Creştere explozivă de turişti la Cetatea Râşnov. Edilii vor 5 milioane de euro pentru refacerea fortificaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După Castelul Bran, Cetatea Râşnov este cel mai viyitat obiectiv turistic din judeţul Braşov
După Castelul Bran, Cetatea Râşnov este cel mai viyitat obiectiv turistic din judeţul Braşov

Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că numărul de turişti care au vizitat staţiunea a crescut foarte mult, comparativ cu anul trecut.

Astfel, 347.000 de persoane au vizitat fortificaţia în acest an, iar la Parcul cu Dinozauri 225.000, de turişti. „Anul trecut am avut  241.000 de vizitatori.Este o creştere de peste 100.000 de turişti, iar până la sfârşitul anului depăşim 360.000 de vizitatori, ceea ce arată o creştere spectaculoasă a numărului celor care aleg să viziteze staţiunea Râşnov”, a declarat Veştea.

Şi liftul pe plan înclinat, care facilitează accesul la Cetate, a fost folosit de 22.600 de persoane, ceea ce demonstrează că este o investiţie rentabilă, care se va încadra în parametrii propuşi în momentul depuneruu proiectului pentru finanţare europeană.

„Am finalizat în acest an, cu fonduri europene, atât centrul de informare turistică, liftul pe plan înclinat, pepiniera şilaboratoarele de la şcoală. Vom ajunge într-un procent foarte mare la finalizarea lucrărilor la Centrul Istoric. Se lucrează continuu şi cred că până la finele anului vom ajunge la 98%. Sperăm să şi finalizăm. Există optimism şi din partea constructorului şi a noastră”, a precizat edilul.

Primăria vrea 5 milioane de euro pentru refacerea Cetăţii Râşnovului

După cum ştiţi, începe o nouă etapă de atragere de fonduri europene, pentru intervalul 2014 -2020. „Probabil că axele trebuiau deschise de mai mult, dar vreau să anunţ că Râşnovul e pregătit să acceseze fonduri europene. Suntem printre puţinii din România care au pregătit un plan pentru dezvoltarea în perioada următoare, cu toate procedurile legale, cu consultarea cetăţenilor, a diverselor instituţii. Avem un document final, care va sta la baza elaborării viitoarelor proiecte. Cu două dintre ele suntem destul de avansaţi”, a afirmat Adrian Veştea.

Unul dintre proiecte vizează restaurarea şi conservarea Cetăţii şi crearea de infrastructuri conexe. Proiectul e finalizat, iar valoarea  este de 5 milioane de euro inclusiv TVA, valoarea maxiumă care se acordă pentru un astfel de proiect.

„Din păcate, ştiţi cu toţii că cetatea nu a fost a noastră , în exerciţiul financiar trecut, acum fiind în proprietatea oraşului şi având aceste creşteri spectaculoase de vizitatori vom fi printre primii care vor acumula punctajul necesar pentru acordarea fianţării pentru restaurarea ei. Avem o soluţie de intervenţie pentru reparaţii, pentru instalaţii, lucrări de desfiinţare (contrucţii sau completări de construcţii care nu respectă principiile autenticităţii – lucrările făcute de aşa-zisul italian, care vroia să o transforme în hotel, culmea, cu aviz de la Ministerul Culturii, iar materialele care au fost folosite nu sunt specifice epocii în care a fost construită Cetatea). De asemenea, avem în vedere desfiinţarea compartimentelor realizate recent pe structuri uşoare, desfacerea golurilor obturate, desfiinţarea termopanelor de pe acoperişul cetăţii etc.”, a explicat primarul Râşnovlui ce lucrări ar urma să fie realizate.

Nu în ultimul rând, vor exista lucrări de consolidare şi restaurare a fundaţiilor, prin subzidiri, refacerea mortarului dintre rosturi, restaurarea şi protecţia tencuielilor şi a materialului lemnos, reconstituirea turnului principal din nord şi a turnului triunghiular, vor fi reconstituite câteva căsute, se refac şarpantele etc.

„După ce vom finaliza şi vom restaura Cetatea din Râşnov, aceasta va deveni primul monument din România care va depăşi 500.000 de vizitatori. La interior, vor fi amenajate camerele unde vor funcţiona săli muzeistice, cu aplicarea de microlclimat, ca exponatele să nu fie deteriorate, va fi securizat spaţiul respectiv. La vremea respectivă probabil va creşte şi preţul biletului, pentru că vom avea argumente în acest sens, iar cetatea va avea contribuţii importante la bugetul local, iar Primăria va fi un model de administrare a unui monument istoric clasa A. Costul unui biet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi a rămas neschimbat din 2008”, a mai declarat Veştea.

Lucrările, după verificarea eligibilităţii proiectului, în 2-3 ani poate fi implementat.

Parc dendrologic între Râşnov şi Predeal

Un alt proiect pe care Primăria Râşnov îl va depune pentru a obţine finanţare nerambursabilă este amenajarea unui parc dendrologic şi o grădină botanică.

„Este un proiect tot în zona de agremenet, va fi amplasat pe Drumul Naţional dintre Râşnov şi Predeal, pe o suprafaţă de 13 ha. Proiectul în sine va fi pe 5 ha, într-o zonă care în prezent nu este amanajată peisagistic şi este traversată de Râul Mic. Am încoput o colaborare cu Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov şi avem în lucru ridicări topografice, studii pedologice, pe partea de botanică ce plante sunt în zonă, dar şi din punct de vedere dendrologic, ştim ce specii lemnoase sunt în zonă, specifice pentru deal şi podiş – între 400 şi 700 metri altitudine. Bugetul este 5 milioane de euro, şi această sumă este plafonată. Sunt bani foarte puţini la nivelul Regiunii Centru, doar 12,5 milioane de euro pentru toată regiunea, dar avem şansa să câştigăm pentru că se acceptă doar staţiunile balenoclimaterice şi cele de interes naţional, iar Râşnovul are această şansă”, şi-a manifestat bucuria Adrian Veştea.

El spune că este o oportunitate pentru diversificarea ofertei turistice. Parcul va fi împărţit pe zone de relaxare, de joacă, pentru plimbat. Va exista un lac, un ponton, un pavilion multifuncţional cu magazin şi cafenea, sere de arbori şi flori autohtone şi tropicale, proiectarea unui alpinariu, grădini de trandafiri – un rosarium, fântâni arteziene şi, bineînţeles, panopuri cu explicaţii la plante şi arbori.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite