Dinamica procesului de modernizare în România, explicată de specialişti: la fiecare 30 de ani „răsturnăm lumea“

Cele două secole şi jumătate ale modernizării (de la sfârşitul secolului al XVIII-lea la începutul secolului al XXI-lea) au transformat profund România, dintr-o ţară preponderent rural-agrară, cu un regim politic şi economic feudal, într-o ţară cu pronunţate atribute ale industrializării şi urbanizării, cu un regim politico-economic capitalist, care importă modelele occidentale.
Cele 10 sarcini date lui Pauker sunt niste fantezii ale unora. Chiar daca ele au existat, s-au transmis verbal deci nu avea cum sa afle lumea de ele. Iar in 44 nu mai exista nici Comintern nici NKVD
Mare noroc cu Ceausescu! Dintr-o tara cu oameni care locuiau in case de chirpici ingropate pe jumatate in pamantin proportie de 80%, v-o adus la oras si v-o indesat in blocuri. Chiar si in sec.xxi, 60% din populatie are we-ul in curte!!! Ce mai vreti civilizatilor....?
Dislekteka,chiar si asa Romania e mare si dodoloatza!Spre disperarea alora cu opinca pe parlament!
În perioada 1899 – 1913, de exemplu în comitatul Ciuc, din 3.011 emigranţi, din care maghiari – 2.901, procent 96,3%, români – 89, procent 2,9%, germani – 21, procent 0,8%, cei mai mulţi dintre aceştia au emigrat în România – 93,4% (2.869 persoane), şi 5,6% în America (173 persoane ). După o statistică oficială din anul 1910, în Ciuc au fost, plecaţi în acel an, un număr de 252 emigranţi în România, 20 în America şi 2 în alte state, din aceşti emigranţi, cu excepţia a doi germani, toţi au fost unguri (secui). (vezi și Meteş Ştefan, Emigrări româneşti din Transilvania în secolele XIII – XX, 1971).
Imets Fülöp Jakó în anul 1863 a publicat la Arad lucrarea cu titlul în traducere românească Secuii şi un râu vechi, în care afirmă că în anul 1862 au emigrat în România un număr de aproape 14.000 secui.
Despre maghiarii din Ţara Românească o scriere a fost a preotului unitarian Alexandru Urmösy, lucrare apărută la Cluj în anul 1844 (107 pagini), Urmösy efectuând „cercetarea fraţilor maghiari” din Ţara Românească în anii 1841 şi 1843. Acesta estimează că în Târgovişte sunt 300 – 400 unguri.l În Craiova locuiau 1.350 unguri, catolicii având biserică, şcoală, preoţi şi dascăli. În Brăila sunt 1.500 unguri care purtau haine turceşti, în Câmpina Mare – 150 unguri de religie luterană, Ploieşti – 300 unguri, Bucureşti – 6.000 unguri, în acest oraş fiind cazat la doctorul Carol Mózes, comandantul Spitalului Militar, Câmpulung – 280 unguri, iar în Piteşti sunt mai multe străzi locuite de unguri. Dintre secuii întâlniţi, cei mai mulţi au emigrat în Ţara Românească în anii 1814 – 1817, când a fost o mare foamete în Ardeal, în timpul respectiv în Odorhei făcându-se pâine din lemn de ulm. Probabil şi că această foamete, a dus la cultivarea în zona Secuimii a unor mari suprafeţe de cartofi.
Comentariu neaprobat.
Nu ca ar fii o meserie neonorabila,dar oricum mai onorabila decat cea a Ciocciolinei!
Pai si atunci ce mare realizare a facut Ceausescu ? De la 80% in chirpici am ajuns la 60% in chirpici. Cam putin in 50 de ani de marete realizari.
vax ! exista armata rosie .si asta era suficient la vremea aceea.
Alfonso Della'Disquateka De ce nu spui si de alte "norocuri" facute de ceausescu: lipsa de mancare, frig in case, gaze ioc, doua ore curent pe zi, doua ore apa calda pe saptamana, mii de femei moarte de la avorturile interzise, lipsa medicamente de mureau batranii cu zile in case, doua ore tv pe zi in care era el si sinistra proslaviti, executii asupra celora ce doreau sa treaca ilegal granita, cozile imense la alimente de baza, uleiul si zaharul pe cartela, etc...
Crocodilul trilulilu, In 1944 nu exista NKVD?Ia sa te luminez un pic: "După revoluția din 1917, bolșevicii au dizolvat vechea poliție( MDV-ul țarist) și au creat Miliția țaranilor și muncitorilor care funcționa sub supravegherea NKDV-ului din RSFS Rusă.În 1934, OGPU a fost încorporat în NKDV-ul URSS.În felul acesta, NKDV a devenit responsabil pentru tot sistemul penitenciar din țară, inclusiv pentru lagărele de muncă forțată, cunoscute sub numele de Gulag, dar și pentru activitățile clasice polițienești"( ro.wikipedia.org/wiki/NKVD ). "Cominternul – (Internaționala Comunistă), cunoscută și ca Internaționala a III-a, a fost o organizație internațională comunistă fondată în 1919 de Lenin și de Partidul Comunist Rus (bolșevic)" (ro.wikipedia.org/wiki/Comintern). Nu mai dezinforma ca nu tine maskirovka ta.
Mandrean Paul Redusule, ii se spunea altfel. Cominternul s-a desfiintat in 1943 iar dupa razboi s-a reinfiintat sub numele de Cominform. Nu e vorba ca n-au existat structuri sovietice de securitate ci de faptul ca perioadic au fost redenumite. Triluliu sa-i spui lu' tac'tu ba. Da, si inca ceva. Ma pis pe rusi, pe Rusia si in gura ta, fraiere.
Mandrene esti nu numai mandru dar si fudul :) "Denumirea Cominformului provine de la contragerea denumirii în rusă Информационное бюро коммунистических и рабочих партий, iar în română Biroul de Informații ale Partidelor Comuniste și Muncitorești. După desființarea Cominternului, în mai 1943, Stalin a avut grija ca activitatea Internaționalei să nu dispară. De aceea, la propunerea lui, în 22-27 septembrie 1947 în orașul Szklarska Poreba din Polonia, s-a organizat prima consfătuire postbelică a nouă lideri ai partidelor comuniste din URSS, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, România, Bulgaria, Iugoslavia, Franța și Italia, unde s-au pus bazele Biroului de Informații al partidelor comuniste (Cominform). Ca dovadă a eurocentrismului organizației, partidele comuniste din China și din Vietnam nu au fost invitate. Crearea Cominformului de către Stalin apare ca răspuns la Planul Marshall american, refuzat de „democrațiile populare” din Europa Centrală (sub presiunea sovietică). În cursul acestei reuniuni a fost pronunțată Doctrina Jdanov[1]. Scopul Cominformului era de a controla strâns evoluția ideologică și politică a statelor și partidelor comuniste participante (A se vedea, mai jos, lista acestor partide). Singurele întruniri ale Cominformului au avut loc în septembrie 1947 (Polonia), în iunie 1948 (România) și noiembrie 1949 (Ungaria).------------------ Palika citeste ---- nu fii Păkălici:)