De ce poartă fetele roz şi băieţii albastru, explicaţiile psihologilor. Care erau culorile preferate acum 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste două culori au devenit o adevărată modă şi o industrie profitabilă. Ne îmbrăcăm fetiţele în roz şi băieţii în albastru pentru că aşa vedem peste tot, pentru a fi rând cu lumea şi pentru că ne este teamă să ieşim din tipare.

Ideea folosirii acestor două culori în funcţie de sex este destul de recentă. La începtul secolului XX, culoarea predominantă la copii era albul, atât la fete, cât şi la băieţi. Ambele sexe purtau rochiţe, aşa era moda. Cu cât era mai dandetală o rochiţă, cu atât însemna că familia era mai înstărită. Albul avea însă şi o aplicaţie practică. Copiii se joacă şi se murdăresc, iar hainele albe puteau fi fierte pentru a scoate petele. Cele colorate erau mult mai greu de curăţat.

Albul era purtat până la vârste de 5 sau 6 ani. Apoi băieţii erau îmbrăcaţi în culori mai tari. Surprinzător, se alegeau chiar roşu sau roz, care acum sunt privite ca nepotrivite pentru băieţi. Pe atunci, însă, erau considerate culori asociate cu forţa masculină. Dacă analizăm puţin în istorie, o să vedem că mantiile romanilor, ale marilor conducători şi chiar ale domnitorilor români, erau cu prepoderenţă roşii, o culoare care semnifică putere.

Aşa este la modă

Roz pentru fetiţe şi albastru pentru băieţi este un concept modern, care a apărut la începutul anilor 80. Dacă la noi în comunism nu prea contau culorile, mai ales că nu aveam de unde alege, iar hainele erau predate în familie de la fraţii mai mari la cei mai mici, odată că anii 90 şi la noi a fost adoptată moda din Occident. Ideea de roz pentru fete a apărut ca o imagine a gingăşiei, a frumuseţii. Este o culoare care emană optimism, aduce aminte de primăvară, de veselie. La băieţi, albastrul este menit să dea impresia de putere, o culoare mai rece, mai sobră. Părinţii nu îşi vor îmbrăca băieţii cu roşu sau roz deoarece li se va spune că arată ca o fată. Acum a devenit o adevărată modă, o industrie extrem de profitabilă.

„Ideea acestor culori a apărut din dorinţa de a face o deosebire clară între fete şi băieţi. Rozul pentru gingăşiei, albastru pentru bărbaţi puternici. S-a ajuns în zilele noatre la o adevărată obsesie şi totul este foarte bine calculat. Pentru fetiţe, de la body-uri de bebluşi, la compleuri, rochiţe şi până la căniţe şi păturele totul este roz. La fel şi la căucioare, sticluţe, suzete şi alte accesorii. La băieţi totul este pe albastru sau bleumarin. Chiar şi magazine vedem raioanele de copii colorate în roz şi albastru, astfel că părinţii să ştie foarte clar unde găsesc lucruri de fetiţe şi unde găsesc lucruri de băieţi. Este deja un brand“, a spus Ana Maria Ruşizan, psiholog. 

Facem ce vedem la alţii

Ne place sau nu, cu toţii ca părinţi am adoptat această modă. De ce? Explicaţia psihologilor este simplă. „Asta vedem peste tot în magazine, în reclame, în parcuri şi ajungem să credem că aşa trebuie. Ne este teamă să ieşim din tipare şi preferăm să fim în rândul lumii. De aceea ca părinţi mergem pe ideea de roz pentru fete şi albastru pentru băieţi, chiar dacă nu suntem de acord. Unii părinţi spun şi că aşa le place copiilor. Dar micuţii nu au ei propriile gusturi, ci execută ce au văzut, ce li s-a impus la nivel psihologic. O fetiţă va alege întotdeauna o rochiţă roz sau roşie, pentru că aşa a văzut şi pentru că toate păpuşile sunt îmbrăcate în aceste culori. La băieţi este la fel. Ei aud că nu culoarea asta, că este de fete, încercăm să le inducem de timpuriu o masculinitate îmbrăcând copiii în albastru, bleumarij sau gri“, mai spune Ana Maria Ruşizan, psiholog. 

Gura lumii contează

„Încă ne pasă foarte mult de părerea celor din jur, chiar dacă sunt simplii străini. Dacă îmbrăcăm un copil mai colorat, de exemplu o fetiţă cu albastru şi se întreabă cumva lumea dacă e băiat, atunci ne atacăm imediat. Schimbăm automat tactica şi revenim la roz şi roşu. Acelaşi lucru este valabil şi pentru băieţi“, a mai spus Ana Maria Ruşizan, psiholog. 

Şi părinţii spun că au adoptat ideea acestor culori pentru că a aşa face toată lumea, dar şi pentru că de multe ori nu găsesc să cumpere ce şi-ar dori. „Nu am o problemă cu alte culori, dar peste tot în magazine pentru fete vezi doar roz, de la haine la încălţăminte. Şi atunci dacă toţi poartă aşa, purtăm şi noi. În plus grădiniţa este un adevărat podium de modă şi vine fetiţa acasă şi spune că vrea şi ea aşa. Ne supunem nu avem ce face“, a spus Irina Tudor, o mamă din Braşov.

„Am încercat să îi dăm băiatului şi tricouri roşii de exemplu, dar în parc s-a revoltat. A spus că el e ca o fată, că ceilalţi băieţi poartă albastru sau gri. Atunci am ales şi noi acest culori ca să nu se simtă prost“, a exemplificat Adriana Toma, o altă mămică din Braşov.

Psihologii mai spun că nu ar trebui să ţinem cont neapărat de această modă. „Eu sfătuiesc părinţii să aleagă ce culori doresc, să nu ţină cont de această nouă modă. Să îmbrace copiii după propiul gust. Nu se va întâmpla nimic dacă vom da unei fetiţe un tricou albastru sau unui băiat unul roşu sau roz“, a mai spus Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite