De ce sunt utile cauciucurile de iarnă şi de ce în România nu sunt recomandate anvelopele all season

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în sezonul rece. FOTOserviceautobv.ro
Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în sezonul rece. FOTOserviceautobv.ro

Anvelopele de iarnă nu sunt doar un moft, ci extrem de utile atunci când temperaturile sunt negative, iar pe şosea este zăpadă. Au o aderenţă mai bună, sunt mai elastice şi pot face diferenţa atunci când pe şosea este polei.

Toate maşinile trebuie echipate cu cauciucuri de iarnă în sezonul rece. Mecanicii auto ne explică de ce este absolut necesar să facem această schimbare. „Anvelopele de iarnă sunt făcute special pentru a face faţă sezonului rece. Sunt extreme de utile când temperatura coboară spre zero grade şi se comportă bine la temperaturi de până la -25, -30 de grade Clesius. Cauciurile de iarnă au în compoziţie mai multe tipuri de silicon care le ajută să fie elastice, chiar şi în condiţii de îngheţ. În plus au o altă amprentă (striaţii) decât anvelopele de vară şi oferă o aderenţă mai bună atunci când pe drum este polei sau zăpădă. În plus, striaţiile pe care le au sunt concepute să elimine orice reziduri de mâzgă care ar intra între ele. Anvelopele de vară devin rigide la temperaturi scăzute şi nu au aderenţă bună pe timp de iarnă. De aceea trebuie să folosim cauciucuri adecvate în funcţie de temperatură. Nici cele de iarnă nu sunt bune vara“, spune Mihai Chiţu, mecanic auto.

Pe piaţă există şi anvelope all season, adică mixte, care pot fi folosite şi vara şi iarna. Unii şoferi le aleg deoarece fac ecnomie şi nu mai cumpără câte două seturi de cauciucuri . Vremea din România însă nu prea este potrivită pentru anvelopele de acest tip. „Cauciucurile all season sunt bune acolo unde clima este bândă. Adică vara nu este foarte cald (temperaturi de maxim 30 de grade), iar iarna nu este foarte frig (temperaturile nu scad sub 0 grade). La noi însă iarna se ajunge şi la -25 de grade, iar acest tip de anvelope nu este foarte eficient. De asemenea nu se comportă bine atunci când pe şosea este zăpadă, deoarece devin puţin rigide. Vara când este caniculă devin prea moi, de aceea eu nu le recomnand. În România sunt însă premise anvelope all season, dar acestea trebuie să aibă menţiunea M+S (Mud + Snow), adică mizgă şi zăpadă“, mai spune medicanicul.

Cum alegem cauciucurile

Pe piaţă sunt foarte multe mărci de anvelope, de la foarte scumpe la unele ieftine. Trebuie să avem grijă cum le alegem. „Oamenii ţin cont de preţ şi este normal. Nu recomand însă să cumpere cauciucuri făcute în China. Sunt mai ieftine, dar se uzează foarte repede şi trebuie înlocuite. Alegeţi cauciucurile în funcţie de cât circulaţi iarna cu maşina şi pe ce drumuri mergeţi. Dacă vă deplasaţi preponderant în oraş, puteţi alege cauciucuri cu preţ rezonabil de 1000-1500 de lei, setul de patru bucăţi. De asemenea ţineţi cont că anvelopele trebuie schimbate odată la 3-4 ani“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite