Cum pregătim corect maşina pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe perioada iernii, ultimul lucru pe care orice sofer şi l-ar dori este să rămână blocat pe drum din cauza faptului că maşina sa nu a fost corect pregătită pentru sezonul rece.

Pentru ca iarna să nu vă prindă nepregătiţi, vă prezentăm în continuare o listă cu lucrurile pe care ar trebui să le aveţi în vedere atunci când vă pregătiţi autoturismul pentru sezonul rece:

Este necesară o constatare în service

Temperaturile scăzute pot provoca diverse probleme unui autovehicul. Totuşi, multe dintre acestea ar putea fi prevenite printr-o verificare amănunţită a maşinii într-un service auto. Astfel, ar fi mai bine-şi cu siguranţă mai ieftin să preveniţi anumite probleme, decât să fiţi nevoiţi, ulterior, să le remediaţi. Pe lângă asta, printr-o verificare a autovehiculului înainte de venirea iernii, puteţi evita situaţia neplăcută de a rămâne blocat undeva pe marginea şoselei, într-o zi friguroasă de iarnă. 

  

Bateria 

  

Bateria ar trebui să fie printre primele lucruri pe care le verificaţi odată cu aproprierea sezonului rece. Spre deosebire de perioadă verii, în timpul iernii bateria este solicitată mult mai mult, motorul pornind mai greu şi necesitând mai mult curent electric. Astfel, pentru a nu avea probleme cu pornirea motorului într-o dimineaţă rece de iarnă, este recomandat să nu porniţi sistemul audio, farurile sau aerul condiţionat înainte de pornirea motorului, deoarece aceste lucruri vor consumă din curentul electric necesar pornirii motorului. 

  

De asemenea, în cazul în care bateria dumneavoastră este mai veche de 3 ani, este recomandat să mergeţi cu ea la un service auto pentru a va asigura că nu are nicio problemă care să ducă la imposibilitatea pornirii autovehiculului pe temperaturi foarte scăzute. 

  

Anvelope de iarnă

După cum probabil ştiţi deja, anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege, orice autovehicul trebuind să aibă anvelope de iarnă montate în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Astfel, pe lângă faptul că nefolosirea lor vă poate cauza probleme pe şosea, în cazul în care sunteţi prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, puteţi risca amenzi de peste 2.000 de lei.

  

Deşi anvelopele de tipul „All Season” sunt prezente pe piaţă de mult timp, acestea sunt totuşi limitate în ceea ce priveşte eficienţa pe timp de iarnă. De asemenea, în cazul în care folosiţi anvelope de acest tip, este foarte posibil ca ele să fie uzate după ce aţi circulat o perioadă de timp cu ele, devenind astfel problematice în cazul condiţiilor meteo extreme. 

  

De aceea, este recomandat să folosiţi anvelope specifice fiecărui sezon în parte, şi să le înlocuiţi cu un set nou odată ce acestea se uzează. De asemenea, este recomandat că pentru fiecare sezon în parte să schimbaţi odată cu anvelopele şi jantele, păstrând astfel câte un set de jante auto pentru fiecare sezon şi tip de anvelope. Deşi poate părea mai costisitoare la început, această strategie va poate scuti de alte neplăceri ce pot apărea, precum dificultatea montării anvelopelor pe jante diferite sau probleme legate de etanşare. 

  

Antigelul

De obicei verificarea lichidului de răcire (antigel) este inclusă în pachetul de verificări periodice oferite de service-urile auto. De aceea, este important că să efectuaţi aceste verificări periodic, evitând situaţii neplăcute. 

  

Printre lucrurile pe care trebuie să le luaţi în calcul în ceea ce priveşte antigelul, este bine să: verificaţi densitatea antigelului din sistemul de răcire,  verificaţi nivelul lichidului de răcire şi temperatura la care urcă lichidul de răcire în timpul funcţionării motorului. În cazul în care această este mai mică decât de obicei, există probabilitatea să existe anumite probleme la sistemul de răcire, recomandarea fiind de a face o verificarea a acestuia într-un service 

 

Frânele

Verificaţi-va frânele regulat în cadrul unui service auto, deoarece acestea va pot garanta siguranţă şi prin verificarea lor puteţi preveni costuri ridicate care ar putea interveni în cazul apariţiei defectelor. Carosabilul alunecos este una dintre principalele probleme din timpul iernii, astfel, posibilitatea de a frână rapid şi în siguranţă va poate salvă atât pe dumneavoastră, cât şi preveni diverse avarii aduse autovehiculului. 

  

Farurile 

  

Deşi la prima vedere pare un detaliu mai puţin important, trebuie să luaţi în considerare că pe timpul iernii condiţiile meteo sunt imprevizibile, vizibilitatea este de multe ori redusă, iar noaptea se lasă mai repede decât în alte perioade ale anului. Astfel, având farurile curăţate, va puteţi spori gradul de siguranţă din timpul condusului. 

  

Spălarea maşinii 

  

În cazul în care doriţi să va spălaţi maşina, este important să aveţi grijă la anumiţi factori care pot fi dăunători pentru autovehiculul dumneavoastră. Astfel, în momentul în care doriţi să va spălaţi maşină, este important că spălarea să fie urmată de o uscare cu aer cald. În caz contrar, apa ascunsă în încuietori sau alte părţi interne ale autovehiculului poate să îngheţe şi să apăra astfel probleme majore şi costisitoare pentru autovehiculul dumneavoastră. 

  

Schimbaţi uleiul şi filtrul de ulei 

  

Uleiul curat şi de calitate ridicată este un factor foarte important în ceea ce priveşte întreţinearea corespunzătoare a motorului, în special pe timp de iarnă. De aceea, este importantă folosirea unui ulei de calitate şi efectuarea schimbului de ulei în intervalul de timp normal fără a se depăşi şi numărul de kilometri admişi. 

Combustibil 

  

O recomandare importantă pe timp de iarnă este aceea de a avea tot timpul cât mai mult combustibil în rezervor. Dacă vara acest lucru nu este o problemă, pe timp de iară este foarte important să nu rămânem niciodată cu mai puţin de un sfert din rezervor plin. Din cauza faptului că se poate produce condens, există riscul că atunci când rezervorul rămâne aproape gol acest condens să creeze probleme. Astfel, dacă nu aveţi cel puţin un sfert de rezervor plin tot timpul, pot apărea probleme costisitoare pentru maşină dumneavoastră. 

  

Aveţi tot timpul în autovehicul echimpamente de iarnă

Dacă plănuiţi o călătorie cu maşină în zone mai izolate sau pe distanţe mai lungi, este important să aveţi anumite obiecte cu dumneavoastră care să va ajute în cazul în care întâmpinaţi probleme pe drum. Unele dintre aceste obiecte ar trebui să le aveţi permanent la dumneavoastră, cu atât mai mult în situaţiile în care există riscul să rămâneţi blocat pe drum, pe timp de iarnă: 

  

 • perie pentru zăpada 

 • lopată 

 • pătură 

 • trusă de prim ajutor 

 • cablu de alimentare cu curent 

 • apa şi câteva alimente neperisabile (batoane energetice etc) 

 • îmbrăcăminte groasă în plus 

 • sare şi nisip 

 • vestă reflectorizantă 

Citeşte şi:

Cum să alegem corect anvelopele de iarnă şi ce reprezintă simbolurile de pe cauciucuri

VIDEO Tăiatul cauciucurilor la maşini, noua „fiţă” nocturnă la Braşov

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite