Cum au fost descoperite bazinele care alimentau Braşovul cu gaz acum un secol şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Articol despre descoperirea bazinelor de gaz ale Braşovului FOTO Muzeul Casa Mureşenilor
Articol despre descoperirea bazinelor de gaz ale Braşovului FOTO Muzeul Casa Mureşenilor

În 1973 se construia cel mai important magazin al Braşovului, din ultimii 15 ani de comunism. Cu această ocazie au fost descoperite bazinele care alimentau cu gaz sistemul de iluminat public al oraşului între 1863 şi 1916.

În urmă cu o jumătate de veac, Braşovul se pregătea de construirea Magazinului Universal, aşa cum a fost cunoscut în perioada comunistă cel mai celebru magazin al oraşului. Informaţii extrem de preţioase se regăsesc în arhiva ziarului Drum Nou, iar muzeografii de la Casa Mureşenilor au găsit un articol foarte interesant. 

„Cercetările arheologice au fost făcute de doctor Florea Costea, muzeograf la vremea respectivă la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, şi au constat în descoperirea, alături de muncitori, a două bazine de beton cu diametrul de 10 metri şi o înălţime de 8-9 metri”, a precizat Ovidiu Savu, muzeograf Muzeul Casa Mureşenilor.

Un al treilea bazin, paralelipipedic, făcea şi el parte din sistemul de depozitare a gazului care a alimentat iluminatul public al Braşovului între 1863 şi 1916. În momentul construirii magazinului, s-au făcut documentări în monografia Braşovului din 1922 semnată de Alex Petit şi s-au găsit informaţii despre sistemul de iluminat de acum un secol şi jumătate. 

„Documentările atestau faptul că iluminatul Braşovului a funcţionat între anii 1863 şi 1916 cu circa 580 de lămpi de gaz, aflate la o distanţă de 35-40 de metri una de alta şi fiecare dădea o lumină între 100 şi 300 de lumânări, aşa se spunea”, a adăugat Ovidiu Savu. 

Pe lângă conductele care alimentau sistemul de iluminat, tot la construirea magazinului Universal s-au găsit şi altele, din lemn, înfăşurate cu cupru, care foloseau la alimentarea cu apă a oraşului. Sistemul de conducte ajungea până pe strada 13 Decembrie şi până în Triaj, adică la mai mult de 5 kilometri de bazine.

În al doilea bazin s-au descoperit la excavări urme de bitum, care nu se ştie la cea folosea. În afară de cele două bazine, tot în dreptul Pieţei Centrale s-au descoperit fragmente de sulinar (conducte de lemn). Conductele de lemn erau căptuşite cu un cilindru de cupru. Aceste conducte par să fie mai vechi, poate chiar din Evul Mediu. Concluzia trasă de - pe atunci - viitorul cercetător Florea Costea este că iluminatul cu gaz era destul de răspândit pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar edilii braşoveni se îngrijeau şi de calitatea apei, folosindu-se mijloace moderne, sanitare de transport a ei către consumatori”, a încheiat Ovidiu Savu. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Surpriza unui român care nu şi-a plătit taxele în Finlanda. „Asta este diferenţa dintre noi şi voi şi de aia mă felicit că am plecat!“

Un nou drum de acces către Poiana Braşov. De ce se opun localnicii proiectului care ar debloca traficul

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite