Cum s-au transformat salvamontiştii în taximetrişti pentru turiştii de weekend. Noua modă la Poiana Braşov: căratul geamantanelor pe pârtie

Cum s-au transformat salvamontiştii în taximetrişti pentru turiştii de weekend. Noua modă la Poiana Braşov: căratul geamantanelor pe pârtie

Turiştii folosesc pârtia pentru transportul bagajelor. FOTOSalvamont.

Salvamontiştii din Poiana Braşov au avut un număr record de intervenţii în acest sezon: 501. Majoritatea însă nu aveau nicio legătură cu persoane rănite în Masivul Postăvaru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Salvamontiştii sunt chemaţi de turiştii care părăsesc pârtiile şi nu mai găsesc drumul, de schiori care îşi pierd placile sau schiurile sau de cei cărora li s-au rupt legăturile de clăpari şi le este greu să revină la baza pârtiei. În plus au fost cazuri în care turiştii au ales pârtia pentru a scurta drumul, trăgând după ei geamantanele care s-au împormolit în zăpadă. În plus, sunt turişti care se aventurează pe trasee nemarcate şi apoi sună la Salvamont că s-au rătăcit.

Salvatori montani nu pot refuza niciun apel, dar se pot lua măsuri împotriva celor care nu au de fapt vreo urgenţă. Turiştii care folosesc Serviciul Salvamont pe post de taxi pot fi amendaţi cu 500 de lei şi pot fi obligaţi să suporte toate costurile intervenţiei.

„Salvamontiştii fac un apel către turişti să apeleze acest serviciu doar în cazuri justificate. Serviciul Salvamont nu intervine pentru găsirea plăcilor/schiurilor pierdute pe pârtii sau din instalaţiile de transport pe cablu sau în cazul schiorilor carora li s-au rupt clăparii sau legăturile“, au anunţat Salvamoniştii.

Potrivit regulamentului din Poiana Braşov, în zonele unde se schiază, au acces doar snowmobilele celor de la Salvamont, Jandarmeria Montană ori ale operatorului de întreţinere a pârtiilor. Persoanele care încalcă aceste prevederi sunt pasibili de sancţiuni pecuniare între 1.000 şi 2.500 de lei. De asemenea pe pârtie este permis accesul doar cu schiuri şi placi de snowboard, nu cu geamantane.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: