FOTO Cetatea Feldioara a intrat în reabilitare şi va fi reintrodusă în circuitul turistic. În weekend, în localitate are loc în festival medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea teutonilor cum mai este numită cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei fiind atestată documentar de la 1225. Ajunsă ruină, ea va fi acum reabilitată de o firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice.

Deja, au fost făcute săpăturile arheologice, iar acum se lucrează la ziduri. Lucrările sunt programate să se desfăşoare pe parcursul a trei ani. Din 2016, autorităţile vor să reintroducă monumentul în circuitul turistic. Valoarea totală a proiectului este de 15 milioane de lei, bani de la Consiliul Judeţean. „Cu ajutorul Consiliului Judeţean, care a şi încheiat un contract de reabilitare a cetăţii, în valoare de 15 milioane de lei, sperăm să finalizăm această lucrare în 3 ani, să o reabilităm complet şi să o introducem într-un circuit turistic, care contează foarte mult pentru localitatea noastră”, a declarat Sorin Taus, primar Feldioara, citat de brasovultau.ro.

Licitaţia pentru renovarea cetăţii a fost câştigată de o firmă din Satu Mare. Compania Euras, este membră a Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din anul 1997 şi este autorizată de către Ministerul Culturii şi Cultelor pentru execuţia lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice.

În perioada ei de glorie, cetatea medievală de la Feldioara avea ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania, dar acum, monumentul este o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, care este acum astupată, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă. Cel mai probabil, lucrările vor începe în această primăvară. Cetatea a fost construită, în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni înainte ca acestea să se retragă din Ţara Bârsei.

Festival Medieval

Pentru promovarea obiectivului turistic în weekend , Feldioara îmbracă straie de sărbătoare. Cavaleri, nobili, domniţe vor reînvia atmosfera medievală din cetate. Turiştii dar şi braşoveni sunt invitaţi la turniruri cavalereşti, demonstraţii cu cai, ateliere meşteşugăreşti. Pe scena amplasată în centrul comunei vor urca nume sonore ale muzicii populare şi moderne româneşti, precum Sava Negrean Brudaşcu, Aurel Moldoveanu şi Voltaj.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite