Cronologia tragediei din Munţii Făgăraş. Ce le-a curmat viaţa celor trei turişti plecaţi într-o expediţie foarte periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvatorii vor folosi corzi pentru recuperarea turiştilor
Salvatorii vor folosi corzi pentru recuperarea turiştilor

Salvatorii au reuşit astăzi, 11 aprilie, să recupereze pe cale aeriană trupurile neînsufleţite ale celor trei turişti morţi în Munţii Făgăraş.

Cei trei turişti din Iaşi, doi bărbaţi de 62 şi 64 de ani şi un tânăr de 18 ani, au plecat în drumeţie în 30 martie. Au lăsat maşina în parcarea Schitului Breaza, din judeţul Braşov. Ce s-a întâmplat apoi nimeni nu ştie cu exactitate, dar autorităţile încearcă să stabilească o cronologie a evenimetelor.

Ultima comunicare din partea celor trei a venit pe 1 aprilie. Atunci, tânărul de 18 ani a vorbit cu mama sa şi cu mai mulţi prieteni. S-a plâns de vremea foarte rea, de vântul puternic, dar şi de faptul că a observat o avalanşă în urma lor.

Miercurea trecută, în 4 aprilie, stareţul de la Schitul Breaza a anunţat dispariţia celor trei, după ce a observat că maşina este încă parcare. Autorităţile au anunţat familia, iar mama băiatului nu era îngrijorată spunând că soţul şi fiul ei au mai plecat şi în trecut în expediţii şi nu au comunicat în fiecare zi la telefon.

Joi în 5 aprilie nu a fost un elicopter disponibil care să pornească în căutarea turiştilor, iar echipele nu au putut porni pe jos deoarece riscul de avalanşă este foarte mare. Vineri 6 aprilie şi sâmbătă 7 aprilie vremea nu a permis ca elicopterul să decoleze şi să survoleze zona.

Duminică 8 aprilie au început efectiv căutările. Au fost survolate toată văile de pe partea sudică a Munţilor Făgăraş, dar cei trei nu au fost observaţi. În schimb s-au văzut urmele unei avalanşe pe Valea Viştea Mare. 

Octavian Sandu-Andrieş şi Constantin Fârtieş, doi dintre cei dispăruţi în Făgăraş FOTO Facebook

Octavian şi tatăl său Petru erau iubitori au muntelui

Luni 9 aprilie căutările au fost reluate, dar fără succes. Marţi 10 aprilie s-au survolat văile din partea nordică, iar spre după-amiază au fost observate două trupuri în zona Cheia Bindei. Corpurile erau în două văi diferite ale crestei principale. 

Elicopter Salvare

Miercuri 11 aprilie a început acţiunea de recuperare a trupurilor cu ajutorul unui elicopter. Salvamoniştii au coborât pe corzi pentru recuperarea turiştilor. Trupurile vor fi transportate la un alt elicopter care va ateriza într-o zonă sigură. La acţiune participă nouă salvamontişi şi patru jandarmi montani de la Victoria, Zărneşti şi Sibiu.

Salvamontiştii au stabilit identitatea celor două cadavre recuperate miercuri, până la orele prânzului, din prăpastie. Este vorba despre Octavian Sandu-Andrieş, tânărul de 18 ani, şi de tatăl acestuia, Petru Sandu (62 de ani). În jurul orei 17.00, au adus la bază şi trupul neînsufleţit al celui de-al treilea alpinist, Constantin Constantin Fârtăieş (64 de ani).

Potrivit tuturor indiciilor analizate până acum s-a reuşit conturarea unui film al accidentului. Se pare că tânărul de 18 ani s-a dezechilibrat şi a căzut de pe creastă în zăpadă la o distanţă de câţiva metri. Cei doi bărbaţi de 62 şi 64 de ani ar fi încercat să îl recupereze, dar au fost aruncaţi în răpă de vântul foarte puternic.

„Din informaţiile pe care le avem, cel mai probabil persoana de 18 ani a căzut pe versantul estic al muchiei Sâmbetei. Ceilalti doi adulţi au încercat să coboare să-i acorde ajutor, dar din cauza vântului puternic se pare că au fost aruncaţi de pe creastă. Poziţiile în care au fost găsiţi ne duc la indiciul că efectiv au fost spulberaţi de vânt şi au căzut de la mare înălţime“, a declarat Mihai Pascu, director executiv al Consiliului Judeţean Braşov, instituţie l-a nivelul căreia s-a constituit o celulă de criză care gestionează intervenţia din Munţii Făgăraş.

Citeşte şi:

Mesajul familiei după localizarea trupurilor a doi dintre cei trei turişti dispăruţi în Făgăraş: „Va îmbrăţişăm, acolo unde sunteţi“

Promisiunea pe care şi-a făcut-o tânărul de 18 ani dat dispărut în Munţii Făgăraş: „O să cuceresc Vârful Moldoveanu pe timp de iarnă“

Mama tânărului de 18 ani dispărut în Munţii Făgăraş: „Fiul meu mi-a comunicat asupra condiţiilor meteo dure, fără să se «plâng㻓

Turişti dispăruţi de câteva zile, căutaţi în Munţii Făgăraş. Trei trupuri nemişcate au fost observate din elicopter în zone greu accesibile

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite