De ce mor bărbaţii mai repede decât femeile. Au mai multe vicii, le e teamă de medic şi sunt predispuşi la maladii grave - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii făcut în peste 50 de ţări europene a arătat că bărbaţii trăiesc în medie cu şapte ani mai puţin decât femeile. Datele sunt confirmate statistic şi în România.

În Europa, speranţa de viaţă este de 75,1 ani la bărbaţi şi de 82,2 ani la femei. În România, speranţa de viaţă este mai mică la ambele sexe, dar diferenţa se păstrează. Bărbaţii trăiesc în medie 71 de ani, iar femeile 78 de ani.

Viciile care ucid

Una dintre explicaţiile oferite de specialişti este că bărbaţii fumează şi beau mai multe decât femeile, au o alimentaţie mai dezechilibrată şi sunt mai predispuşi să consume droguri. „Bărbaţii au, în general, un alt tip de gândire. Mulţi merg pe princpiul: «am o singură viaţă şi trebuie să mă simt bine. Nu se gândesc la consecinţele pe termen lung». De aceea ei fumează mai mult, consumă mai mult alcool şi chiar droguri în unele cazuri. Aceste vicii sunt moarte sigură pe termen lung. În plus, bărbaţii sunt şi mai teribilişti, au o tentinţă să-şi demonstreze curajul, să-şi testeze limitele. De aceea, ei sunt cei care apelează la tot femul de stimuli cum ar fi viteza la volan sau tot felul de sporturi extreme periculoase. Statisticile arată că decesele cauzate de tot felul de accidente sunt de trei ori mai multe în cazul bărbaţilor decât al femeilor“, spune Alexandru Duşa, psiholog.

Predispuşi la boli grave

Bărbaţii sunt mai predispuşi la hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi chiar cancer. Cauzele sunt şi aici un stil de viaţă mai dezechilibrat, dar şi predispoziţia genetică. „Toate statisticile medicale arată că bolile cardiovasculare şi mai ale infarctul şi accidental vascular au o incidenţă dublă în cazul bărbaţilor decât al femeilor. Pe de o parte cifrele sunt explicate de faptul că bărbaţii au un regim mai bogat în grăsimi şi carne, care combinate cu alcoolul şi fumatul sunt adevărate bombe cu ceas. Femeile au un regim de viaţă mai sănătos. Ele sunt preocupate mai mult de aspectul fizic şi de sănătate, pe când bărbaţii nu au aceste preocupări. Şi cancerul îi afectează mai mult pe bărbaţi decât pe femei. Este o proporţie de 60%-40%. În unele cazuri şi aici boala poate fi explicată de regimul de viaţă (cancer pulmoman, gastric sau de colon), dar sunt şi anumite tipuri de cancer la care bărbaţii sunt clar mai predispuşi din cauza sexului (cancerul de prostată de exemplu). Experţii în genetică au reuşit să demonstreze că bărbaţii se îmbolnăvesc de cancer mai mult mai des, dar deocamdată şi au reuşit să găsească o cauză genetică clară“, explică Ioan Moldovan, specialist în medicină internă.

Femeile sunt mai puternice psihic

De ademenea, statisticile arată că bărbaţii mor mai repede de cancer decât femeile. Explicaţiile sunt multiple, de la voinţa de trăi, optimismul, dar şi la capacitatea de a ţine un regim strict sau un tratament. „Femeile sunt mai puternice psihic. În cazul unei maladii grave ele se mobilizează mai bine, sunt mai optimiste şi capabile să facă exact ce le spune medicul. Bărbaţii însă intră mai repede în depresie şi de multe ori renunţă la luptă. Deşi nu este dovedit medical, se spune că în cazul maladiilor grave psihicul are un rol foarte important în evoluţia bolii“, adaugă Alexandru Duşa, psiholog.

Bărbaţii ignoră simtomele şi au frică de medic

Specialiştii au mai constatat că bărbaţii ajung la medic mult mai târziu decât femeile. De aceea uneori boala este mult mai avansată şi riscurile mult mai mari. Una dintre explicaţii este aceea că bărbaţii ignoră simptomele şi ajung la medic doar atunci când suferinţa este deja prea mare. Psihologii spun şi că mulţi bărbaţi au frică de medici şi merg pe principiul mai bine nu te cauţi că sigur găseşti ceva.

„Bărbaţii au tendinţa să ignore simptomele. Nu merg la medic pentru o simplă durere şi nu îşi fac analize decât atunci când este absolut necesar şi simptomele nu mai pot fi ignorate. Statisticile arată că o femeie îşi face măcar un set de analize la doi ani, deşi după 40 de ani aceastea ar trebui făcute odată pe an. În schimb bărbaţii îşi fac analize odată la cinci ani. Am avut discuţii şi cu colegi psihologi care mi-au spus că mulţi bărbaţi au frică de medic. Le este mai teamă de ce ar putea afla, decât de boala în sine. Atâta timp cât nu au un diagnostic, pot ignora simptomele“, mai spune Ioan Moldovan, specialist în medicină internă.

Bărbaţii însuraţi trăiesc mai mult

Aceste statistici sunt confirmate de altele care arată că bărbaţii însuraţi trăiesc cu cinci ani mai mult decât burlacii. „Explicaţia este şi aici una simplă. Bărbatul însurat are un regim de viaţă mai stabil, este mai atent cu el deoarece are o familie, o responsabilitate. În plus, poate fi convins de soţie să meargă la medic în cazul în care ceva este în neregulă, poate fi supravegheat în cazul în care are nevoie de un regim sau un tratament. Bărbaţii neînsuraţi nu au pe nimeni care să îi împingă de la spate. O altă explicaţie ţine de psihicul bărbatului. Se ştie că bărbaţii sunt mai introvertiţi şi vorbesc mai greu despre suferinţele lor. Mulţi preferă să nu spună nimic. Un bărbat însurat se va destănui însă mai repede soţiei pe care o are alături. Unul neînsurat va ţine totul în el“, mai spune Alexandru Duşa, psiholog.

Citeşte şi:

Cum să avem o familie fericită, cel mai sigur model de urmat - sfaturile preoţilor şi psihologilor pentru armonia de acasă

Ce le pune pe fugă: tipuri de bărbaţi cu care femeile nu vor să facă sex

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite