Doar jumătate din unităţile de transfuzie sanguină din Braşov sunt autorizate

Doar jumătate din unităţile de transfuzie
sanguină din Braşov sunt autorizate

Spitalele care nu au autorizaţie pentru transfuziile de sânge trebuie să o obţină până în noiembrie. FOTOArhivă.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, şapte unităţi au autorizaţie pentru efectuarea de transfuzii sanguine, în timp ce multe dintre spitale nu au astfel de documente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, cel mai mare din judeţ şi unde se fac mii de operaţii, dar şi Spitalul de Pediatrie sunt în curs să obţină o astfel de autorizaţie. În schimb Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi spitalele din Zărneşti, Făgăraş şi Rupea nu au depus nici măcar actele pentru obţinerea autorizării. Mai au timp să o facă până în noiembrie.

Dintre spitalele de stat la Braşov au autorizaţie Maternitatea, Spitalul Militar, dar şi Spitalul CFR. Autorizate sunt şi unităţile private: Clinicile ICCO, Spitalul Sfântu Constantin, Clinica Eva şi Centrul Medical Unirea.

Siruaţia a ieşit la iveală după ce Ministerul Sănătăţii a realizat o centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private. 

Conform documentului citat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, apreciază că „situaţia în care aceste unităţi au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă”, astfel că a decis luare unor măsuri de urgenţă. Ministerul anunţă că până în 12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie, urmând ca DSP-urile să stabilească planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: