Drumul naţional spre Râşnov şi Bran, ruşinea judeţului Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DN 73 care duce la Râşnov şi apoi la Bran este un adevărat test pentru şoferi. Este plin de gropi şi de multe ori şoferii fac slalom pe contrasens pentru a le putea ocoli. Acest drum este o piatră de moară şi pentru Bran, o localitatea vizitată în fiecare weekend de mii de turişti. Branul a ratat de două ori obţinerea titulaturii de staţiune de interes naţional din cauza drumului.

Toate guvernele din ultimii şase ani au promis repararea drumului. S-a organizat şi o licitaţie în 2011, s-a desemnat contructorul şi s-a stabilit că reabilitarea drumului costă 275 de milioane de lei. Banii nu au mai fost însă alocaţi de la bugetul de stat, dar s-a promis o nouă licitaţie pentru 2014. Acest lucru nu s-a întâmplat deoare documentaţia tehnică a expirat. Anul acesta, CNADNR a reluat procedurile pentru reabilitarea şoselei, însă deocamdată s-au făcut lucrări doar în judeţul Argeş.

Pentru că drumul este unul naţional primăriile din Râşnov şi Bran nu pot face reparaţii din bugetele proprii. „De fiecare dată Compania de Drumuri ne cere avize, pe care le-am eliberat, pentru începerea reabilitării acestei porţiuni de drum şi, din păcate, văd că nu s-au luat nici un fel de măsuri. Ceea ce s-a reabilitat prin plombare în decursul timpului s-a stricat, apar şi alte gropi şi avem din ce în ce mai multe probleme cu această zonă de carosabil“, a precizat Adrian Veştea, primarul din Râşnov.

Branul a ratat obţinerea titulaturii de staţiune de interes naţional din cauza drumul prost şi a lipsei unei staţii de ambulanţă. „Principalele părobleme sunt că staţiunea Bran nu are staţie de ambulanţă şi, de asemenea, DN73 între Bran şi Râşnov, în lungime de 12 km, nu este reabilitat. Am discutat deja la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  ca să deschidem staţia de ambulanţă“, a spus primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu.

Localităţile care obţin titulatura de „staţiune de interes naţional“ au avantaje mari în ceea ce priveşte investiţiile în turism. Astfel, aceste localităţi au întâietate la alocarea fondurilor guvernamentale pentru investiţii în turism, dar şi la accesarea fondurilor europene. De exemplu, Râşnovul, care a devenit la finele anului trecut „staţiune de interes naţional“, a primit 11 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea turismului.

Şi Poiana Braşov, care este mult mai mică decât Branul, a beneficiat de 40 de milioane de euro pentru extinderea domeniului schiabil şi a devenit astfel cea mai modernă staţiune de schi din România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite