Cum scăpăm lejer de mucegai şi igrasie. Timpul ideal, recomandat de specialişti, pentru aerisirea apartamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mucegaiul trebuie curăţat. FOTOArhivă.
Mucegaiul trebuie curăţat. FOTOArhivă.

Mucegaiul şi igrasia se formează din cauza umezelii şi atunci când aerul nu poate să circule în voie. Pentru a le evita trebuie să aveţi o casă aerisită şi călduroasă. Atunci când totuşi apar pe pereţi există soluţii simple pentru a scăpa de igrasie sau mucegai.

Pe lângă aspectul inestetic, igrasia şi mucegaiul sunt un pericol pentru sănătate. Conţin bacterii pe care le putem inhala şi care ne pot afecta plămânii. Atât igrasia, cât şi mucegaiul apar din cauza umezelii.

„Când în casă este umezeală atunci se formează condens şi apare igrasia şi mucegaiul. Ferestrele de tip temopan de exemplu împiedică o ventilaţie bună a camerei. Dacă aveţi geamuri termopan, nu montaţi şi uşi de acest tip deoarece veţi distruge ventilaţia naturală. Ca să evitaţi condensul este bine ca în cameră caloriferele să fie poziţionate direct sub geamuri. Temperatura din cameră trebuie să fie potrivită, 20-21 de grade nu mai puţin deoarece dacă este foarte rece apare condensul“, spune Mircea Moraru, reprezentant firmă curăţenie.

Atenţie când faceţi revovări în casă

Toţi meşterii spun că renovările trebuie făcute primăvara târziu sau vara, nu când afară este frig. „Dacă zugrăviţi sau puneţi gresie sau faianţă iarna, totul se va usca mult mai greu din cauza temperaturilor scăzute. Riscaţi să aveţi igrasie şi mucegai imediat după ce aţi renovat. Mai bine faceţi aceste lucrări când afară este cald şi puteţi aerisi corespunzător. În cazul caselor este bine ca acestea să aibă izolaţie cu polistiren deoarece la casă umezeala este mare. Casele nu au protecţie de vecini aşa cum este la bloc, unde apartamentele se pot încălzi cât de cât unele de altele. La casă este mai rece şi de aceea o izolaţie bună ajută“, mai spune specialistul.

Ce trebuie să facem ca să nu avem igrasie sau mucegai

În primul rând locuinţa trebuie să fie bine aerisită. „Cel mai bine se aeriseşte dacă deschideţi toate geamurile şi uşile odată sau de două ori pe zi timp de 10 minute. Aşa aerul circulă cel mai bine. Dacă lăsaţi fereastra rabatată ore întregi pereţii din jurul ei se vor răci mult dacă afară este frig şi apare condensul. De asemenea la bucătărie când gătiţi aerisiţi foarte bine. Este recomandat ca aragazul să fie cât mai aproape de geam. Folosiţi şi hota dacă o aveţi. Un alt loc unde apare des igrasia sau mucegaiul este baia. Nu uitaţi să aerisiţi după ce aţi făcut duş şi lăsaţi lumina aprinsă câteva minute. Mucegaiul îi place întunericul pentru a se dezvolta“, mai spune specialistul.

Soluţii simple antimucegai

Dacă vă treziţi cu igrasie sau mucegai pe pereţi trebuie să-l curăţaţi imediat. „Oţetul dizolvat cu puţină apă este foarte eficient. Pulverizaţi de perete apoi frecaţi cu o cârpă umedă sau cu o perie. Este obligatoriu să fie umedă şi nu uscată pentru a nu împrăştia sporii. Dacă nu vă place mirosul de oţet, alegeţi apă cu bicarbonat de sodiu deoarece curăţă la fel de bine. După ce aţi curăţat trebuie să lăsaţi să se usuce bine înainte de a da din nou lavanilă pe perete. Pe piaţă există şi soluţii antimucegai foarte eficiente, le puteţi folosi şi pe aceastea“, mai spune bărbatul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite