Cum ne poate îmbolnăvi cel mai comun condiment, pe care îl folosim zilnic

Cum ne poate îmbolnăvi cel mai comun condiment, pe care îl
folosim zilnic

Puneţi mai puţină sare în mâncare. FOTOradiounirea.ro

Sarea este condimentul pe care îl consumă zilnic toată lumea. Deşi la prima vedere pare inofensiv, poate provoca boli grave şi probleme de creştere la copii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicii spun că toţi consumăm mai multă sare decât ar trebui. Chiar dacă nu putem foarte multă sare în mâncare, aceasta se găseşte în exces în toate alimentele procesate, în special în mezeluri şi conserve. Rinichii sunt primii care suferă atunci când consumăm prea multă sare. „Rinichii sunt responsabili de eliminarea multor toxine şi reglează nivelul de sodiu din organism. Când consumăm prea multă sare automat organismul va reţine mai multă apă, iar rinichii vor fi forţaţi să lucreze mai mult. Consumul excesiv de sare pe timp îndelungat poate duce la pietre la rinichi şi chiar la insuficienţă renală“, spune medicul internist Florin Tudor.

Sarea este şi duşmanul inimii spun medicii. „Persoanele care consumă per total mai mult de o linguriţă de sare pe zi pot avea probleme cardiace. Sarea în exces creşte automat tensiunea arterială prin retenţia de apă din ţesuturi. De aceea, de multe ori pesoanelor care au pusee de tensiune li se administrează medicamente diuretice. În timp persoanele care au hipertensiune pot dezvolta probleme cardiace şi sunt predispuse la accidente vasculare“, mai spune medicul.

Sarea în exces atacă în timp şi oasele. „ Atunci când mâncăm foarte sărat, eliminăm foarte mult calciu din organism, iar oasele se slăbesc. În timp se poate ajunge la osteoporoză. În cazul copiilor, excesul de sare poate duce la încetinirea ritmului de creştere şi la fragilitatea oaselor. De asemenea, retenţia de apă în ţesuturi din cauza sării consumate în exces duce la formarea de celulită“, mai spune specialistul.

Cum controlăm nivelul de sare

Trebuie să avem grijă câtă sare mâncăm în fiecare zi. „Este bine să nu gătiţi foarte sărat. Nu folosiţi vegeta la mâncare, deoarece are multe sare chiar dacă vi se pare gustoasă. Evitaţi consumul zilnic de mezeluri, conserve sau cipsuri deoarece toate au foarte multă sare. În general, orice mâncare procesată are multă sare deoarece aceasta este folosită ca şi conservant pentru ca preparatul să ţină mai mult. Atenţie şi la consumul de murături în saramură unde nivel de sare este uriaş. Chiar dacă sunt gustoase şi făcute în casă, trebuie consumate cu moderaţie“, mai spune medicul.

 

citeste totul despre: