De ce se umflă mâinile şi picioarele vara. Unul dintre cele mai populare medicamente are ca efect retenţia de apă

De ce se umflă mâinile şi picioarele vara. Unul dintre cele mai populare medicamente are ca efect retenţia de apă

Retenţia de apă duce la umflături ale mâinilor. FOTOArhivă.

Când afară este cald, vasele de sânge se dilată, iar picioarele şi mâinile se umflă. Putem avea umflături şi din cauza retenţiei de apă din organism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mulţi dintre noi am observat că vara, mai ales când afară sunt temperaturi caniculare ni se umflă mâinile şi picioarele. În cele mai multe cazuri fenomenul dispare când se răcoreşte.

„La temperaturi ridicate, vasele sanguine ale corpului se dilată şi atunci apar umflăturile sau edeme cum sunt numite în termeni medicali. Le resimţim mai ales în zona gleznelor şi a degetelor de la mâini. Dacă nu apar şi alte simptome, cum ar fi durere mare, ameţeli, stări de confuzie, probleme de respiraţiei, nu trebuie să intrăm în panică. Este vorba doar despre un disconfort şi nu o boală în sine. Umflăturile vor dispărea atunci când vom ajunge la răcoare“, spune medicul internist Florin Tudor.

Umflăturile, mai ales la picioare, apar atunci când stăm mult timp la scaun sau în picioare. „Gleznele şi mâinile se pot umfla atunci când mergem într-o călătorie şi stăm mult în maşină în aceeaşi poziţie. Fenomenul poată apărea şi când mergem cu avionul sau cu trenul din aceleaşi motive. Pentru a evita senzaţia neplăcută putem opri maşina cam la o oră şi să facem câţiva paşi pentru a ne dezmorţi. În tren sau avion puteţi să vă ridicaţi de pe scaun pentru a schimba poziţia“, mai spune medicul.

Tot vara, umflăturile pot apărea din cauza retenţiei de apă. „Retenţia de apă înseamnă de fapt, că un lichid cu o consistenţă mai groasă puţin decât apa, este reţinut în ţesuturi şi nu poate fi eliminat. Atunci apar edemele, acele umflături ale mâinilor şi picioarelor, dar ni se poate umfla şi faţa. Aceste probleme apar mai des la femei decât la bărbaţi. Dacă sunt permanente pot fi semnul unor boli, iar pacientul trebuie să meargă la medic. Există şi medicamente care favorizează retenţia de apă cum ar fi anumite pastile pentru tensiune, analgezicele şi anticoncepţionalele. De exemplu, ibuprofenul, cel mai folosit medicament pentru durere are ca efect secundar retenţia de apă“, mai spune specialistul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările