Dublu asasinat nerezolvat de 11 ani: doi soţi au fost torturaţi, împuşcaţi şi înjunghiaţi în propria casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai şocant dosar cu autor necunoscut din judeţul Braşov se referă la o crimă dublă, care s-a petrecut în anul 2005, în satul Şirnea. Atunci, doi soţi şi-au găsit sfârşitul după ce au fost torturaţi ore în şir.

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu povestea unei crime cu autor necunoscut, care s-a petrecut în satul Şirnea, comuna Fundata, pe data de 18 august 2005. Elena şi Nicolae Istrate, de 63 şi 69 de ani, au fost atacaţi noaptea în propria locuinţă din satul Şirnea. Cei doi bătrâni au fost torturaţi, au fost împuşcaţi cu un pistol de 9 mm şi în final li s-a tăiat gâtul.

Crima, de o cruzime greu de imaginat, a fost descoperită de un vecin la două zile de la comiterea ei. Conform rapoartelor medicilor legişti, cele două victime aveau leziuni pe tot corpul, semn că au fost bătuţi fără oprire. Au fost împuşcaţi cu un pistol de 9 mm în zona maxilarului, dar leziunile nu au fost fatale. Moartea a fost cauzată de rănile rezultate prin înjunghiere, care a dus la secţionarea mai multor artere. Victimelor le-a fost tăiat gâtul.

Anchetatorii au mers pe varianta jafului şi au bănuit că bătrânii au fost torturaţi pentru a spune unde aveau lucrurile de valoare. Soţii Istrate erau o familie cu o situaţie materială bună, dar nu atât de bogaţi încât să atragă atenţia unor criminali. Femeia a fost găsită întinsă pe un pat şi acoperită până la mijloc cu o pătură. Bărbatul a fost găsit întins pe jos. Zeci de poliţişti, inclusiv trimişi special de la Bucureşti, au făcut cercetare la faţa locului. S-au recoltat probe, s-a identificat un profil ADN care ar aparţine unuia dintre atacatori, s-au audiat martori, dar nimeni nu a văzut nimic. S-au găsit de asemenea două tuburi de cartuş de 9 mm, dar arma nu a fost identificată.

Zero suspecţi

Anii au trecut şi în cazul soţilor Istrate nu a apărut niciun indiciu nou. Nici măcar un suspect, deşi acum 11 ani, imediat după comiterea crimei, şeful Poliţiei Braşov de atunci, Constantin Arinşanu, declara că există un cerc de suspecţi.

Fiica soţilor Istrate, acum în vârstă de 54 de ani, s-a îmbolnăvit de inimă din cauza şocului şi a suferit două preinfarcturi. Femeia spune că nu poţi să uiţi, nu poţi să te obişnuieşti cu ideea. Şi acum, când vorbeşte despre părinţii ei îi dau lacrimile. „Părinţii mei nu aveau duşmani. Erau oameni primitori. Oricine le intra în casă nu pleca de acolo fără să fie servit. A fost un şoc foarte mare. Nu poţi să treci peste aşa ceva. Niciodată. Este o durere care nu poate fi înţeleasă decât de cei care au trecut prin aşa ceva“, spune Lenuţa Moşoiu.

image

Elena Istrate, una din victime FOTO: ARHIVA PERSONALĂ FAMILIA ISTRATE

Rudele victimelor acuză că Poliţia nu şi-a făcut bine treaba şi au propria lor variantă. „Noi credem că a fost cineva din sat care a dat informaţia. Am spus la Poliţie acest lucru, dar nu ne-au luat în seamă. Am discutat şi cu un poliţist venit de la Bucureşti, căruia îi spuneau domnul Tache. El a încercat să ne spună ceva, dar apoi a fost oprit să mai vorbească cu noi şi nu l-am mai găsit. Cineva din sat trebuie să fi dat informaţii. Ca străin, nu poţi să vii aşa, să intri unde nimereşti. Au dispărut din bijuterii şi nici bani nu am găsit când am intrat ulterior în casă. Poliţia ne-a luat pe noi la rost că nu ştim câţi bani aveam părinţii. Eu nu îi întrebam lucrurile astea“, mai spune femeia.

Lenuţa crede că vecinii au auzit ceva, dar nu au spus, poate de teamă. „Cineva trebuie să fi văzut sau auzit ceva. Măcar câinele lătrând, dacă nu cumva acesta a fost bătut şi drogat. Părinţii mei au fost torturaţi. Mama avea şosetele ude şi pline de noroi semn că au plimbat-o din casa veche, unde s-a petrecut tragedia, până în casa nouă şi înapoi. Probabil ca să le arate unde aveau lucrurile de valoare. După crimă, o vecină a primit telefoane de ameninţare noaptea. Am spus şi aceste lucruri la Poliţie, dar degeaba. Am fost şi în audienţă la şeful Poliţiei şi ni s-a spus că să-i lăsăm să-şi facă treaba, că ei sunt printre ei, adică printre infractori cred, dar nu i-au prins. Eu cred că au fost cel puţin doi, dacă nu mai mulţi“, mai spune Lenuţa Moşoiu.

image

Lenuţa Moşoiu spune că îşi doreşte ca autorii să fie prinşi şi să afle măcar de ce părinţii eu au trebuit să sufere atât de mult. „Se putea face mult mai mult, dacă poliţiştii îşi dădeau interesul. Nu ştiu dacă îi vor prinde. Poate aşa, din întâmplare, sau dacă au conştiinţă şi vor mărturisi. Eu îmi doresc să aflu de ce, care a fost motivul. Este un lucru care mă macină de 11 ani“, mai spune femeia.

Foto dreapta: Nicolae Istrate, a doua victimă

Singura speranţă, proba ADN

Dublul asasinat de la Şirnea este singura crimă petrecută în sat în ultimii 100 de ani. Nu sunt însă indicii noi, iar singura speranţă este identificarea autorului după profilul AND, dar şanse multe nu sunt. „Există în acest dosar probe ADN recoltate de la locul faptei, iar acestea se verifică periodic în baza naţională de date în scopul găsirii unei corespondenţe. Acestă bază naţională există de câţiva ani, iar aici sunt introduse profilele ADN ale persoanelor condamante în cazul infracţiunilor cu violenţă (tâlhării, omoruri), dar şi al anumitor infracţiuni de crimă organizată. Periodic se fac aceste verificări. Alte indicii nu au apărut în acest dosar“, a declarat Cătălin Borcoman, şeful DIICOT Braşov.

CITIŢI ŞI:

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite