Efectele majorării de 5 ori a impozitului pe clădirile degradate: locuitorii din Făgăraş au început să îşi repare casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădire degradată din Făgăraş. Locuitorii municipiului braşovean plătesc impozit mărit de până la 5 ori în această situaţie. FOTO: Biz Braşov
Clădire degradată din Făgăraş. Locuitorii municipiului braşovean plătesc impozit mărit de până la 5 ori în această situaţie. FOTO: Biz Braşov

Locuitorii din Făgăraş plătesc impozit mărit de până la cinci ori dacă nu îşi întreţin cum se cuvine clădirile, dacă faţadele acestora sunt degradate sau construcţiile pun în pericol trecătorii. Măsura a făcut ca proprietarii de clădiri să treacă la repararea acestora

Majorarea de trei, patru sau chiar cinci ori a impozitelor pe clădiri în cazul în care acestea nu sunt întreţinute şi îngrijite, dăunează aspectului zonei în care se află sau pun în pericol trecătorii îşi face efectul la Făgăraş. 

În oraşul braşovean, patru proprietari au început să-şi renoveze casele degradate, după ce, anul trecut, au fost trecuţi de municipalitate pe lista neagră a celor care deţin clădiri aflate într-o asemenea stare. 

În municipiul Făgăraş există destul de multe clădiri care au probleme în ce priveşte aspectul faţadei sau siguranţa celor care trec pe lângă ele, iar patru dintre proprietarii acestora au demarat sau finalizat lucrări de reabilitare, anul trecut, după ce au fost avertizaţi că urmează să fie supraimpozitaţi cu până la 500%. 

Unul a achitat impozitul majorat, dar s-a apucat apoi de reabilitare, ceilalţi trei au trecut la treabă înainte să le vină sancţiunea. Alţi patru proprietari urmează să fie supraimpozitaţi: unul cu 300%, unul cu 400%, iar alţi doi chiar de cinci ori mai mult decât plătesc vecinii ale căror locuinţe corespund. 

„Supraimpozitarea se aplică de la începutul anului 2020, după ce, în 2019, colegii mei au verificat 200 de clădiri şi au constatat că 70 dintre acestea se află în stare avansată de degradare, unlee ajungând, din păcate, ruine. Anul acesta, în funcţie de termenele puse în vedere prin somaţiile trimise, urmează să fie supraimpozitate cu până la 500% şi alte construcţii, dacă proprietarii nu vor începe lucrările de reabilitare”, a precizat consilierul primarului municipiului Făgăraş, Liviu Ardelean. 

Din momentul primirii somaţiei, proprietarii au la dispoziţie 6 luni pentru demararea lucrărilor care se impun pentru readucerea clădirilor într-o situaţie în care nu se mai impune aplicarea unui impozit suplimentar. 

Între proprietarii de clădiri aflate în stare de degradare se numără chiar şi Primăria Municipiului Făgăraş, unele cu Primăria ca unic proprietar, iar altele deţinute în coproprietate. Municipalitatea deţine nu mai puţin de patru asemenea clădiri, iar la două dintre acestea lucrările de reparaţii şi întreţinere necesare sunt în curs. 

La fosta unitate militară din cartierul Tudor Vladimirescu sunt executate lucrări de modernizare în regim propriu, în timp ce clădirea de pe strada Republicii numărul 27 se află în reabilitare. Pentru Baia Comunală, Primăria Făgăraş aşteaptă aprobarea finanţării, iar, pe strada Nicolae Bălcescu numărul 53, lucrările vor începe după finalizarea proiectării noii creşe care va fi înfiinţată aici.  

Vă mai recomandăm:

Cosmin Olăroiu investeşte 25 de milioane de euro într-un complex rezidenţial din Mamaia

Nicuşor Dan: Prin planul naţional de redresare şi rezilienţă vor fi consolidate mai multe clădiri municipale

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite