Cum a ajuns o elevă de liceu care a beneficiat de ore de educaţie sexuală să îşi omoare copilul născut pe ascuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eleva a declarat pe tot parcursul procesului că nu a ştiut că e însărcinată  FOTO Pixabay
Eleva a declarat pe tot parcursul procesului că nu a ştiut că e însărcinată  FOTO Pixabay

Un dosar finalizat în cursul anului 2020 de Curtea de Apel Braşov scoate la iveală modul în care o elevă de liceu din Braşov a a ajuns să fie judecată pentru că şi-a omorât copilul la naştere.

O adolescentă din Râşnov, judecată pentru că, în 2017, când avea 16 ani, şi-a omorât copilul nou-născut, a fost condamnată definitiv la măsura educativă a asistării zilnice pentru o perioadă de şase luni. În primă instanţă, tânăra a fost condamnată la internarea pentru o perioadă de trei ani într-un centru de detenţie pentru minori, dar pedeapsa a fost redusă în apel.

Dosarul în care a fost judecată tânăra din Râşnov scoate la iveală detalii tulburătoare. Potrivit procurorilor, în luna decembrie 2017, mama fetei a observat că fiica ei este palidă şi nu se simte bine, dar fata a spus că se simte rău din cauza menstruaţiei şi vrea să se odihnească.

Filmul de groază din casa adolescentei

Ieşită din casă pentru rezolvarea unor probleme de familie, mama tinerei s-a întors în scurt timp în locuinţă şi a găsit-o pe fiica sa în faţa uşii de la toaletă. Femeia a declarat că fiica sa nu avea pantaloni pe ea, ţinea între picioare un prosop şi sângera puternic spunându-i încontinuu mamei sale „dacă poate să o ierte vreodată pentru ce a făcut”.

Intrând în baie, femeia a găsit copilul proaspăt născut în toaletă „cu tot restul corpului care se afla în lichidul cu sânge prezent acolo, iar la suprafaţă se vedea doar unul dintre picioare”. Femeia a declarat că a scos copilul din vasul de toaletă, prinzându-l de un picior, după care l-a pus într-un sac menajer pe care îl luase din bucătărie, şi întrucât acesta nu s-a mişcat şi nici nu a plâns, a considerat că este mort.

Pentru că fata se simţea rău, a fost dusă cu ambulanţa la spital. În primă fază, atât mama, cât şi fiica sa au încercat să ascundă că adolescenta a născut, dar în faţa evidenţelor femeia le-a spus poliţiştilor că fiica ei a născut, iar copilul mort este în baia locuinţei din Râşnov. Autopsia a scos la iveală că, în momentul în care s-a născut, copilul era viu.

„Aşa e moda acum”

După descoperirea nou-născutului mort, a fost deschisă o anchetă, care a fost realizată minuţios. În dosar a fost audiată ca martor şi o cunoştinţă a mamei adolescentei. Femeia le-a declarat poliţiştilor că, atunci când părinţii ei erau plecaţi pentru perioade mai lungi, fata a adus băieţi în apartament. De asemenea, mama fetei a fost avertizată că fiica ei are un prieten, iar răspunsul a fost „aşa e moda acum”.

În dosar a fost audiat ca martor şi fostul prieten al tinerei care şi-a omorât copilul la naştere. Tânărul a declarat, însă, că pe toată perioada în care a întreţinut raporturi sexuale (de aproximativ 60 de ori) cu iubita sa nu a folosit prezervativul sau alte metode contraceptive,

Tânărul a declarat că, la un moment dat au folosit prezervativul, dar „întrucât inculpatei nu îi plăcea acest lucru, în final au renunţat şi au continuat să întreţină raporturi sexuale fără să se protejeze”. De asemenea, tânărul a declarat că, la un moment dat, fata i-a spus că e îngrijorată că a rămas însărcinată, a efectuat un test de sarcină care a ieşit neconcludent, iar ulterior au rupt relaţia, la cerera fetei.

Beneficiară de ore de educaţie sexuală

Pentru a vedea dacă eleva avea cunoştinţe de educaţie sexuală necesare pentru a-şi da seama că era gravidă, în condiţiile în care a spus în permanenţă că nu ştia că e însărcinată, procurorii au cerut detalii şi la liceul la care învăţa eleva. Astfel, şcoala a comunicat că eleva a participat la ore de educaţie sexuală, atât prin participarea cadrelor didactice şi a psihologului şcolar, cât şi prin implicarea unor ONG-uri, eleva participând la astfel de cursuri.

Psihologul liceului a arătat că în cadrul orelor de educaţie sexuală au fost abordate următoarele teme:

  • elemente de psihosexualitate, în care au fost analizate emoţiile implicate în relaţiile dintre fete şi băieţi la vârsta adolescenţei;
  • fertilitatea şi reproducerea, în care au fost abordate subiecte cum ar fi sarcina, avortul, metodele contraceptive, contracepţia de urgenţă, bolile cu transmitere sexuală, obiectivul acestui topic fiind informarea adolescenţilor pentru decizii asumate în ce priveşte consecinţele unei sarcini la această vârstă, al unui avort sau infectării cu agenţi patogeni cu transmitere sexuală.  

O colegă a tinerei judecate pentru că şi-a omorât copilul, audiată ca martor în dosar, a declarat că la unul dintre cursurile de educaţie sexuală la ei în clasă au mers reprezentanţii unui ONG şi „s-a vorbit despre sarcină şi despre faptul că dacă ai un contact sexual neprotejat există riscul de a rămâne însărcinată”.

Justificările tinerei

Pe tot parcursul anchetei şi al procesului, adolescenta a declarat că nu a ştiut că este însărcinată. Apărarea tinerei nu a fost, însă, luată în calcul, având în vedere că prietenul fetei a depus mărturie în care a declarat că în urma unor suspiciuni că a rămas însărcinată, tânăra a făcut un test de sarcină.

„Afirmaţiile inculpatei minore conform cărora ar fi fost «şocată» când a văzut copilul, că «starea sa a fost una de uimire profundă, după care s-a instalat o stare de panică» nu beneficiază de credibilitate din punct de vedere medical şi nici psihologic”, a arătat instanţa.

În final, tânăra, devenită între timp majoră, a fost condamnată la şase luni de asistare zilnică. Judecătorii Curţii de Apel Braşov au arătat că de la pronunţarea sentinţei din primă instanţă, fata a luat BAC-ul, s-a angajat ca vânzătoare şi s-a înscris la facultate. De asemenea, în luarea deciziei judecătorii au avut în vedere că în comportamentul tinerei a apărut „o schimbare fundamentală a modului în care se raportează la fapta comisă şi la consecinţele ei”. 

Vă recomandăm să citiţi şi: Studenta criminală a născut o fetiţă cu malformaţii. Copilul a murit la scurt timp după naştere

Studenta de la Medicină care şi-a ucis copilul născut în toaleta căminului, condamnată la cinci ani de închisoare

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite