Comuniştii i-au demolat casa, iar statul o poartă pe drumuri de peste zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpia Călin are o sentinţă definitivă încă din anul 2009, dar nu şi-a văzut banii.
Olimpia Călin are o sentinţă definitivă încă din anul 2009, dar nu şi-a văzut banii.

Elena Olimpia Călin, din Făgăraş, se luptă de un deceniu să-şi recupereze banii pentru o casă demolată de comunişti şi grădina aferentă construcţiei. Are o sentinţă defitinitivă şi ar trebui să primească peste 70.000 de euro.

Femeia, acum în vârstă de 63 de ani, a rămas fără casă în 1988, când locuinţa ei a fost demolată de comunişti. După 1990 a rămas şi fără o grădină aflată în vecinătatea casei. În zonă s-au construit blocuri de locuinţe, iar casa femeii de pe strada George Coşbuc a rămas doar o amintire.

„M-au mutat forţat la bloc, ca pe mulţi alţii în acea perioadă. Am stat într-un apartament comunist, cu chirie. Practic nu mai am nimic. Acum am ajuns să stau acum în locuinţa unei cunoştinţe, în cartierul Combinat, unul rău famat. Zilnic sunt ameninţată şi am fost chiar şi bătută de ţiganii veniţi la furat", povesteşte femeia.

Păşune în schimbul grădinii de 23.000 de euro

Acum 14 ani, femeia a cerut Primăriei să-i dea înapoi grădina şi a aflat cu stupoare că o retrocedare în natură nu mai este posibilă, deoarece în zonă este un cartier de blocuri. Pe strada George Coşbuc, metrul pătrat de teren se vinde şi 59 de euro, iar grădina femeii avea 344 de mp şi valora 23.000 de euro.

„Grădina era într-o zonă foarte bună. Ei mi-au
oferit la schimb teren agricol în Buneşti sau păşune. Mi s-a mai oferit teren lângă Fabrica de Fulgi, la ieşirea din Făgăraş. Practic la periferie. Nornal că nu am acceptat. Eu nu sunt vită să mi se dea păşune", mai spune Olimpia Călin.

Plimbată de la o instituţie la alta

Pentru despăgubirile aferente casei demolate de comunişti femeia se luptă de 10 ani. În 2009 a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care i se dă dreptate. Tribunalul Braşov a decis că femeia trebuie să primească 52.969 de euro. Nici până astăzi nu şi-a văzut banii. Sentinţa spune că instituţiile statului trebuie să plătească despăbubirea şi nu Primăria Făgăraş. Femeia a depus o cerere la Direcţia de Finanţe Braşov, dar la jumătatea lunii noiembrie a primit un răspun sec în care i se punea să se adreseze Primăriei Făgăraş.

Reprezentanţii Primăriei Făgăraş spun că au făcut tot ce depindea de ei. „Noi am făcut o adresă către Autoritatea Naţională de Acordare a Despăgubirilor, singura instituţie abilitată în acest sens. Noi am menţionat acordarea despăgubirilor stabilite de instanţă. La autoritatea naţională sunt multe dosare, iar când o să-i vină rândul, doamna îşi va primi banii", ne-a declarat Camelia Crişan, consilier juridic la Primăria Făgăraş.

Vrea să intre în greva foamei

Olimpia Călin speră doar să i se facă dreptate cât mai curând pentru a apuca să se bucure de bani. „Eu nu vreau decât ce mi-a fost furat. În total, pentru casă şi grădină, 75.000 de euro. Sunt foarte dezamăgită de autorităţile române. Am fost mutată la bloc, nu m-am putut bucura de o după-amiază în aer liber, de un fruct din grădina mea, de munca mea. Mă lupt de peste zece ani pentru un lucru care îmi aparţine de drept. Am făcut o petiţie şi la CEDO şi sunt dispusă să merg acolo să fac greva foamei, dacă nu mi se va face dreptate", a mai spus Olimpia Călin.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite