Cum să ne spălăm corect pe mâini. Bolile cele mai crunte pe care le putem contacta din cauza lipsei de igienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hepatita, diareea infecţioasă sau chiar meningita se pot lua de pe obiecte contaminate. De aceea, este bine să ne spălăm pe mâini când ajungem acasă, înainte de masă şi când folosim toaleta. Medicii nu recomandă însă folosirea în exces a săpunurile antibacteriene.

Spălatul pe mâine este vital. Chiar dacă pare o operaţiune banală, spălatul pe mâini scade cu 50% riscul de a ne contamina cu microbi sau viruşi. Este foarte important şi cum ne spălăm pe mâini, când trebuie să ne spălăm şi de câte ori pe zi.

„Spălatul pe mâini trebuie să fie făcut cu apă şi săpun din abundenţă şi să dureze cam 20 de secunde. Nu trebuie să ne spălăm pe mâini de zeci de ori pe zi. Este însă obligatoriu să ne spălăm atunci când ajungem acasă de la serviciu , şcoală sau joacă în cazul copiilor, înainte de masă şi obligatoriu când folosim toaleta. În cazul celor mici, dacă s-au jucat în parc şi apoi vor să mănânce ceva afară, mâinile trebuie dezinfectate, de preferinţă cu apă şi săpun sau măcar cu un şerveţel umed“, spune medicul internist Florin Tudor.

Mâinile murdare ne pot îmbolnăvi serios. „ Hepatita A, cea mai comună formă a bolii mai este numită şi boala mâinilor murdare. Se poate lua de pe obiectele contaminate, dacă nu ţinem cont de igienă. Se manifestă la debut ca o răceală mai serioasă, cu febră şi stare poastă. Afectează însă grav ficatul. De asemenea, diareea infecţioasă, care poate fi extrem de neplăcută, se ia tot din cauza faptului că nu ne spălăm pe mâini. În corp ajung tot felul de bacterii, cele mai cunoscute fiind E-coli şi salmonella. Şi bolile respiratorii generate viruşi se pot lua de pe obiecte contaminate, cel mai des în cazul copiiilor care nu se spală pe mâini şi apoi bagă mâna în gură sau în nas. Cea mai gravă boală care se poate lua este meningita. Deşi este mult mai rară poate fi fatală“, mai spune medicul.

Evitaţi folosirea în exces a săpunurilor antibactiene

Deşi pare ciudat, prea multă igienă poate să dăuneze uneori. Dacă este bine să ne spălăm pe mâini de câteva ori pe zi, nu este recomandat să folosim în exces săpunuri sau geluri antibactiene.  Pe pielea noastă trăiesc milioane de bacterii, unele bune , altele care ne pot îmbolnăvi. Săpunurile şi gelurile antibacterine distrug bacteriile, dar nu fac diferenţa între cele beneficie şi cele care sunt nocive. Majoritatea săpunurilor bacteriene au în compoziţie triclonsan, o substanţă chimică controversată.

„Triclosanul acţionează ca un antibiotic cu spectru larg şi distruge bacteriile. Din păcate le distruge şi pe cele bune, care ne apără organismul, iar acest lucru nu face decât să ne scadă rezistenţa împotriva microbilor. Mai mult, dacă folosim astfel de săpunuri bacteriene de mai multe ori pe zi, o perioadă îndelungată, microbii vor deveni rezistenţi şi vom avea surpriza neplăcută să observăm că atunci când ne îmbolnăvim unele antibiotice nu vor mai avea efect“, spune Mihai Jurea, medic dermatolog.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite