Cum să evităm o întâlnire cu ursul în pădure şi ce facem dacă dăm nas în nas cu el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urşii coboară din ce în ce mai des din pădure în căutare de hrană, astfel că au devenit tot mai vizibili pe trasee montane. Salvamoniştii ne învaţă ce să facem în situaţia în care ne întâlnim cu ursul, dar şi cum să evităm o astfel de confruntare.

Atunci când plecaţi pe munte este obligatoriu să vă echipaţi corespunzător. Să aveţi bocanci, apă suficientă şi îmbrăcăminte adecvată în funcţie de traseu. Nu mergeţi pe munte în bascheţi, sandale sau în ţinută de stradă. Ca să nu vă întâlniţi cu ursul trebuie să respectaţi câteva reguli. „Nu părăsiţi niciodată poteca marcată, deoarece se ştie că animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni. Astfel veţi diminua mult riscurile. Nu alegeţi trasee neumblate de dragul aventurii, deoarece puteţi avea surprize neplăcute. Foarte important este să nu mergeţi singur în drumeţie. Dacă aveţi un grup de prieteni este mai sigur, deoarece urşii se sperie de gălăgie. Evitaţi să faceţi plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active în această perioadă “, spune salvamontistul Ioan Mihaiciuc.  

Dacă stiţi că zona în care este traseul montan pe care vreţi să îl urmaţi este frecventată de urşi puteţi să vă luaţi măsuri de precauţie. „Puteţi, de asemenea, să strigaţi din când în când sau să luaţi la dumneavoastră un fluier pe care să îl prindeţi la catarama de la piept a rucsacului. Astfel va fi uşor de folosit la nevoie. Dacă aveţi câine şi îl luaţi pe munte, ţineţi-l în lesă. Câinii pot agita animalele sălbatice şi le pot trimite înspre dumneavoastră. Tot ca precauţie, puteţi să luaţi la voi şi să ţineţi la îndemână spray-ul pe baza de piper împotriva animalelor sălbatice. Acesta este foarte mic, nu ocupă loc, se poate achiziţiona de la magazinele cu specific vânătoresc şi poate fi de un real folos“, mai spune salvamontistul.

Nu ţineţi mâncarea lângă cort

Dacă vreţi să staţi cu cortul trebuie să respectaţi anumite reguli. „Nu campaţi în locuri izolate. Asiguraţi-vă că montaţi cortul într-o zonă de campare organizată şi că nu ţineţi niciun fel de mâncare în acesta. Animalele sălbatice au mirosul atât de fin încât pot detecta chiar şi conservele nedesfăcute. Este bine să legaţi mâncarea aşezată într-o pungă departe de cort, preferabil la înălţime într-un copac. Şi atunci când luaţi masa este bine să o faceţi departe de cort pentru ca în zonă să nu rămână miros de mâncare“, mai spune salvatorul.  

Sfaturi pentru întâlnirea cu ursul

Dacă aveţi ghinionul să vă întâlniţi cu ursul nu trebuie să intraţi în panică. „Dacă vedeţi ursul, dar el nu v-a observat, îndepărtaţi-vă încet pe traseul pe care aţi venit şi nu vă opriţi vreo 500 de metri. Dacă ursul vă observă şi vine spre voi atunci faceţi gălăgie cât mai mare. Fluierul ajută foarte mult, deoarece urşii se sperie de ţiuitul puternic. Îndepărtaţi-vă, dar mergeţi cu spatele ca să vedeţi ursul. Dacă aveţi mâncare aruncaţi totul spre urs inclusiv rucsacul în speranţa că se va opri la ele. Dacă ursul vă urmăreşte puteţi fugi, de preferat la vale, dar nu este sigur că nu vă va ajunge. Tot timpul faceţi cât mai mult zgomot. Mitul cu întinsul pe jos şi făcutul pe mortul nu funcţionează, deci nu încercaţi. Cel mai bine este să vă îndepărtaţi cât puteţi de animal“, mai spune salvamontistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite