Cum să depozităm murăturile şi gemurile ca să nu se strice peste iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borcanele cu murături trebuie aşezate pe rafturi la puţină distanţă unul de celălalt. FOTO Arhivă Adevărul
Borcanele cu murături trebuie aşezate pe rafturi la puţină distanţă unul de celălalt. FOTO Arhivă Adevărul

Nu doar reţeta contează pentru murături sau gemuri delicioase, ci şi modul în care le depozităm. Dacă nu respectăm anumite reguli, riscăm să muncim degeaba şi totul se poate strica.

Capacele pe care le folosim la borcane sunt extrem de importante, la fel ca şi sarea şi oţetul pentru murături. „Crucial pentru ca murăturile, gemurile sau orice alte conserve pentru iarnă să nu se strice este să fie închise ermetic. Renunţaţi la celofanul legat cu sfoară de pe vremea bunicii şi alegeţi capace cu filet. Şi aici este foarte important ca acestea să fie intacte. Nu folosiţi capace de la un la altul pentru că nu mai închid perfect borcanul. Cumpăraţi unele noi, deoarere cu costă mult, cam 5 lei 10 bucăţi. Borcanele le puteţi refolosi pentru că nu sunt probleme. În ceea ce priveşte sarea, alegeţi sare mare, preferabil autohtonă. Oţetul, dacă alegeţi să faceţi murături în oţet, trebuie să fie unul de 9 grade, adică să aibă tărie“, spune spune Marian Toma, bucătar.

Care este temperatura perfectă

Temperatura la care sunt depozitate conservele este foarte importantă. „Ideal ar fi să le ţineţi în pivniţă. Conservele au nevoie de răcoare, cam 10-12, maxim 15 grade. Dacă nu aveţi beci, atunci puteţi folosi o cămară răcoroasă sau balconul. Dacă le puneţi pe balcon, ar fi bine să aveţi un dulap cu pereţi groşi din lemn şi să le acoperiţi cu o pătură. Este foarte important ca locul de depozitare să fie aerisit. Nu puneţi borcanele direct pe jos şi nici prea aproape de tavan. Aşezaţi-le pe rafturi la distanţă de 5-10 cm unele de celelalte pentru ca aerul să poată circula aşa cum trebuie. Este foarte important ca în încăpere să nu fie umezeală“, mai spune specialistul.

Ca să nu stricăm murăturile, este bine să nu umblăm la ele prea repede. „Chiar dacă vă este poftă după ce aţi pus murături nu vă grăbiţi să deschideţi borcanele. Acestea nu trebuie atinse 30-45 de zile, dar eu înclin spre termenul maxim. Dacă nu aţi făcut nimic, dar observaţi că saramura, zeama se tulbură aduceţi borcanul puţin la căldură şi aşteptaţi să se limpezească. La castraveţi se întâmplă cel mai des acest lucru“, mai spune bucătarul.

Cum putem salva conservele

Dacă observaţi că murăturile sau gemurile încep să facă mucegai acţionaţi imediat. „În cazul murăturilor, scoateţi afară conţinutul borcanului, strecuraţi saramura prin tifon şi spălaţi bine recipientul inclusiv capacul. Puneţi saramura înapoi şi aveţi grijă să închideţi perfect borcanele. În cazul gemurilor care pot face deasupra mucegai, se curăţă stratul depus, se mai fierbe odată gemul ca să scadă puţin şi apoi se toarnă în borcanele curăţate“, mai spune bucătarul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite