Destinul românului care le-a adus americanilor Alaska de la ruşi. Eroul SUA a murit în sărăcie din cauza unei rusoaice focoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Pomutz este considerat unul dintre eroii americii. FOTOcasasfatului.ro
George Pomutz este considerat unul dintre eroii americii. FOTOcasasfatului.ro

George Pomutz s-a născut la Braşov în oraşul Săcele de acum. A reuşit să ajungă general în armata americană şi a fost cunoscut ca un negociator desăvârşit. A reuşit să cumpere Alaska de la ruşi cu doar 7,2 milioane de dolari.

George Pomutz s-a născut în 1818 la Braşov, într-o familie săracă. Pe când era un mic copil a emigrat cu familia în Ungaria în căutarea unui trai mai bun. A făcut studiile primare şi gimnaziale în Ungaria, dar părinţii şi-au dat seama că era o minte strălucită şi au făcut eforturi financiare uriaşe pentru a-l trimite la Academia Militară din Viena. Aici, George Pomutz şi-a descoperit vocaţia şi a continuat studiile în Franţa devenind procuror regal. Ulterior, şi-a deschis un birou de avocatură şi părea că viaţa lui avea să fie una liniştită.

În anul 1848, pe când avea 30 de ani, George Pomutz a luat o decizie care avea să-i influenţeze viaţa definitiv.  S-a alăturat revoluţiei maghiare conduse de Ludovic Kossuth şi a ajuns căpitan în armata rebelilor maghiari. Un an mai târziu însă, armata rebelilor maghiari a capitulat în faţa armatelor imperiale austriece şi ruseşti. Ca să nu fie condamnat la moarte a fugit în Italia şi apoi în Germania.

La finele anului 1849, a reuşit să emigreze în America, alături de mai mulţi prieteni. A ajuns, iniţial, la New York în 24 februarie 1850, dar a rămas aici numai câteva luni. Grupul de emigranţi s-a stabilit în final în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Mica lor colonie a primit numele de „New Buda“ şi se afla la sud de localitatea Burlington. Acest oraş era doar plănuit de către emigranţi, el neexistând niciodată ca aşezare urbană.

Bogat în Vestul Sălbatic

La 15 martie 1855, George Pomutz a reuşit să obţină cetăţenia americană. A intuit încă de atunci că pământul este o mină de aur. A obţinut sprijinul unui om bogat pe care l-a cunoscut în America şi a început să cumpere terenuri. Începuse să trăiască în lux şi la începutul războiului de secesiune, Pomutz putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor întinse suprafeţe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere şi construise o şosea pentru o mai bună circulaţie în Vestul încă sălbatic.

Chiar dacă era bogat, şi-a dorit foarte mult o carieră militară şi în 1861 s-a înrolat în armata Statelor Unite ale Americii. A devenit ofiţer şi erou încă din viaţă remarcându-se în luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta, Savannah. După încheierea războiului civil, George Pomutz a intrat în diplomaţie şi s-a întors la Keokuk. Nu avea însă să aibă o viaţă liniştită deoarece a fost numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia). Aşa că în 16 februarie 1866 a fost detaşat în Rusia. Americanii l-au păstrat în funcţie 12 ani şi i-au recunoscut abilităţile diplomatice şi mai ales cele de negociator. Era de neînlocuit mai ales că vorbea fluent opt limbi străine.

George Pomutz este considerat unul dintre eroii americii

Omul care cumpărat Alaska

Pomutz a devenit eroul vremurilor în America, după ce a reuşit să rezolve o problemă spinoasă care afecta relaţiile dintre SUA şi Rusia: disputa pe Alaska. Pe atunci, aceasta era una dintre cele mai sărace gubernii ruseşti, iar administraţia ţaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Preţul mic i se datorează lui Pomutz, care a condus negocierile şi a participat la încheierea şi semnarea tratatului americano-rus. A fost ridicat la rangul de general.

În anul 1878, mandatul diplomatic i s-a încheiat, dar George Pomutz a rămas în Rusia, unde a şi murit în 1882. Date despre moartea sa nu sunt prea multe şi nici nu se ştie cum şi-a pierdut Pomutz averea. Se spune că a murit în mare sărăcie şi că motivul pentru care a rămas în Rusia a fost dragostea pentru o femeie frumoasă care l-ar fi ruinat şi l-a părăsit după ce i-a cheltuit averea.

Recunoaştere post-mortem

În anul 1913, Congresul American a emis Decretul 775/1913, prin care a dispus ca rămăşiţele pământeşti ale lui George Pomutz să fie aduse şi înmormântate în Cimitirul Naţional din Arlington. La 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei preşedintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română George Pomutz ca pe unul dintre cei care au făurit America de astăzi. La data de 14 august 2004, a fost dezvelită o statuie a generalului Pomutz în faţa Catedralei Ortodoxe Române cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Cleveland (Ohio, SUA).

„George Pomutz este mai puţin cunoscut românilor, dar este considerat unul dintre cei mai buni negociatori din istorie. Nu se enerva niciodată şi îşi studia atent partenerii. Avea o intuiţie extraordinară, fapt care l-a ajutat să se îmbogăţească, dar să şi avanzeze rapid în cariera militară. A fost un erou al americanilor, mai ales după ce a reuşit să convingă Rusia să renunţe la Alaska pentru o sumă infimă, chiar şi în acele vremuri când dolarul avea altă putere. Americanii nu au uitat ce a făcut pentru ei şi, de aceea, au făcut demersurile pentru înhumarea trupului său la Arlington. Poate fi considerat una dintre personalităţile care au ajutat la făurirea Americii de azi“, a spus Ovidiu Serafim, profesor de istorie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite