„Diamantul din bucătărie“, prezentat la Braşov / FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foie gras cu trufe în mantie de ciocolată, cremă de ciuperci cu aroma pădurii şi brunoaz de trufe, rulou de şalău învelit în solzi de trufe sunt doar câteva dintre specialităţile prezentate de căutătorii „diamantelor de bucătărie", cum sunt cunoscute ciupercile de pământ în întreaga lume. În România, un kilogram de trufe costă între 10 şi 100 de euro, iar cele mai multe sunt importate.

Un dineu cu trufe. Asta au vrut să ofere reprezentanţii Asociaţiei Căutătorilor de trufe celor interesaţi să introducă acest condiment preţios în meniurile lor.

Mai mulţi agenţi de turism, gastronomi dar şi principalii hotelieri şi degustători de vinuri din Braşov s-au reunit pentru a pune la cale un proiect ce vizează crearea unei pieţe a trufelor în ţara noastră.

image

Căutătorii de trufe au făcut chiar şi o demonstraţie de vânătoare, alături de câini dresaţi, în Poiana Braşov.

„Am semnat un parteneriat cu Romsilva, în ideea de a promova potenţialul trufelor în România, astfel încât lucrurile să capete elemente de legalitate şi să constituie o sursă de venit pentru ţara noastă. Un alt proiect este «trufiturismul», care presupune căutarea trufelor de către turisti, alături de profesionişti, care să le prepare mai apoi în bucătăria pensiunii, pentru învăţa cât mai multe despre aceste comori", a spus Ovidiu Enea, membru fondator al Asociaţiei Căutătorilor de Trufe din România.

image
image

În acest moment căutătorii de trufe români se confruntă cu probleme de ordin legislativ în ceea ce priveşte căutarea ciupericilor de pământ. Foarte mulţi pseudocăutători, preferă să sape după trufe, pentru venituri imediate, dar ceea ce nu înţeleg multi este că, în acest mod, distrug habitatul trufelor.

„Am vândut trufe italienilor, englezilor, francezilor. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca trufele vândute de români în Italia să se întoarcă la noi în ţară drept trufe italieneşti, la preţuri duble. De aceea este nevoie de o legislaţie în domeniu şi de căutători profesionişti", a spus Dan Căutiş, preşedintele Asociaţiei Căutătorilor de Trufe. 

image

Condiment afrodisiac

Puţini ştiu că trufele sunt cele mai scumpe condimente din lume şi au fost apreciate din cele mai vechi timpuri. Supranumite „diamantele bucătăriei", trufele aveau rol afodisiac în trecut, iar acum sunt preferate mai ales în bucătăriile franţuzeşti şi italieneşti.

image

În ţara noastră, trufele se găsesc mai ales în pădurile de foiase şi cresc sub pământ, la rădăcinile copacilor. 

image

Pentru a se reproduce, trufele trebuie să fie mâncate de un animal.

Cea mai preferată rasă pentru căutarea trufelor este bracul german. „Căutarea trufelor este o aventură. Cel mai mult îmi place momentul când câinele vine cu trufa în gură şi aşteaptă să-şi primească recompensa, care, de obicei, constă în o bucată mică din trufă sau biscuiţi speciali pentru câini", a spus Rafaela Enea, de doar 9 ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite