Compania Apa, SEGA şi Primăria caută soluţii pentru a evita transformarea oraşului în lac la următoarea ploaie puternică

Compania Apa, SEGA şi Primăria caută soluţii pentru a evita
transformarea oraşului în lac la următoarea ploaie puternică

Peste 50 de litru pe metru pătrat au căzut duminică seara la Braşov. FOTOSimona Suciu.

Ploile din noaptea de duminică, 7 august, au dus la inundarea anumitor porţiuni de străzi din Braşov, cea mai gravă situaţie fiind la Stadionul Tineretului. Principala cauză a inundaţiilor de duminică seara a fost cantitatea foarte mare de apă căzută.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform măsurătorilor SEGA, în doar 45 de minute, cantitatea de apă înregistrată a fost de 53,3 l/mp, cea mai mare cantitate înregistrându-se în primele 20 de minute. în condiţiile în care în cazul unei ploi torenţiale, cantitatea medie de apă căzută este între 25 şi 30 l/mp. Străzile s-au tranformat în râuri, iar cea mai gravă situaţie a fost în zona Stadionului Tineretului unde apa a atins un metro pe străzi.

Zona Stadionului Tineretului, conform specialiştilor, este o zonă sensibilă din punct de vedere al scurgerii apelor pluviale, deoarece acolo se întâlnesc canalul Timiş, care colectează şi apa de pe Dealul Melcilor şi Colină, canalul Graft, care colectează apa de pe versanţii de la Pietrele lui Solomon, Şchei şi parţial Dealul Cetăţuiei, precum şi canalele de scurgere a apei pluviale din zona Şchei, Centru, Braşovul Vechi.

„Angajaţii SEGA au început lucrările de decolmatare a Canalelor Graft şi Timiş încă din luna iunie, iar aceste lucrări vor mai dura câteva luni. O dată cu finalizarea acestora, se va rezolva parţial problema din zona Stadionului Tineretului. În acelaşi timp, specialiştii de la Compania Apa şi SEGA, împreună cu municipalitatea, vor trebui să identifice o soluţie pe termen lung, care să asigure o preluare mai bună a apelor pluviale de pe străzile adiacente zonei Stadionul Tineretului, cum ar fi Mihai Viteazul sau Avram Iancu. Soluţiile pot viza amenajarea unor sisteme de preluare transversale, pe toată lăţimea străzii, care să poată prelua un debit mai mare. La aceasta trebuie adăugată şi rezolvarea colectării apei pluviale din zona cartierului Şchei, prin pârâul Graft. Una dintre soluţiile analizate de specialişti este crearea unui sistem de colectare a apei pluviale în zona Pietrele lui Solomon şi eliberarea controlată a apei colectate“, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de facebook a Primăriei. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: