Cum să nu fii buzunărit în vacanţă şi care sunt metodele folosite de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu ţineţi niciodată portofelul în buzunarul lateral. FOTOAdevărul.
Nu ţineţi niciodată portofelul în buzunarul lateral. FOTOAdevărul.

Hoţii de buzunare nu acţionează doar la noi, ci şi în zonele turistice din străinătate. Profită de faptul că turiştii sunt relaxaţi şi fură bani, bijuterii şi telefoane mobile.

Hoţii de buzunare acţionează de obicei în grup în zonele aglomerate şi crează tot felul de scenarii pentru a atrage atenţia victimelor. „Turiştii sunt ţintele preferate ale hoţilor de buzunare. Una dintre cele mai folosite metode este cea a fotografiei. În general în cazul acestei metode hoţii acţionează în cuplu, bărbat şi femeie. Atenţie mare la cei care vă roagă să le faceţi o poză. Poate fi o rugaminte sinceră sau poate aţi devenit ţinta hoţilor. Atunci când sunteţi rugaţi să faceţi o poză cuiva, nu lăsaţi geanta jos nesupravegheată. În timp ce faceţi fotografia, un al treilea hoţ vă poate lua poşeta în câteva secunde“, spune detectivul particular Cosmin Săgean.

Şi la restaurant puteţi rămâne fără bani. „Terasele şi restaurantele aglomerate din zonele turistice sunt şi ele ţinta hoţilor. Nu lăsaţi geanta pe spătarul scaunului deoarece s-au putea să rămâneţi fără portofel. Puneţi geanta întotdeauna unde o puteţi vedea. Cel mai bine este ca portofelul să îl aveţi mereu asupra dumneavoastră“, mai spune detectivul.

Nu luaţi mulţi bani la dumneavoastră

Când mergeţi în concediu ar fi bine să vă lăsaţi banii în seiful de la hotel. Nu luaţi mereu toţi banii cu dumneavoastră. „Este bine să nu aveţi bani mulţi la dumneavoastră. Luaţi câţi vă trebuie în ziua respectivă. Este bine să aveţi bancnote de valoare mai mică, pentru a nu atrage atenţia. Hoţii urmăresc când turiştii cumpără suveniruri şi verifică ce bancnote au. Nu purtaţi poşete de dimensiuni mari, deoarece veţi fi mai uşor de jefuit. Cel mai sigur este să aveţi o borsetă care să încapă pe sub haine, să nu fie la vedere, sau un portofel pe care să îl ţineţi într-un buzunar interior. În plus faceţi-vă un obicei să aveţi mereu mâna pe geanta unde aveţi banii şi actele“, mai spune specialistul.

Metoda obiceiurilor tradiţionale

În marile oraşe europene, hoţii profită de tot felul de obiceiuri pentru a fura. „Un client de exemplu mi-a povestit ce a păţit la Paris, când încerca să viziteze biserica Sacre Coeur. Două persoane s-au apropiat de el şi au început să vorbească cu el. Până să îşi dea seama începuseră să îi împletească nişte brăţări direct pe deget. Până să negocieze preţul sau să spună că nu vrea, un alt hoţ îi furase portofelul. Deci priviţi cu suspiciune persoanele care intră în vorbă şi vor să vă ofere tot felul de informaţii sau suveniruri. Nu scăpaţi din ochi niciun moment portofelul“, mai spune specialistul.

Grijă mare la aglomeraţie

Aglomeraţia de obiectivele turistice sau metrou este perfectă pentru hoţii de buzunare. „Atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate nu ţineţi portofelul în buzunarele exterioare. Cele mai sigure sunt gentuţele mici, care se pot pune pe umăr pe sub tricou sau bluză, fiind astfel inaccesibile hoţilor. În zonele aglomerate acţionează hoţi cu experienţă, care vă buzunăresc în câteva secunde fără să simţiţi absolut nimic. Sunt greu de prins, deoarece turiştii nu depun plângere şi de multe ori nu ştiu cine i-a furat“, mai spune detectivul.

Nici pe plajă nu lăsaţi lucrurile nesupravegheate. „Chiar dacă sunteţi în străinătate sau în locuri luxoase la mare, de pe plajă de fură. Nu lăsaţi portofelul, telefonul sau aparatul de fotografiat nesupravegheat. Există în străinătate cutii speciale cu cod pe care îl puteţi alege şi unde vă puteţi lăsa lucrurile de valoare. Se închiriază cu maxim 5 euro pe zi“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite