Cetăţile Făgăraş şi Râşnov vor fi reabilitate cu fonduri europene. În iunie se deschide vizitatorilor, pentru prima dată după Revoluţie şi Cetatea Feldioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta Cetatea Făgăraş primeşte 4,9 milioane de euro, iar Cetatea Râşnov 3,9 milioane de euro din fonduri europene tot pentru realibitări. Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei, se va redeschide pentru prima dată după Revoluţie pentru turişti. A fost reabilitată cu 15 milioane de lei.

Cetatea Râşnov va primi 3,68 de milioane de euro. Cu aceşti bani se vor face consolidările necesare, dar se vor reconstrui turnurile şi două căsuţe. Zidurile de apărarea vor fie le refăcute pentru a atăta exact ca acum câteva secole.Tot la Râşnov se vor reface şi instalaţiile la utităţi, se vor amenaja douăî muzee, ateliere meşteşugăreşti, o zonă de spectacole şi un centru de informare pentru turişti.

Cetatea Râşnov este una dintre vedetele Braşovului. În fiecare an atrage tot mai mulţi turişti. Anul trecut 405.128 de vizitatori plătitori de bilet i-au trecut pragul, cu 50.000 mai mult decât în 2015. Centrul istoric al Râşnovului, locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei. 

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui).  

Reabilităţi şi la Cetatea Făgăraş

Cetatea Făgăraş va primi 4,9 milioane de euro bani care vor fi folosiţi pentru reabilitări, dar şi pentru amenajarea unor ateliere meşteşugăreşti permanente. Vor fi construite două poduri mobile şi s eva amenaja fostul şanţ de apărare al cetăţii. De asemenea cu ajutorul finanţării vor fi curpţate zidurile cetăţii pe care s-a adunat pământ.

Cetatea Făgăraş a avut în 2016 130.000 de vizitatori. În ultimii cinci ani numărul de turişti a crescut exponenţial datorită investiţiilor făcute de autorităţi.. Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

image

Foto

Sala Tronului de la Cetatea Făgăraş.

Anul trecut a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea. 

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. „Cetatea Făgăraş este un obiectiv încărcat de istorie şi este minunat că în ultimii ani a fost pusă tot mai mult în valoare. Aici au fost celebrele baluri medieval ale Doamnei Stanca, dar fortăreaţa este cunoscută mai mult pentru rolul negativ pe care l-a jucat în anii comunismului. Aici a fost o închisoare comunistă de temut, dar este bines ă ne asumăm istoria“, spune Vasile Corteanu, istoric.  Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi. Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00.  

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara se va deschise pentru turişti

Anul acesta, în luna lunie, se va deschise pentru prima dată după Revoluţie şi cetatea Feldioara. Cetatea teutonilor cum mai este numită cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei fiind atestată documentar de la 1225. În perioada ei de glorie, cetatea medievală de la Feldioara avea ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania.

Ajunsă ruină, ea a fost reabilitată de o firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice. Lucrările au costat 15 milioane de lei, bani de la Consiliul Judeţean Braşov. Lucrările au început în 2013 şi sunt acum pe final. Potrivit primarului Feldioarei, Sorin Taus, Cetatea şi-ar putea deschise porţile în luna iunie.

Sorin Taus a mai declarat că în cadrul lucrărilor, au fost reabilitate trei turnuri mai importante, o mare parte din zidurile cetăţii, poarta principală, iar zidurile unei bisericuţe găsite în incinta cetăţii au fost puse în valoare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite