De câte ori pe săptămână trebuie să faci sex pentru a avea o viaţă sexuală împlinită. Explicaţia specialiştilor: ce să faci ca pasiunea să nu dispară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre principalele probleme ale românilor când vina vorba de viaţa sexuală este ruşinea. Comunicăm greu şi conderăm sexul ca fiind un subiect tabu, care nu trebuie să părăsească dormitorul. Specialiştii braşoveni vorbesc pentru „Adevărul“ despre cât de pudici sunt românii.

Potrivit specialiştilor, suntem mult prea pudici şi nu privim o viaţă sexuală activă ca pe ceva normal şi natural. „Am avut discuţii cu multe cupluri trecute de 35 - 40 de ani şi cel mai greu a fost să conving partenerii să vorbească deschis despre sex. Trebuie înţeles că o viaţă sexuală activă este extrem de importantă într-o căsnicei, apropie partenerii, sudează cuplul. Nu este vorba doar de plăcerea de moment, ci şi de o apropiere emoţională foarte importantă. În cuplu nu vorbim despre sexul de ocazie cu un partener abia cunoscut, ci cu un companion de viaţă, un om pe care îl iubim şi respectăm“, spune Marius Andronache, sexolog din Braşov.

Sexul trebuie să fie o prioritate

O altă problemă a cuplurilor este aceea că după ce au copii, sexul începe să treacă pe planul al doilea. Rutina, grijile zilnice sau schimbarea priorităţilor când vine vorba de cei mici pot afecta serios viaţa romantică. „ Este dovedit clar şi ştie toată lumea că atracţia nu mai este aceeaşi după 10-20 de ani de căsnicie. Partenerii trebuie să ştie însă că, indiferent cât de bine cred că se cunosc, tot timpul mai este ceva important de descoperit. Tot ce trebuie să facă este să discute. Scuzele de genul astăzi nu că sunt obosit, mâine mă doare capul, poimâine nu am dispoziţie pot afecta serios un cuplu. Sfatul meu pentru cuplurile care au depăşit pragul de 10 sau chiar 20 de ani căsnicie este să facă dragoste de două ori pe săptămână, să găsească timp pentru aceste lucru. Pe lângă plăcerea de moment, este dovedit ştiinfic că oamenii care au o viaţă sexuală activă sunt mai fericiţi, mai optimişti. În timpul actului sexual creierul eliberează endorfine, substanţe numite moleculele fericirii, responsabile pentru o stare de bine“, mai spune sexologul. 

Spune-i partenerului ce ai nevoie

Cum cu timpul flacăra pasiunii se stinge treptat, partenerii trebuie să lase ruşinea la o parte şi să încerce lucru noi. „Nu este nici o ruşine să îi spui partenerului ce îţi doreşti şi să încerci lucruri noi. Viaţa sexuală se poate reinventa, atât prin consiliere, cât şi prin adăugarea unor elemente menine să o condimenteze. Noi, românii, suntem în general pudici, facem sex în general seara, cu lumina stinsă şi de multe ori fără niciun fel de zgomot. Este foarte important să lăsăm la o parte toate reţinerile şi să ne manifestăm atunci când ne simţim bine în compania partenerului. Este un fel de semnal pentru partener că face bine ceea ce face şi ridică de multe ori moralul. Mulţi bărbaţi s-au plâns de faptul că nu ştiu dacă soţia lor se simte bine sau nu, pentru că nu spunea niciodată nimic. Este foarte important ca după ce facem sex să îi spunem partenerului ce a fost bine şi ce nu. Doar aşa ştim ce putem îmbunătăţi“, a mai spus Marius Andronache.

Imaginea şi atmosfera sunt foarte importante

O altă greşeală care duce la probleme sexuale în cuplu este dezinteresul. Atât femeile, cât şi bărbaţii nu se mai aranjează ca înainte, nu mai au aceeaşi grijă să îşi stimuleze partenerul. „ După câţiva ani de căsnicie, partenerii nu se mai străduiesc la fel de mult pentru se atrage reciproc, un lucru complet greşit. Nu conteacă că bărbatul are puţină burtică sau că doamna a pus câteva kilograme. Într-o relaţie bazată pe dragoste acest lucru nu contează. Este foarte important însă să ne aranjăm. De exemplu o femeie care vine în dormitor cu o pijama largă are toate şansele să îşi facă partenerul să adoarmă rapid. Însă dacă îmbracă un neglijeu sexi cu siguranţă nu va fi refuzată. Bărbaţii se bazează foarte mult pe vizual, nu este o jignire, este adevărul“, mai spune Marius Andronache.

Este foarte important să pregătim o atmosferă romantică înainte de a ajunge în dormitor. „În cuplu ajută foarte mult şi atmosfera. O cină romantică la lumina lumânărilor sau un pahar de vin, chiar dacă sună un clişeu, ajută foarte mult. Eu tot timpul îndemn cuplurile să facă un efort la fel cum făceau în urma cu ceva ani. Comunicarea este foarte importantă, am văzut soţi care se iubeau, dar care au divorţat pentru că nu mai exista comunicare“, a mai spus Marius Andronache

Lăsaţi ruşinea la o parte

Pe piaţă există acum numeroase jucării sexuale care pot condimenta viaţa în cuplu. Dacă acestea ajută, nu este o ruşine să le folosim. „Mulţi oameni au reţineri mari când vine vorba despre jucăriile sexuale. Acestea nu trebuie privite ca fiind pervese, cum se întâmplă foarte des, ci pot chiar să ajute. Nu trebuie să ne fie ruşine să recunoaştem că avem nevoie de un stimulent, fie el o jucărie sexuală sau un film. În Occident acestea sunt privite la lucruri normale, dar la noi sunt subiecte tabu. Cuplul poate alege împreună medoda potrivită pentru a avea o viaţă sexuală împlinită“, mai spune Marius Andronache.

Vârsta nu contează

O altă problemă tipic românească este credinţa că odată cu înaintarea în vârstă sexul nu mai este important. „ La noi în general după 50 de ani se foloseşte expresia a trecut vremea mea, nu mai suntem noi pentru aşa ceva. Este total greşit. În Occident cuplurile trecute de prima tinereţe au o viaţă sexuală activă. Trebuie să ne schimbăm şi noi mentalitatea şi să înţelegem că sexul nu are vârstă dacă organismul încă ne ajută. De aceea eu încerc tot timpul să prezint sexul ca un lucru firesc, obligatoriu într-o căsnice“, a  mai spus Marius Andronache.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite