Coşmarul oricărui părinte: copil bolnav de cancer, obligat să se întoarcă în România pentru operaţie, deşi e internat în Italia, iar transportul îi poate fi fatal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Spiridon suferă de o formă rară de cancer şi este internat la o clinică din Roma, pentru chimioterapie şi radioterapie. Are nevoie de un transplant cu celule de stem, dar statul român nu va deconta intervenţia, pe motiv că aceasta se poate face şi în România. Copilul însă nu poate fi transportat înapoi în ţară: medicii italieni spun că nu va suporta zborul. Părinţilor nu le mai rămâne decât să plătească ei transplantul, 60.000 de euro.

UPDATE ORA 13.20. Reprezentanţii CNAS au trimis un punct de vedere în ceea ce priveşte cazul prezentat în acest text. Mai jos, comunicatul în întregime:

„Având în vedere multitudinea de informaţii contradictorii difuzate de mass-media pe tema situaţiei copilului din Braşov diagnosticat cu neuroblastom, CNAS precizează că susţine pe deplin eforturile de tratare a acestuia, în limita competenţelor legale ale instituţiei.

Astfel, iniţial CAS Braşov a aprobat un prim formular S2 (E112) pentru acordarea de chimioterapie şi radioterapie copilului în Italia, pe perioada 09.04.2017 – 09.07.2017. Ulterior, în luna iunie, s-a înregistrat la aceeaşi casă de asigurări de sănătate o cerere de prelungire a formularului pentru decontarea chimioterapiei şi radioterapiei, dar şi de acordare a unui tratament experimental radiometabolic, precum şi de efectuare a unui transplant autolog cu celule stem pentru copilul menţionat.

Această cerere a fost aprobată pentru continuarea chimioterapiei şi radioterapiei copilului în Italia, în perioada 10.07.2017 – 09.10.2017, printr-un al doilea formular S2 (E112). Conform legislaţiei europene şi interne în vigoare, CNAS nu poate însă susţine financiar din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate tratamente experimentale neomologate în România şi ale căror rezultate sunt necunoscute în ţara noastră. Totodată, CNAS nu poate finanţa nici proceduri de transplant în străinătate, în condiţiile în care în România aceste proceduri nu se decontează din bugetul FNUASS ci sunt susţinute financiar şi logistic de o instituţie specializată, Agenţia Naţională de Transplant.

În conformitate cu reglementările europene şi naţionale în vigoare, formularul S2 (E112) de tratament în alt stat membru UE/SEE sau în Elveţia se acordă pacienţilor asiguraţi pentru acele proceduri terapeutice care se decontează de către sistemul de asigurări sociale de sănătate din statul de provenienţă al pacientului respectiv, dacă din motive obiective procedura nu se poate acorda în timp util în statul de provenienţă“.


David Spiridon (4 ani) a fost diagnosticat în primăvară la Cluj cu neuroblastom slab diferenţiat stadiul 4. Este o formă rară şi agresivă de cancer care apare la copiii de până la şase ani. După şocul diagnosticului, părinţii au început lupta. Au plecat cu David la o clinică din Roma, unde copilul a fost supus mai multor şedinţe de chimioterapie şi radioterapie. În urma investigaţiilor medicale, specialiştii italieni au stabilii că băiatul are nevoie de un transplant cu celule stem. De aici a început coşmarul.

Ministerul Sănătăţii a decontat tratamentul de chimioterapie şi radioterapie, pentru că acestea nu se puteau face în ţară (după cum spune mama copilului, este vorba despre nişte procedee specifice care, pe acest tip de cancer şi la această vârstă, nu se pot face în România), dar nu decontează transplantul pe motiv că intervenţia (transplantul de celule stem) se poate face şi în România la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti sau Louis Ţurcanu din Timişoara. Decizia a fost luată de o comisie regională din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, de care aparţine teritorial Braşovul.

„Ne luptăm cu nebunia din sistemul sanitar românesc. Comisia de la Târgu Mureş ne-a respins dosarul. Nu ştiu cât au citit, ce medici fac parte din comisie, dacă este membru şi vreun medic pediatru oncolog cum ar fi normal. Am încercat să luăm legătura cu ei, să discutăm, dar nu am reuşit“, povesteşte Mihai Spiridon, tatăl copilului.

Legea, mai presus decât viaţa unui copil

Părinţii băiatului au documente medicale care arată clar faptul că băiatul nu poate fi transportat. „Medicii din Italia ne-am spus că nu pot pune copilul pe drum, deoarece pericolul de infecţie este uriaş. Ne-au dat documente care arată că nu este transportabil, le-am tradus, le-am legalizat. Am spus autorităţilor din România că avem acest acte, dar degeaba“, mai spune Mihai Spiridon.

Chiar dacă părinţii au acte care arată că băiatul nu poate fi transportat, legislaţia românească nu permite derogări. „Aşa este legislaţia românească. Dacă avem în ţară clinici care pot face o intervenţie similară, nu se poate deconta aceeaşi intervenţie în străinătate“, a declarat Claudia Bularca, purtător de cuvânt la Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov.

Transplantul de celule stem costă 60.000 de euro, iar părinţii sunt nevoiţi să suporte costurile, din moment ce copilul nu mai poate fi adus momentan în ţară, iar statul român nu poate deconta operaţia. „Noi suntem obligaţi să mergem înainte. Urmează o săptămână de analize premergătoare intervenţiei, iar în două săptămâni trebuie făcut transplantul. Nu putem aştepta. Nu ştiu ce o să facem. Transplantul costă 60.000 de euro, o să ne gândim la o campanie să facem rost de aceşti bani. Nu poţi să pui un preţ pe viaţa unui copil. Trebuie să se facă ceva cu sistemul sanitar din România. Suntem cetăţeni europeni, trebuie să avem dreptul să ne alegem clinica în care să fim trataţi. Trebuie să se schimbe legea, pentru că sunt şi alţi oameni în această situaţie“, mai spune tatăl băiatului. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite