Două muzee din Braşov sunt în pericol să ajungă în stradă

Două muzee din Braşov sunt în pericol să ajungă în stradă

Muzeele sunt în centrul oraşului.FOTOiubescbrasovu.ro

Muzeul de Arta şi cel de Etmografie, singurele instituţii muzeale din judeţul Braşov recomandate de prestigiosul ghid turistic Michelin sunt în pericol. Biserica Evanghelică , proprietarul clădirilor retrocedate în instanţă cere o chirie lunară de aproape 28.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru Muzeul de Etnografie se cere o chirie de 5.726 de lei, iar pentru cel de Artă 22.000 de lei pe lună. Consiliul Judeţean i-a desemnat pe cei doi directori ai muzeelor să negocieze chiria cu Biserica Evanghelică.

„Consiliul Judeţean a cerut ca noi să rezolvăm problema, printr-o negociere, în condiţiile în care noi nu avem persoane cu expertiză tehnică sau avocaţi care să ne ajute. Vom face demersuri şi la Ministerul Culturi, căruia îi vom cere constituirea unui fond din care să aloce bani pentru achiziţionarea muzeelor retrocedate din ţară, pentru că în situaţia noastră sunt alte aproximativ 150 de unităţi din România“, declarat directorul Muzeul de Etnografie, Ligia Fulga citată de bzb.ro.

Varianta cumpărării nu stă în picioare deoarece Biserica Evanghelică nu vrea să vândă. Nu se pune nici problema mutării muzeelor, astfel că singura variantă este o negociere cu proprietarul. Dacă nu se ajunge la o înţelegere, cele două muzee ar putea fi evacuate. „Din câte ştiu Biserica Evaghelică nu vrea să vândă, iar aceste muzee nu pot fi mutate la marginea oraşului. Cei doi directori au fost desemnaţi să negocieze chiria. Sperăm să se ajungă la o sumă care să acopere impozitul pe clădiri şi asigurarea obligatorie, iar noi cei care folosim spaţiile să ne angajăm să avem grijă de întreţinerea lor. Sperăm să se meargă pe această varianţă şi nu pe profit“, ne-a declarat Mihai Pascu, directorul Consiliului Judeţean Braşov.

Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie sunt singurele instituţii muzeale din judeţul Braşov recomandate de prestigiosul ghid turistic Michelin. Muzeul de Artă a fost retrocedat din 2008, iar cel de Etnografie din 2011

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: