităţilor, înseamnă că afişul proprietarului i-a speriat mai rău decât urşii, încât aplicarea legii poate să mai aştepte.

Vă mai recomandăm: 

Cu ce se ocupau, de fapt, patru români care umblau deghizaţi în cerşetori în Austria 

Filmul lui Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, câştigă Ursul de Aur la Berlinale

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite