„Comunismul şi nazismul sunt exact la fel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este părerea celor care au trecut prin închisorile şi lagărele regimului comunist. Zaharie Urdea şi Nistor Man sunt doi dintre cei care au stat ani mulţi după gratii şi au suportat ororile regimului comunist.

Zaharie Urdea a fost închis timp de 11 ani. Odată cu el, în 1948, au fost arestaţi încă 153 de studenţi şi profesori, care alcătuiau o organizaţie anti-comunistă. A fost dus în Piteşti, pe Canalul Dunărea Marea Neagră, la Aiud, în Delta Dunării şi Insula Brăilei, la munci agricole şi de îndiguire.

Şi Nistor Man a fost arestat la 18 ani şi a stat aproape 13 ani după gratii. „Am stat în 28 de lagăre, închisori şi securităţi, unde eram, bătut crunt. Am recunoscut de la început că sunt anticomunist şi nu am cerut clemenţă. Acum comunismul a căzut moral şi idelogic, dar material tot ei sunt cei mai bogaţi şi noi suntem săracii", crede bărbatul. Cei doi au primit diplome din partea Organizaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politic.

Timp de patru zile, la Braşov s-au aflat personalităţi şi preşedinţi ai celor mai importante organizaţii anticomuniste, internaţionale. În oraşul de la poalele Tâmpei s-au reunit, timp de patru zile, personalităţi marcante ce au avut un rol decisiv în lupta şi înlăturarea regimurilor comuniste din spaţiul ex-sovietic. Concluziile congresului sunt dure, dar foarte reale, spun participanţii.

Am discutat timp de trei zile foarte multe probleme care ne vizează direct, pe noi, foştii deţinuţi politic. Una dintre concluziile congresului a fost aceea că ideologia comunistă trebuie să fie acuzată la nivel european, asemenea nazismului. Între crimele celor două regimuri nu există aproape nici o deosebire. Un alt punct este acela că ar trebui ca ideologia comunistă să fie catalogată în toată lumea ca fiind împotriva tuturor  legilor ce privesc drepturile omului", spune preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Braşov, Octav Bjoza.

În cadrul congresului s-a discutat chiar şi despre construirea unui monument european al rezistenţei anticomuniste. Nu s-a stabilit însă ţara în care ar urma să fie construit edificiul.

Moldova, fără legi reparatorii

Dintre toate ţările care au suportat regimul comunist, singura care nu are încă  legi reparatorii este Moldova. „Eu, personal, am trecut prin multe. Aveam numai 10 ani când am fost deportată în Kazahstan, împreună cu părinţii. Asta se întâmpla în 1941 şi în 1944 am evadat şi ne-am întors acasă. În 1950 am fost arestată şi am stat în închisoare cu criminale, hoaţe, cele mai de temut puşcăriaşe, după care ne-au deportat din nou pe motiv că suntem anticomunişti. La noi, comuniştii încă merg cu capul sus şi nu avem nici o lege reparatorie pentru ce am suferit atât de mulţi dintre noi", povesteşte Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Deportaţilor şi Foştilor deţinuţi Politic din Basarabia.

Preşedintele Internaţional al Asociaţiei Internaţionale, Jure Kneyovic, din Croaţia, spune că „legea lustraţie, care s-a votat în România în urmă cu doar câteva zile, este un mare pas pentru această ţară.  Preşedintele Asociaţiei de aici m-a rugat însă să îl întreb peste cinci ani câţi români au fost lustraţi. Sper să nu primesc un răspuns trist, aşa cum se aşteaptă acum toată lumea". Organizarea de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România a congresului a fost hotărîtă la ultimul congres INTER ASSO, desfăşurat la Tirana, în Albania, în 2009.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite