Edilii îi dotează gratuit pe cei mai învârstă dintre braşoveni cu brăţări de panică, prin intermediul cărora pot solicita ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin acest sistem, persoanele vârstnice pot solicita ajutorul printr-o simplă apăsare pe buton. Foto: butonulrosu.ro
Prin acest sistem, persoanele vârstnice pot solicita ajutorul printr-o simplă apăsare pe buton. Foto: butonulrosu.ro

În şedinţa Consiliului Local din data de 15 noiembrie primarul George Scripcaru va prezenta spre aprobare proiectul de hotărâre privind programul de teleasistenţă pentru persoanele vârstnice prin implementarea programului Butonul roşu.

În şedinţa Consiliului Local din data de 15 noiembrie primarul George Scripcaru va prezenta spre aprobare proiectul de hotărâre privind programul de teleasistenţă pentru persoanele vârstnice prin implementarea programului Butonul roşu. ,,Având în vedere că în acest an celebrăm centenarul României, consider că este un moment bun să ne arătăm şi mai mult recunoştinţa faţă de cei în vârstă, care au contribuit la dezvoltarea acestui oraş şi a acestei ţări. Ţinând cont că vorbim de 100 de ani de Românie Mare, voi propune consiliului local ca 100 dintre cei mai vârstnici braşoveni să beneficieze, din acest an, de un program care să le asigure persoanelor vârstnice posibilitatea de a-şi păstra independenţa, dar şi de a cere şi primi ajutor de urgenţă atunci când este nevoie. Multe dintre aceste persoane, deşi poate unii au familii, petrec foarte mult timp singur. Prin acest sistem, persoanele vârstnice pot solicita ajutorul printr-o simplă apăsare pe buton. În acel moment, un operator le răspunde şi identifică în ce constă problema acelei persoane. În cazul în care este ceva grav, anunţă imediat 112. Acest sistem va creşte siguranţa acestor persoane. În cursul anului viitor vom face o analiză a acestui sistem şi, în funcţie de rezultate, vom lua în considerare extinderea lui”, a declarat primarul George Scripcaru.

Cum se va face selecţia

Pentru a beneficia de acest program gratuit, una dintre condiţiile de bază este ca persoana în vârstă să se afle în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială Braşov şi să aibă un venit de sub 1.000 de lei. Admiterea în proiect se va face în ordinea descrescătoare a vârstei, având prioritate persoanele cele mai în etate. Costul total pentru achiziţia unui astfel de sistem, care va fi suportat din bugetul Primăriei, este de 426 de lei/persoană.

Proiectul presupune achiziţionarea unui kit şi a unui abonament lunar de teleasistenţă „Butonul Roşu” (https://butonulrosu.ro/) pentru 100 de persoane. Valoarea proiectului este de 78.900 de lei (39.300 de lei valoare kit + 39.600 de lei anual, abonamente butonul roşu şi telefonice). Kit-ul „Butonul Roşu” include: telefon mobil cu taste mari cu iluminare, font mare, meniu simplu – destinat seniorilor, brăţară SOS rezistentă la apă ce permite conectarea la un număr predefinit în modul difuzor ) – 393 lei/persoană. La costul acestui kit se mai adaugă costurile cu abonamentele, respectiv abonamentul lunar „Butonul Roşu - prevenţie” – 18 lei/lună/persoană şi abonamentul lunar telefonie - 15 lei/lună/persoană.

Cum va funcţiona dispozitivul

 Prin intermediul unei brăţări tip ceas din silicon medical dotată cu un buton roşu de panică, rezistentă la apă şi conectată wireless la un telefon cu taste mari, vârstnicii pot semnala o situaţie de urgenţă prin apăsarea butonului roşu. Semnalul este transmis automat către un Dispecerat, iar în funcţie de complexitatea şi gravitatea situaţiei semnalate, dispecerul va iniţia un protocol medical ce va indica acţiunile ce trebuie întreprinse (ex: automedicaţie, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, transmiterea unei cereri pentru serviciu ambulanţă, etc.).

Citeşte şi:

Percheziţii la un Cămin de Bătrâni din Moieciu de Jos. Unitatea a mai fost controlată şi amendată şi în 2016

Femeie arestată după ce a dat o ţeapă de 25.000 de lei prin Metoda Accidentul

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite