Depozit de substanţe extrem de periculoase la doar doi paşi de o zonă locuită. Totul a ieşit la iveală după moartea bruscă a mai multor bivoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele au murit aparent inexplicabil, dar ancheta a scos la iveală cauza FOTO Asum.ro
Animalele au murit aparent inexplicabil, dar ancheta a scos la iveală cauza FOTO Asum.ro

În toamna anului trecut, opt bovine au murit intoxicate lângă Râşnov. Deşi Garda de Mediu a amendat o firmă care are un depozit în apropiere, veterinarii au spus că nu pot preciza cauza decesului animalelor. După analiza apei din locul în care păşteau vitele, rezultatele sunt înspăimântătoare.

În toamna anului trecut, opt bivoli mureau în condiţii suspecte, în apropiere de Râşnov. Un martor care se plimba cu bicicleta prin zona Cheile Râşnoavei a relatat că a văzut, în primă instanţă, o vacă având burta foarte umflată. 

Bărbatul s-a gândit că aceasta urmează să fete, însă, la scurt timp a văzut alte şapte bovine căzute la pământ, toate cu burta umflată. Ionel Spătaru, preşedintele Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere Braşov a cerut Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov să autopsieze animalele şi să precizeze cauza sau cauzele pentru care au murit animalele.

Garda de Mediu Braşov a aplicat o amendă de 40.000 de lei unei firme care are un depozit de substanţe toxice periculoase în zonă şi a dispus câteva măsuri legale. Pentru DSVSA, însă, nu a existat nicio problemă, dacă avem în vedere răspunsul oferit la acea dată. 

Mai exact, veterinarii au spus că „în urma examenelor toxicologice efectuate pentru ficat, conţinut ruminal şi apă rezultatele au fost următoarele: pentru ficat ... nu au fost detectate (substanţe care ar fi putut duce la moartea animalelor, n.n.); pentru conţinut ruminal ... nu au fost detectate. De asemenea, pentru conţinutul ruminal, valoarea pH-ului a concentraţiei de azot uşor hidrolizabil şi a azotiţilor nu prezintă semnificaţie toxicologică; pentru probele de apă, pH este cuprins între 8,2 şi 8,3 ... Cauza morţii bovinelor rămâne necunoscută la această dată”, a explicat DSVSA. 

Potrivit acestei declaraţii, animalele plesneau de sănătate în momentul în care au murit toate 8! Totuşi, în urma revenirii cu o solicitare de lămurire a situaţiei în acest an, Direcţia Sanitară Veterinară a recunoscut că moartea animalelor a fost ca urmare a unei puternice intoxicaţii cu mai multe substanţe deosebit de periculoase în dozele în care au fost găsite apa din zonă de către specialiştii de la Bucureşti.

Laboratorul din Capitală care a efectuat analizele a găsit depăşiri de mai multe zeci de ori în cazul unor substanţe şi chiar de peste 200 de ori în cazul altora. „Conform rezultatelor obţinute, s-au înregistrat valori depăşite ale limitelor maxim admise în apa reziduală la cloruri, azotiţi, azotaţi, amoniu şi cupru, ceea ce, în urma consumului acestei ape de către animale, ar putea explica moartea fulgerătoare prin intoxicaţie”, se arată în comunicatul transmis acum de DSVSA Braşov. 

Astfel, urmările au fost evidente. „La examenul anatomopatologic s-au constatat mucoase aparente, vişinii, leziuni hemoragice şi sânge necoagulat de culoare negricioasă în cavităţi la toate cadavrele, leziuni ce se întâlnesc în intoxicaţii şi rumen cu acumulare de gaze. S-au înregistrat în apa reziduală şi balta din apropierea depozitului valori depăşite ale limitelor maxim admise la cloruri, azotiţi, azotaţi, amoniu şi cupru, ceea ce, în urma consumului acestei ape de către animale, ar putea explica moartea fulgerătoare prin intoxicaţie”, a precizat Ionel Spătaru, preşedintele ASUM. 

Conform prevederilor legale, aceste tipuri de depozite pot funcţiona doar dacă sunt amplasate la cel puţin 1.000 de metri faţă de zona locuită, aceasta fiind distanţa minimă de protecţie sanitară între teritoriile protejate şi unităţi care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei. Aceeaşi firmă mai deţine şi în comuna Şercaia un depozit de substanţe toxice periculoase. Acesta este amplasat în interiorul comunei, lângă casele de locuit.

Vă mai recomandăm:

 

Copil-minune al şahului. La doar 8 ani, Vladimir învinge adulţi în sportul minţii

Pasiunea unei tinere de 20 de ani: salvarea vieţilor semenilor. Cum a salvat Carmen o victimă în agonie, pe stradă

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite