Cum se manifestă alergia la căldură. „Poate fi şi genetică, iar copiii o moştenesc de la părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alergia la căldură apare atunci când glandele sudoripare se blochează şi nu mai putem transpira. Expunerea la temperaturi mari poate duce şi la accident cerebral.

Alergia la căldură poate apărea la orice vârstă. „Alergia apare în general când afară sunt temperaturi de peste 30 de grade. Una dintre cauze este îmbrăcatul prea gros. Poate fi şi genetică, iar copiii o moştenesc de la părinţi. Acest tip de alergie apare şi atunci când corpul este deshidratat. De aceea, vara este foarte important să bem apă chiar şi atunci când nu ne este sete“, spune medicul dermatolog Alina Vija.

Alergia la căldură poate da manifestări neplăcute. „Alergia se manifestă prin apariţia unor bubiţe sau pete roz pe piele, în general în zonele unde corpul a fost acoperit cu haine. Multe persoane o confundă cu alergie alimentară. În general dispare când organismul nu mai este expus la căldură sau în maxim 3-4 zile. Poate da însă mâncărimi supărătoare. În cazurile mai severe, dacă nu se iau măsuri şi se stă în continuare la soare pot apărea ameţeli, stări de leşin, iar în cazuri extreme şoc anafilactic. Este bine ca atunci când afară este foarte cald şi aţi mai avut senzaţii neplăcute să aveţi la dumneavoatră un antialergic“, mai spune medicul.

Atacul cerebral care apare din cauza căldurii

Căldura poate duce şi la atac cecrebral care poate fi fatal. „Expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate genera un atac cerebral, numit «Heat stroke». Acesta reprezintă o urgenţă medicală de gradul I. Poate ucide sau poate lăsa leziuni ireversibile pe creier. În urma unui astfel de episod, pacientul poate rămâne cu sechele cerebrale sau poate paraliza. Atacul apare după ce corpul a fost expus la temperaturi înalte. De exemplu dacă staţi o oră în soare când afară sunt peste 30 de grade, organismul se poate supraîncălzi. Temperatura corpului poate depăşi 50 de grade şi atunci apare şocul, deoarece organismul nu o mai poate regla. Pacientul trebuie să ajungă de urgenţă la spital. Orice amânare poate fi fatală, deoarece atacul afectează întreg organismul. Până la sosirea unei ambulanţe este important să se încerce reglarea temperaturii corpului. Pacientul trebuie stropit cu apă, trebuie dus undeva la umbră dacă poate fi mişcat. Compresele cu gheaţă sunt foarte importante. Cu cât omul ajunge mai repede la urgenţă cu atât şansele de recuperare sunt mai mari“,spune medicul Marius Mocanu, specialist în medicină de urgenţă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite