De ce nu trebuie să prăjim de mai multe ori mâncarea în acelaşi ulei şi care este uleiul care rezistă cel mai bine la temperaturi înalte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uleiul se foloseşte o singură dată la prăjeli. FOTOebihoreanul.ro
Uleiul se foloseşte o singură dată la prăjeli. FOTOebihoreanul.ro

Prăjelile nu sunt unele dintre mâncărurile recomandate de nutriţioţionişti. Le consumăm însă cu toţii pentru că sunt gustoase. Există câteva reguli simple pentru a nu transforma prăjelile în substanţe nocive.

Majoritatea dintre noi folosim la prăjit ulei de floarea soarelui. Puţini ştim însă că acesta nu rezistă la temperaturi foarte mari. Dacă prăjim de mai multe ori în acelaşi ulei, atunci alimentele devin nocive.

„Prăjelile în sine nu trebuie consumate zilnic. Odată pe săptămână este suficient. Trebuie însă să avem grijă atunci când folosim ulei de floarea soarelui. La prăjire temperatura depăşeşte 180 de grade, iar uleiul de floarea soarelui rezistă în condiţii bune cam până la 170 de grade. De aceea, dacă folosim ulei de floarea soarelui este bine să îl aruncăm după prima utilizare. Dacă îl refolosim atunci el degajă anumite substanţe toxice care sunt cancerigene şi care ajung în mâncare. În plus odată ce a fost încălzit, uleiul îşi pierde acizii graşi pe care îi are. Dacă îl folosim a doua oară nu mai are niciun fel de proprietăţi benefice pentru organism. Riscăm doar să facem indigestii, iar în timp boli grave ale apatului digestiv şi ale intestinelor“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Uleiul de palmier, ideal pentru prăjeli

Specialiştii spun că uleiul ideal pentru prăjeli este cel de palmier. Putem folosi şi untură, dar aceasta este foarte grea pentru organism. „Uleiul de palmier este cel mai bun pentru prăjeli. Rezistă la temperaturi de peste 200 de grade, nu îşi schimbă proprietăţile şi este mai uşor digerabil pentru organism. Este uleiul folosit de obicei şi de restaurante. Putem prăji în el de două-trei ori, dar este mai bine să nu îl refolosim. Pentru prăjeli se mai poate folosi şi ulei de cocos, dar acesta este mai scump. Untura poate fi şi ea folosită la prăjit, dar este foarte grea la stomac şi are extrem de multe calorii. În privinţa uleiului de măsline, părerile sunt împărţite. Poate fi folosit la mâncare gătită, dar părerea mea este că nu ar trebui să prăjim în el, deoarece schimbă gustul la mâncare şi nu are putere calorică foarte mare. Este însă ideal pentru salate deoarece este foarte sănătos în stare crudă“, mai spune specialistul.

Nu lăsaţi mâncarea să băltească în ulei

O altă regulă simplă pentru a elimina din cantitatea de ulei pe care o înghiţim atunci când mâncăm prăjeli este să nu lăsăm alimentele să se îmbibe în grăsime. „Atunci când facem şniţele sau chiftele, dar şi friptură sau cartofi părjiţi este bine să le scurgem înainte să le consumăm. De exemplu, după ce scoateţi mâncarea în tigaie, puteţi să o aşezaţi pe un prosop curat de hârtie de bucătărie şi să o lăsaţi câteva minute. Hârtia va absorbi mare parte din ulei“, mai spune medicul.

iteşte şi:

Condimentul-minune care ajută digestia, ne scapă de sforăit şi de kilogramele în plus

Ce,cât şi cum să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm: regulile simple care ar trebui respectate şi greşelile periculoase pe le facem zi de zi

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite