Cetatea teutonilor de la Feldioara, cea mai veche fortificaţie din Braşov, va reintra în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta cetatea la finalul lucrărilor. FOTOArhivă,
Aşa va arăta cetatea la finalul lucrărilor. FOTOArhivă,

Cetatea teutonilor cum mai este numită cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei fiind atestată documentar de la 1225. Ajunsă ruină, ea este acum reabilitată de o firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice.

Licitaţia pentru renovarea cetăţii a fost câştigată de o firmă din Satu Mare. Compania Euras, este membră a Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din anul 1997 şi este autorizată de către Ministerul Culturii şi Cultelor pentru execuţia lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice.

În perioada ei de glorie, cetatea medievală de la Feldioara avea ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania, dar acum, monumentul este o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, care este acum astupată, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă. Cel mai probabil, lucrările vor începe în această primăvară. Cetatea a fost construită, în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni înainte ca acestea să se retragă din Transilvania.

Consiliul Judeţean a finanţat lucrările de la Feldioara, iar investiţia se ridică la 15 milioane de lei. Cetatea a fost la un pas de prăbuşire, iar lucrările de restaurare sunt dificile. Ele se vor finaliza în 2016.

Echipele de lucru care se ocupă de restaurarea Cetăţii Feldioara utilizează, în vederea conferirii aspectului medie­val, materiale speciale, similare celor de epocă, dar care sunt şi rezistente la intemperii. Constructorii spun că restaurarea şi consolidarea sunt, însă, extrem de dificile, deoarece pereţii Cetăţii sunt extrem de şubrezi şi, cel puţin în prima fază de lucru, riscau să se prăbuşească oricând. 

„Costurile implicate de această investiţie - care poate aduce Feldi­oara pe harta turismului istoric - au fost estimate la 15 milioane de lei, fonduri alocate de la bugetul ju­de­ţean. Sperăm să intrăm şi în cir­cui­tul turistic transilvănean al cetăţilor fortificate“, ne-a declarat primarul din Feldioara, Sorin Taus.   

Pe aceeaşi temă:

Cetăţile Braşovului, pline de mister

Viscri - satul vedetă al Braşovului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite