De ce ne doare capul. Cauze ciudate ale celei mai „populare“ afecţiuni din lume

De
ce ne doare capul. Cauze ciudate ale celei mai „populare“ afecţiuni din lume

Durerea de cap este cea mai comună dintre dureri FOTO 123 RF

Durerea de cap este cea mai frecventă durere şi am resimţit-o fiecare dintre noi. Uneori apare din cauze care de care mai ciudate, dar sunt şi cazuri când este semnul unor boli grave.

Ştiri pe aceeaşi temă

De obicei, o durere de cap obişnuită cedează după ce luăm o aspirină, un paracetamol sau un ibuprofen. Medicii ne explică care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap.

„Principala cauză a durerii de cap este inflamaţia. Poate apărea atunci când sutem răciţi, când avem sinuzită, dar şi când stăm într-o poziţie incomodă multe ore şi coloana reacţionează. De asemenea la femei durerea de cap apare în timpul menstruaţiei. Şi când stăm mult în faţa televizorului sau calculatorului putem avea dureri de cap. Când avem probleme cu ochii, dar nu purtăm ochelari putem avea dureri de cap. Stresul este o cauză principală a durerii de cap, la fel ca şi efortul fizic intens“, spune medicul internist Florin Tudor.

Şi excesele alimentare pot da dureri de cap. „Atunci când mâncăm prea mult dintr-o dată putem avea dureri de cap. De obicei încărcăm prea mult fierea sau ficatul şi automat avem aceste dureri. Şi consumul de alcool dă dureri de cap, mai ales a doua zi. De asemenea excesul de cofeină este un iritant şi ne putem trezi cu migrene“, mai spune medicul.

Cauze ciudate ale durerii de cap

Există şi cauze mai ciudate care pot da dureri de cap. „ Atunci când dormim prea mult putem avea dureri de cap, mai ales dacă suntem obişnuiţi cu un anumit program de somn. De asemenea după ce facem sex, din cauza efortului putem avea dureri de cap. Schimbările de temperatură pot duce la migrene. De asemenea anumite alimente, cum ar fi brânzeturile grase, mai ales cele fermentate pot da dureri de cap. Deşi pare greu de crezut şi emoţiile puternice, chiar şi cele de bucurie pot duce la dureri de cap. Când ne scade glicemia putem avea migrene şi simţim nevoia să mâncăm dulce. Şi atunci când renunţăm brusc la cafea organismul reacţionează. Şi când nu mâncăm la timp şi ignorăm senzaţia de foame apar migrene“,  mai spune specialistul.

Când să ne îngrijorăm

Dacă o durere de cap nu trece în 24 de ore, este foarte intensă şi avem şi alte simptome ar trebui să mergem la medic. „Durerile insuportabile care durează zile întregi sau revin periodic odată la câteva zile trebuie să ne dea de gândit. Mai ales când durerea nu cedează la medicamente cum ar fi aspirina, paracetamolul sau ibuprofenul. Astfel de tipuri de dureri pot fi semnul unor tumori cerebrale, dar se asociază de obicei şi cu tulburări de vedere sau echilibru. De asemenea atunci când avem tensiunea prea mare apar dureri de cap puternice care nu cedează cu nimic. Este bine să mergem la un control şi să ne monitorizăm tensiunea deoarece se poate ajunge la un accident cerebral“, mai spune medicul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: