Colţul de rai din România cu peisaje de vis şi distracţie, la care mulţi oameni pot doar să viseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masivul Postăvaru din Poiana Braşov, un colţ de rai românesc. FOTO: Ioan Buciumar
Masivul Postăvaru din Poiana Braşov, un colţ de rai românesc. FOTO: Ioan Buciumar

O săptămână în Poiana Braşov costă şi de cinci ori mai mult decât într-o staţiune din Ucraina. Preţurile sunt mai mari decât în Bulgaria şi la un nivel apropiat de cel din Austria. Cu toate acestea, staţiunea este aglomerată, în special în weekenduri.

Cu peisaje de vis, în special iarna, Poiana Braşov este un loc la care mulţi români pot doar să viseze. Cu puţine pensiuni şi mult mai multe hoteluri – între care cele de trei stele nu sunt foarte numeroase, ci predomină cele de patru stele, cu preţuri mai puţin accesibile – Poiana Braşov este o staţiune în care cazarea este scumpă. Cele mai multe dintre restaurantele de aici au preţuri sensibil mai mari decât jos, în oraş, astfel că şi masa contribuie la eticheta de staţiune scumpă. În plus, o simplă urcare cu telecabina costă şi ea destul de mult, în special dacă familia e mai numeroasă. Pentru cei care vor să schieze şi au nevoie de mai multe urcări în fiecare zi, există cartele cu puncte. În funcţie de numărul de puncte de pe cartelă, variază şi preţul unui punct, însă mai există şi abonamente. 

Sporturile de iarnă au făcut staţiunea celebră. Încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Poiana Braşov au început să se desfăşoare competiţii sportive. Primii schiori braşoveni au început să se întreacă în staţiune şi acesta a fost semnalul dezvoltării ulterioare. La 7 februarie 1932, regele Carol al II-lea a vizitat pentru prima dată staţiunea, „despre a cărei frumuseţe şi situaţie a rămas încântat”, după cum scria Gazeta de Transilvania din acea perioadă. Deşi staţiunea era, pe atunci, o părticică din ce reprezintă acum, regele a simţit avântul imobiliar pe care avea să-l ia Poiana şi a avertizat asupra pericolului ca hotelurile să se înmulţească şi frumuseţea deosebită a locului să se mai estompeze. „Ar fi bine ca să nu se mai facă parcelări de terenuri şi construcţii de căsuţe prea puţin estetice ca aspect, ci întreaga Poiană mică şi cea mare să fie rezervate, întrucât se poate, ca teren sportiv, pe care s-ar putea desfăşura cu timpul, în urma extinderii şi situaţiei sale splendide, mari concursuri sportive internaţionale”, spunea regele pentru celebrul jurnal al Braşovului. 

Apartamente de lux cu peste 1.000 de lei pe noapte

Între timp, hotelurile au apărut în Poiana Braşov precum ciupercile după ploaie, iar acum, capacitatea de cazare face ca aceasta să fie cea mai mare staţiune turistică de iarnă din România. Cum cele mai multe locuri de cazare sunt în hoteluri, şi preţul unui sejur este pe măsură. O singură noapte de cazare costă, în cele mai multe cazuri, cel puţin 300 de lei. Există şi câteva excepţii – în general la vile sau pensiuni – însă capacitatea de cazare a acestora este redusă, în comparaţie cu ce oferă numeroasele hoteluri. Preţurile pot trece chiar de 1.000 de lei pe noapte, în cazul apartamentelor de lux din cele mai speciale hoteluri. Astfel, cei care doresc să stea o săptămână vor plăti cel puţin 2.000 de lei doar pentru cazare. Priveliştea, însă, şi, poate surprinzător pentru România, serviciile fac uitaţi banii scoşi din buzunar.  

Pe lângă cazare, o parte importantă a costului unei vacanţe o reprezintă mâncarea. Dacă la mare găsim şi locuri în care se poate mânca la preţuri foarte scăzute, oferta din Poiana Braşov se limitează la restaurante care se respectă. Atât în ce priveşte calitatea serviciilor şi a mâncării, cât şi la preţuri. Preţul cazării este dublat după ce punem la socoteală şi hrana, fără să luăm în calcul extravaganţele sau distracţiile care includ şi băutură, bani pentru lăutari sau diverse jocuri, sportive sau nu. Astfel, am depăşit 4.000 de lei doar din aceste două capitole de buget. 

Ca să ne simţim cu adevărat la munte şi distracţia să fie deplină – ca să nu mai vorbim de bucuria admirării unor peisaje de vis, în special iarna - trebuie neapărat să ne punem schiurile în picioare. Cei care nu ştiu să schieze  au nevoie şi de un instructor. Dacă aţi mers cu un grup de prieteni şi reuşiţi să vă strângeţi mai mult de 5 novici, fiecare va plăti 50 de lei pe oră pentru lecţiile de schi. Nu puteţi, însă, sta mai puţin de două ore pe zi. Dacă sunteţi numai 4 persoane, preţul creşte la 60 de lei şi chiar la 70 de lei în cazul în care aţi reuşit să vă strângeţi doar 3. Şi mai mult costă lecţiile private. Dacă vorbim de două persoane, fiecare dintre acestea va scoate din buzunar 90 de lei pe oră, iar cei singuratici chiar 120 de lei pentru o oră. Indiferent că vorbim de lecţii de schi sau de snowboard, acestea durează cel puţin o oră şi 50 de minute. Şi mai important: aceste preţuri sunt valabile dacă aţi făcut rezervarea locurilor în avans. Dacă mergeţi în ultimul moment, adică după ce aţi ajuns în staţiune, s-ar putea să aveţi surprize destul de mari. Oricum, să mergi la schi şi să stai doar două ore pe zi pare cam puţin, aşa că ne gândim la minimum 4 ore în fiecare din cele 7 zile. Înseamnă 1.400 de lei în cel mai fericit caz, în care găsiţi un grup numeros. 

Cât costă transportul pe cablu

Să urci până în vârful pârtiei cu schiurile în spate este o încercare dificilă, în urma căreia nu prea mai eşti în stare să cobori pe schiuri. Din fericire, s-a inventat transportul pe cablu, însă şi acesta costă. Dacă vreţi o urcare simplă, aceasta costă 25 de lei. Dar urcarea durează câteva minute, coborârea şi mai puţin, iar ziua e lungă şi ar fi păcat să nu facem cât mai multe ture. „Până acum am fost de patru ori. E coadă mare, dar merge repede şi cam în 20 de minute ajungem la telecabină. Nu mi se pare mult, mai ales că e vremea foarte bună, zăpada la fel şi ne bucurăm mult”, spune o turistă care aşteaptă să ajungă la telecabină.

Dacă vreţi o cartelă cu 10 puncte, aceasta costă 45 de lei. Numai că o urcare înseamnă 5 puncte, astfel că vă ajunge pentru două urcări cu telecabina şi tot atâtea coborâri pe schiuri. Cartela cu cele mai multe puncte costă 570 de lei şi aveţi pe ea 240 de puncte, astfel că o urcare vă costa mai puţin de 12 lei. Există şi abonamente pe intervale orare sau valabile o anumită perioadă de timp din momentul cumpărării, astfel că, în funcţie de planurile pe care le aveţi vă puteţi face calcule. Oricum, pentru două persoane, într-o săptămână tot plătiţi 1.000 de lei. 

Dacă însumăm doar aceste cheltuieli, o vacanţă de o săptămână pentru un cuplu înseamnă cel puţin 6.500 de lei, fără drum, vin fiert sau alte mici plăceri. În schimb, pentru că nu există hoteluri de două stele, condiţiile de cazare sunt, în medie, destul de mult peste ce oferă litoralul românesc, de exemplu. Bulgaria sau Ucraina oferă preţuri mult mai mici, însă nu se ridică la calitatea serviciilor oferite de Poiana Braşov. În schimb, Austria este o destinaţie cu un raport calitate/preţ peste staţiunea din România, dar, în această perioadă în această ţară nu se schiază. Una peste alta, cei care iubesc sporturile de iarnă şi vor să se bucure din plin de acestea şi de minunatele peisaje din masivul Postăvaru, pot alege cu încredere destinaţia din România, dacă au făcut suficiente economii încât să îşi şi permită. Şi numărul acestora este destul de mare. Dacă mergeţi în Poiana Braşov în perioadele de vacanţă sau în weekenduri nu mai găsiţi loc de parcare încă de la 8:00 - 9:00 dimineaţa, pârtiile şi parcările sunt pline iar, la orele potrivite pentru servirea mesei, restaurantele neîncăpătoare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pandemia Covid-19. Italia va impune carantină la nivel naţional de Paştele catolic. Unele regiuni intră în carantină de luni

Aproape 6.000 de români s-au programat pentru vaccinare cu AstraZeneca, după ce s-au eliberat locurile

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite